T'interessa

Enllaços relacionats

opinión

Avisos de Riscos

Avisos de Riscos

Bon Nadal

Notes de premsa

Ves enrere El Consell col·labora amb la UV per al desenvolupament de l'actividad investigadora relacionada amb el risc d'inundacions en la Comunitat Valenciana

El Consell col·labora amb la UV per al desenvolupament de l'actividad investigadora relacionada amb el risc d'inundacions en la Comunitat Valenciana

El Consell ha aprovat un conveni entre l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) i la Universitat de València-Estudi General per al desenvolupament de l'activitat investigadora relacionada amb el risc d'inundacions a la Comunitat Valenciana.

La AVSRE destinarà 25.200 euros a la Universitat de València per fomentar les tasques de recerca relacionades amb l'avaluació, anàlisi i diagnòstic dels episodis de pluges intenses i inundacions ocorregudes des de la implantació del telèfon únic 112 Comunitat Valenciana, així com la preparació de dades per al Catàleg Nacional d'Inundacions Històriques per al període 2011-2018.

A més, aquest conveni comprendrà l'elaboració de propostes de metodologia per als informes d'avaluació dels esdeveniments d'inundació, així com l'elaboració de cartografia de pluges in situ, relacionant intensitats pluviométricas amb entrades d'incidents a través del telèfon 112 des de la seva implantació l'any 2000, en format digital per al Sistema d'Informació Geogràfica.

Així mateix, s'actualitzarà l'anàlisi del risc del Pla Especial davant el risc d'inundacions d'acord amb el que estableixen els Planes de Gestió del Risc d'Inundació, així com el PATRICOVA (Pla d'Acció Territorial de caràcter sectorial sobre prevenció del Risc d'Inundació a la Comunitat Valenciana), revisat en 2015, i la generació de cartografia del risc, que abastarà la determinació dels municipis amb risc alt, mitjà i baix a la Comunitat Valenciana.

Per la seva banda, la AVSRE haurà de facilitar en format digital, al Departament de Geografia de la Universitat de València, un volum màxim de dades dels incidents relacionats amb pluges registrades en el 112.

A més, haurà de facilitar també tant els informes i dades que existeixen en la AVSRE, referents a episodis ocorregut de pluges intenses i inundacions, com els estudis del risc d'inundacions del Sistema Nacional de Zones Inundables i del PATRICOVA en format digital.

Aprofundir en el coneixement d'inundacions

La AVSRE té gran interès en l'aprofundiment del coneixement dels episodis d'inundacions i de la cartografia del risc d'inundacions, per aconseguir una millor planificació del risc i una gestió més eficaç de les emergències.

La necessitat dels treballs de cerca que s'encarreguen a la Universitat de València està justificada per les exigències que la normativa europea (Directiva 2007/60/CE, d'avaluació i gestió dels riscos d'inundació) i la seva transposició a la normativa estatal (Reial decret 903/2010 d'avaluació i gestió dels riscos d'inundació) estableix respecte a l'avaluació i gestió del risc d'inundacions.

De la mateixa manera, la Generalitat ha d'adaptar l'anàlisi del risc del Pla Especial d'Inundacions als estudis elaborats pel Sistema Nacional de Cartografia Inundable, així com al Pla d'Acció Territorial de caràcter sectorial sobre prevenció del Risc d'Inundació a la Comunitat Valenciana (PATRICOVA).

Per a aquesta adaptació s'ha de comptar amb la participació d'especialistes en el risc, amb capacitat per establir els processos necessaris per a l'obtenció d'una cartografia.