T'interessa

Enllaços relacionats

opinión

Onades de fred i de calor

Onades de fred i de calor

L'onada de calor és una situació atmosfèrica que produïx unes temperatures extremadament altes en relació amb la mitjana de l'època i que duren més d'un dia. Es formen per invasió de masses d'aire molt càlid o bé per la permanència prolongada d'una d'estes masses en una determinada zona. La seua extensió pot ser de centenars o milers de quilòmetres quadrats. Un exemple seria el de l'aire càlid i sec, procedent del Sàhara. Esta massa sol ser molt seca i recalfada i porta en suspensió partícules de pols que reduïxen la visibilitat (calitja), i dóna a l'aire un aspecte tèrbol.

Estos períodes de calor provoquen una gran pèrdua d'aigua per evaporació. De fet solen donar lloc a situacions d'alt risc d'incendi forestal.

La temporada de l'any en què hi ha més risc que es produïsquen onades de calor és la compresa entre juny i agost.
L'onada de fred és el fenomen pel qual la temperatura de l'aire experimenta una disminució considerable provocada per la invasió d'una massa d'aire fred. És una situació atmosfèrica que produïx unes temperatures extremadament baixes en relació amb la mitjana de l'època i que sol durar més d'un dia. Es formen per invasió de masses d'aire molt fred. La seua extensió pot ser de centenars o milers de quilòmetres quadrats.

Les masses d'aire que poden produir onades de fred es poden classificar en dos tipus segons on es formen: masses d'aire siberianes i masses d'aire polar.