T'interessa

Enllaços relacionats

opinión

Avisos de Riscos

Avisos de Riscos

Bon Nadal

Notes de premsa

Ves enrere La Generalitat coordina a mig miler de persones en el #*Gransimulacre2019 d'accident amb múltiples víctimes i risc RBQ

La Generalitat coordina a mig miler de persones en el #*Gransimulacre2019 d'accident amb múltiples víctimes i risc RBQ

  • Gabriela Bravo: "La Comunitat Valenciana s'ha convertit en un referent nacional i internacional en matèria d'emergències"
  • Per primera vegada s'usa un dron amb equip de mesurament de radioactivitat. se usa un dron con equipo de medición de radioactividad.

La Generalitat Valenciana ha coordinat mig miler de persones entre efectius de seguretat, emergències i voluntaris pertanyents a 25 organismes en el #GranSimulacre2019 que organitza l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE), que ha recreat a Almassora un accident d'un camió cisterna amb fuga de gas propà que ha provocat un incendi amb múltiples víctimes a la depuradora.

Aquesta simulació ha servit als organismes participants per a posar en pràctica els protocols d'actuació RBQ, risc radiològic, bacteriològic i químic, a més d'activar el Pla especial davant del risc de mercaderies perilloses per carretera i ferrocarril, i el Pla territorial d'emergències de la Comunitat Valenciana, en situació 2.

Per primera vegada, com ha destacat durant el simulacre la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, s'han coordinat drons de la Unitat Militar d'Emergències i de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències per a efectuar el mesurament radioactiu de la zona afectada.

Bravo ha destacat la importància de realitzar simulacions com la d'aquest matí, en la qual han participat observadors internacionals "perquè realment la Comunitat Valenciana és capdavantera en matèria d'emergències: ens hem convertit en una comunitat referent tant en el marc nacional com internacional".

El simulacre ha començat sobre les 10.00 del matí, quan el conductor d'un camió cisterna ha telefonat a emergències 112 Comunitat Valenciana per a alertar d'un accident del seu vehicle. Com a conseqüència, s'ha produït una fuga de gas propà i un posterior incendi a la depuradora d'Almassora.

Atenent les condicions ambientals, el núvol dens ocasionat s'ha desplaçat fins a la depuradora on troba un punt d'ignició en el gasòmetre i es produeix una deflagració i posterior flamarada que ha afectat la cisterna de la depuradora. El gasòmetre explota i danya l'edifici de pretractament amb el consegüent vessament de fluids sense tractar al riu Millars.

Al mateix temps, es troben als voltants de la zona operaris de l'empresa COMAYPA que realitzaven mesuraments d'humitat del sòl amb un equip que conté una font radioactiva i 50 estudiants d'enginyeria que realitzaven una visita de formació dins dels seus estudis sobre el cicle de l'aigua.

L'incendi a la depuradora, com a conseqüència de totes aquestes circumstàncies, ha deixat 30 ferits entre els estudiants (figurants de l'Escola d'Infermeria) i 20 morts (maniquins utilitzats per a la simulació). A més, ha provocat un incendi forestal en els voltants que ha sigut sufocat pels bombers forestals de la Generalitat Valenciana.

El simulacre s'ha desenvolupat en quatre escenaris diferents: zona 1 de la depuradora; zona 2 i 3, centres de coordinació municipal d'Almassora i Castelló de la Plana, i zona 4, Centre d'Atenció de Familiars, que se situarà al Centre de Turisme de Castelló.

En l'escenari 1, situat a la depuradora d'Almassora, és on s'han recreat huit situacions derivades de l'accident i que han permés posar en pràctica els protocols dels tres riscos previstos del simulacre: cisterna depuradora, incendi forestal, font radioactiva, contenció de vessament, incendi d'oficines a la depuradora, descontaminació de persones i vehicles i lloc de comandament avançat en el terreny.

Organismes i mitjans tècnics

Com en els tres anys anteriors amb els simulacres d'accident ferroviari, l'any 2016 a València; d'accident aeri amb múltiples víctimes, l'any 2017 a Elx-Alacant, i de terratrémol, l'any 2018 a Torrevieja, l'AVSRE ha realitzat un gran esforç de coordinació dels 25 organismes implicats entre Ajuntament d'Almassora i Castelló, Policia Local de Borriana, Almassora i Vila-real, Consorci Provincial de Bombers de Castelló i Parc Municipal de Bombers de l'Ajuntament de Castelló.

Des de l'AVSRE, com ha subratllat la consellera, "totes les actuacions i tots els recursos per a afrontar una emergència i minimitzar sobretot els riscos és una prioritat i, per tant, els simulacres com aquest so importantíssims perquè ens permeten examinar les possibles fallades i modificar les metodologies per a ser més efectius per a poder atendre les víctimes".

També hi han participat el Regiment Nuclear, Bacteriològic i Químic de les Forces Armades, la Unitat Militar d'Emergències, els bombers forestals de la Generalitat Valenciana, la Guàrdia Civil, el voluntariat de protecció civil, la Policia de la Generalitat, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, i les empreses Repsol, ESK, Depuradora Facsa i COMAYPA.

D'altra banda, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Creu Roja i l'Associació Psicoemergències de la Comunitat Valenciana també exerciten els seus protocols, ja que es tracta d'un simulacre amb múltiples víctimes en el qual hauran de ser atesos tant els ferits com els familiars de les persones que suposadament hagen mort en l'incendi de la depuradora.

En el desenvolupament del #GranSimulacre2019 s'ha disposat també de mitjans tècnics com els drons de l'AVSRE, que han realitzat el mesurament de contaminació radiològica a distància i el rescat de víctimes; vestits NBQ per a activar en aquests ambients de contaminació i equips descontaminants, a més dels helicòpters d'extinció i rescat i avions d'extinció.

De la mateixa manera, també s'ha disposat d'un furgó de risc químic, material de contenció de vessament, remolc nodrissa i maquinària pesant, a més del desplegament de vehicles d'intervenció de bombers i forces d'ordre públic.

Iniciativa 5+5 Defensa

Entre els observadors del Gran Simulacre, hi ha estat una representació de la Iniciativa 5+5 Defensa convidada per la Unitat Militar d'Emergències. Aquesta iniciativa va nàixer el 21 de desembre de 2004, quan els ministres de defensa d'Algèria, Espanya, França, Itàlia, Líbia, Malta, el Marroc, Mauritània, Portugal i Tunísia, reunits a París (França), van signar una declaració d'intencions per a constituir una nova iniciativa de seguretat en la conca occidental del mar Mediterrani.