T'interessa

Enllaços relacionats

opinión

banner

Avisos de Riscos

Avisos de Riscos

Bon Nadal

Notes de premsa

Ves enrere L'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències realitza 129 inspeccions en instal·lacions radioactives en 2021

L'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències realitza 129 inspeccions en instal·lacions radioactives en 2021

València (22.01.22). La secció de Seguretat Radiològica de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) ha realitzat un total d'129 inspeccions d'instal·lacions radioactives, d'equips  de radiodiagnòstic mèdic i de transport de material radioactiu durant 2021. El resultat d'aquestes inspeccions conclou que no s'ha produït cap incident ni s'ha activat el Pla d'Especial davant el Risc Radiològic en la Comunitat Valenciana durant tot l'any.

 

Del total d'actuacions efectuades, 81 corresponen al control anual d'instal·lacions radioactives amb autorització de funcionament: 74 són de 2a categoria i set de 3a categoria, (fàbriques, indústries, hospitals i centres d'investigació). D'altra banda, es van realitzar 40 inspeccions a instal·lacions de radiodiagnòstic mèdic, dins del programa de vigilància a aquests centres, incloent les de tipus diagnòstic general, dental i veterinari.

 

També s'han  escomés huit inspeccions de transport de material radioactiu: tres d'elles relatives al trasllat de radiofàrmacs i fonts d'aplicació mèdica a diferents centres mèdics de la  Comunitat Valenciana; una retirada de residus radioactius d'instal·lacions regulades; una relativa a la retirada de residus de mitjana i baixa activitat de la Central Nuclear de Cofrentes; una al transport de material *fisionable (urani) per a la 23 recàrrega de la Central Nuclear de Cofrentes, una referent a un trànsit pel Port Autònom de València d'una font d'alta activitat i una a la gestió del transport d'una expressa expedidora.

 

El Secretari Autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel, ha valorat "molt positivament l'execució  del 100% de les inspeccions planificades, la qual cosa demostra que la seguretat i la protecció radiològica en la Comunitat Valenciana està perfectament articulada i en constant revisió i actualització gràcies a la labor que exerceix el personal inspector, acreditat pel Consell de Seguretat Nuclear, de la Secció de Seguretat Radiològica de la AVSRE".

 

 

Programes de Vigilància Radiològica

 

Entre els diferents convenis de col·laboració que la AVSRE ha signat amb la Universitat de València  i la Universitat Politècnica de València, caldria destacar dues en qüestions de vigilància radiològica, a fi de  desenvolupar un programa de vigilància radiològica ambiental, tant en operació, a través de Programa d'Anàlisi  i Mostreig del Control de Qualitat (*PVRA) del Programa Operacional Anual de Vigilància Radiològica Ambiental de la Central Nuclear de Cofrentes, com en emergències, a través d'un Programa de Vigilància Radiològica en Emergències (*PVRE), amb l'objectiu de desenvolupar procediments per a l'anàlisi isotòpica de mostres de diferents matrius en situacions d'emergència radiològica.

 

També en col·laboració amb aquestes dues universitats, la AVSRE ha dut a terme durant 2021 un simulacre d'aplicació de Pla Especial davant el Risc Radiològic. El simulacre es va centrar en  l'avaluació dels procediments realitzats per aquests centres educatius i ha consistit en la recreació d'una contaminació d'una mostra d'aigua produïda en una instal·lació radioactiva deguda a un accident radiològic.

 

           

Xarxa radiològica Ambiental

 

Com a complement al Programa d'Anàlisi  i Mostreig del Control de Qualitat (PVRA), la Generalitat compta amb una Xarxa de Vigilància Radiològica Ambiental (revira) constituïda per una xarxa d'estacions automàtiques i de mostreig (REA), dissenyada per a controlar en temps real variables radiològiques (taxa de dosi gamma, concentració de radó, radioiodes, emissors alfa i beta en aire) en l'entorn a la Central Nuclear de Cofrentes. Aquesta xarxa transmet, per mitjà de via telefònica a un ordinador situat en el Centre de Coordinació d'Emergències, les possibles alertes davant qualsevol situació fora de la normalitat.

 

La xarxa té diferents estacions situades en un radi de 10 quilòmetres al voltant de la central. Dels mesuraments s'encarreguen les estacions situades a Cortes de Pallás, Jalance, Cofrentes, Cofrentes Central Nuclear i Els *Pedrones (Requena). A més, l'estació de l'embassament d'Embarcadors mesura contínuament la radioactivitat del riu Xúquer, aigües avall del punt d'abocament de la Central Nuclear de Cofrentes i l'estació del riu Xúquer que controla les aigües amunt de la Central.

 

Les dades recollides per la REA són retransmesos a la sala d'emergències (SALEM) del Consell de Seguretat Nuclear. L'administració de les dades es contempla de manera conjunta entre la Generalitat Valenciana i el Consell de Seguretat Nuclear, per mitjà un conveni signat entre totes dues institucions.