Notes de premsa

« Ves enrere

La Generalitat aporta 25.000€ a la Universitat de València per a la investigació sobre el risc d'inundacions

La Generalitat aporta 25.000€ a la Universitat de València per a la investigació sobre el risc d'inundacions

  • Aquesta iniciativa suposa una millora en la planificació del risc i una gestió més eficaç de les emergències

El Ple del Consell ha aprovat el conveni de col·laboració entre l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) i la Universitat de València (UV) per al desenvolupament de la tasca investigadora relacionada amb el risc d'inundacions a la Comunitat Valenciana i l'estudi i anàlisi d'episodis de pluges intenses, així com l'elaboració de cartografia del risc en relació amb la gestió d'emergències.

La col·laboració entre la Universitat de València i l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències constitueix una plataforma idònia per a l'anàlisi integral del risc d'inundació, ja que permetrà relacionar les característiques dels episodis extrems de pluja amb els problemes que se'n deriven. Els treballs d'investigació es desenvoluparan fins a desembre de 2019 i disposen d'una subvenció de 25.000 euros.

Amb l'elaboració de les tasques que preveu el conveni, la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública aprofundirà en el coneixement dels episodis d'inundacions amb la millora conseqüent en la qualitat de la planificació del risc i una gestió més eficaç de les emergències.

Objectius del conveni

Les tasques principals que preveu el conveni són l'actualització dels episodis de pluges intenses ocorreguts a la Comunitat Valenciana en 2018, l'estimació d'indicadors pluviomètrics i la cartografia d'aquests. També s'actualitzarà la base de dades de danys per inundació en 2018 per a completar el Catàleg nacional d'inundacions històriques.

A més, es continuarà aprofundint en l'estudi sobre avaluació, anàlisi i diagnòstic dels episodis de pluges intenses i inundacions ocorreguts a la Comunitat Valenciana des de la implantació del telèfon únic d'Emergències 112.

Els plans de gestió del risc d'inundacions, aprovats pel Reial decret 18/2016, estableixen una sèrie de mesures i línies de treball relacionades amb treballs d'investigació i desenvolupament sobre l'anàlisi dels episodis d'inundacions, amb l'objectiu de millorar l'eficàcia en la gestió de les emergències produïdes per aquest risc.

En aquests plans de gestió també s'estableix que es recopilen dades sobre danys produïts pel risc d'inundacions en el marc del Catàleg nacional d'inundacions històriques i s'analitzen les conseqüències dels episodis d'inundacions.

La informació necessària per a les tasques que es volen encarregar és de caràcter sensible i ha d'estar protegida, ja que es tracta d'informació sobre la gestió de les emergències en episodis d'inundacions com ara el nombre de telefonades al 112, els tipus de serveis sol·licitats i els danys produïts.