T'interessa

Enllaços relacionats

opinión

Risc sísmic

Risc sísmic

Terremoto

Viure un terratrèmol pot ser una de les experiències més terribles que una persona puga tindre. El sòl és la nostra referència, la qual cosa mai fallarà sota els nostres peus. Què podem pensar quan s'agita com una penell davant del vent? Este esdeveniment fa que moltes persones es deixen portar pel pànic i actuen sense reparar mínimament en les conseqüències.

En l'estat actual de coneixement és impossible predir la idea d'un terratrèmol en un determinat lloc i data. No obstant això, encara que açò poguera fer-se, de poc ens servix si només tenim unes hores o amb sort uns dies per a reaccionar. En este supòsit amb gran seguretat salvarem les nostres vides, però si abans no hem pres unes mínimes mesures podrem perdre la nostra llar o estar llarg temps abandonats a la nostra sort, amb escassos mitjans per a sobreviure.

És per això que la millor medicina hui en dia siga la prevenció i la preparació per a actuar adequadament el dia que ocórrega el terratrèmol. En ambdós casos és necessari conéixer els fenòmens que es desencadenen i les situacions, a vegades inesperades, que es creen com a conseqüència de la idea d'un terratrèmol.

Un terratrèmol, o sisme, és una sobtada vibració del terreny que es produïx per un brusc alliberament d'energia en forma d'ones elàstiques, que es propaguen en totes direccions des d'una àrea o punt denominat hipocentre, i que es projecta en la superfície terrestre en l'epicentre.

Per a mesurar la magnitud, és a dir, la força o energia alliberada pels terratrèmols, s'utilitza l'escala de Richter. Però els danys produïts depenen de molts altres factors, entre ells el tipus de terreny i la qualitat de les construccions. Per a mesurar la intensitat o els danys, s'empra l'escala Escala d'Intensitat Macrosísmica Europea (EMS-98), que comprén des del grau I, el més lleuger, fins al XII, considerat com a destrucció total. A partir dels graus VI i VII comencen a produir-se danys importants.

La Comunitat Valenciana està situada en una àrea d'activitat sísmica moderada a escala mundial, però de relativa importància a la Península Ibèrica, i s'incrementa el risc cap a les comarques més meridionals del nostre territori. La major perillositat sísmica es concentra a la comarca del Baix Segura de la Comunitat Valenciana. En el passat, zones del nostre territori s'han vist afectades per grans terratrèmols, com el de Torrevieja, que el 21 de març de 1829 va causar centenars de morts i ferits i va destruir la major part dels habitatges.

Els graus d'intensitat sísmica que afectarien principalment les províncies de València i Alacant, en cas de produir-se els terratrèmols més greus esperats (per a un període de retorn de 500 anys), serien des de VI fins a X.

De la detecció primerenca d'un sisme es fa càrrec l'Institut Geogràfic Nacional, que amb la seua xarxa de sismògrafs detecta a l'instant en la seua central la magnitud dels terratrèmols.

Si bé la construcció realitzada en els últims anys, d'acord amb el que preveu la normativa sismorresistent, destinada a la reducció dels danys que pot provocar un terratrèmol a edificacions en general, i infraestructures essencials, suposa una ferramenta fonamental per a la prevenció dels possibles danys, resulta també necessari tindre prevista l'organització dels recursos necessaris en cas d'ocórrer una catàstrofe d'estes característiques.

Tal com indica l'anàlisi de risc del Pla Especial davant del Risc Sísmic a la Comunitat Valenciana (Decret 44/2011), els municipis afectats per este risc a la Comunitat Valenciana poden distribuir-se de la manera següent:

  Municipis
Comunitat Valenciana Alacant Castelló València
Intensitat >=VII 327 136 0 191
  >=VI y <VII 76 5 4 67
  <VI 139 0 131 8
Total   542 141 135 266