T'interessa

Enllaços relacionats

opinión

Avisos de Riscos

Avisos de Riscos

Bon Nadal

Notes de premsa

Ves enrere Emergències participa en les III Jornades Internacionals sobre Risc Sísmic a Orihuela per a sensibilitzar i millorar l'autoprotecció

Emergències participa en les III Jornades Internacionals sobre Risc Sísmic a Orihuela per a sensibilitzar i millorar l'autoprotecció

En l'últim any, la Generalitat ha subvencionat l'elaboració de 66 plans municipals per a fer front a terratrémols, 24 a la província d'Alacant

L'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) participa en les III Jornades Internacionals de Sensibilització enfront del Risc Sísmic organitzades per la Universitat d'Alacant que, a partir del pròxim dilluns, reuneixen a Orihuela a professionals i personal expert en emergències, avaluació de danys i protecció del patrimoni edificat de tota Europa.

El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel, ha destacat la importància d'aquestes convocatòries “dirigides a millorar les capacitats del personal tècnic i de les institucions perquè permeten posar en comú les lliçons apreses en experiències reals i millorar els protocols d'actuació de tots els mitjans que poden ser mobilitzats en una emergència”. “Amb la mateixa filosofia -ha assenyalat el també director de la AVSRE -es va programar en 2018 el Gran Simulacre de Torrevieja, que simulava un terratrémol i ens va permetre millorar els procediments d'actuació amb la incorporació de professionals de l’arquitectura i l’enginyeria que fins a eixe moment no estaven”.

En la jornada inaugural, personal tècnic de l’AVSRE impartirà una ponència on s’explicarà la política de la Generalitat per a impulsar la prevenció mitjançant una línia d'ajudes de 1,5 milions d'euros en 2021 i de 2 milions en 2022 per a l'elaboració de plans municipals d'actuació. Gràcies a aquestes subvencions, 66 municipis de la Comunitat Valenciana van elaborar els seus plans sísmics l'any passat, a més de 365 plans per a fer front a altres riscos. José María Ángel ha explicat que “fins llavors només 3 municipis comptaven amb un pla d'actuació contra terratrémols. En l'actualitat -afig- 26 municipis de la província d'Alacant i altres 42 de València ja compten amb aquesta eina de gran importància per a estar preparats davant un possible escenari d'emergència”. La Comunitat Valenciana està situada en una àrea d'activitat sísmica de rellevància en la Península Ibèrica i les comarques que major risc concentren són les més meridionals, especialment la Vega Baixa.

Les Jornades Internacionals reuniran a Orihuela, entre el 25 i 27 d'abril, a professionals europeus de Protecció Civil i d'emergències, personal tècnic dels Consorcis Provincials de Bombers, responsables dels col·legis professionals d'arquitectes, enginyers, així com professorat i personal investigador d'Universitats i organismes científics.

L'objectiu d'aquesta tercera trobada internacional és compartir experiències de gestió d'emergències sísmiques per a analitzar les lliçons apreses que permeten millorar la resposta davant futurs escenaris, l'avaluació i valoració de danys, el restabliment de serveis essencials, la reconstrucció i la post emergència.

Durant la trobada també es presentaran els resultats de dos projectes científics en els quals participa la Universitat d'Alacant orientats a augmentar la resiliència dels municipis de la Comunitat Valenciana i a facilitar informació útil a les agrupacions de Protecció Civil, a tècnics municipals i a personal relacionat amb la gestió i planificació de les emergències sísmiques.