Notes de premsa

« Ves enrere

La Generalitat activa el dispositiu per a afrontar les pròximes nevades amb 664 efectius i 164 vehicles

La Generalitat activa el dispositiu per a afrontar les pròximes nevades amb 664 efectius i 164 vehicles

  • Aquest hivern se sumen a la campanya dues noves màquines llevaneu, en el Racó de Ademúz i a Planes

La Generalitat ha presentat aquest matí a Jérica el dispositiu per a fer front a la campanya de nevades en la Comunitat Valenciana. Aquest hivern, 664 professionals i 164 vehicles s'encarregaran de buidar les carreteres i accessos als 205 municipis del territori valencià amb risc mitjà o alt de quedar-se incomunicats per la neu.

Dels 164 vehicles previstos, 97 són màquines llevaneu. Enguany la Generalitat ha adquirit dues noves pales que operaran des del Racó d'Ademuz i Plans. A més, s'han activat altres 67 vehicles auxiliars que ja s'han desplegat de manera preventiva per a actuar davant el primer episodi de neu.

Un total de 664 professionals actuaran de manera preventiva i per a buidar les carreteres i accessos dels municipis amb major risc de quedar-se aïllats. D'ells, 365 efectius pertanyen al Servei de Bombers Forestals de la Generalitat ; 215 a les brigades de carreteres de les tres diputacions provincials  i 84 a la Conselleria de Política Territorial i Obres Públiques així com del Ministeri de Foment. Si calguera afrontar temporals extraordinaris també es reforçarien amb recursos d'altres zones.

Dels 204 municipis susceptibles de quedar-se aïllats per la neu, 82 presenten un risc alt i 122 un risc mitjà. La majoria pertanyen a la província de Castelló, que comprén 42 localitats que es troben en una cota d'entre 400 i 800 metres sobre el nivell de la mar, per la qual cosa comporta un alt risc de patir nevades forts. Per això a les comarques de Castelló s'han disposat 284 efectius i 56 vehicles. A la província de València, amb 26 municipis en risc alt, estan preparats 223 efectius, 49 vehicles llevaneu i altres 26 auxiliars. Finalment, el desplegament a la província d'Alacant, amb 14 localitats amb risc alt, es completa amb 157 persones, 17 màquines llevaneu i altres 16 vehicles auxiliars més.

Quant als 122 municipis que presenten un risc mitjà de quedar-se incomunicats, situats en una cota d'entre 400 i 800 metres sobre el nivell de la mar, 36 pertanyen a Castelló, 34 a València i 52 a Alacant.

Per a tota la Comunitat Valenciana s'han planificat 151 rutes de neteja (87 a Alacant, 51 a València i 34 a Castelló) i 42 punts d'emmagatzematge de sal i salmorra (8, 26 i 8 respectivament).

Coordinació del dispositiu per a afrontar les nevades

L'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) és l'encarregada de coordinar els treballs per a mantindre netes de gel i neu les vies pertanyents a la xarxa de carreteres de la Generalitat, així com les que depenen de les diputacions provincials i de l'Estat.

D'altra banda, la AVSRE també informa els ajuntaments afectats sobre la manera de conducta davant una emergència i sobre les mesures d'autoprotecció destinades a la població en general.

Tot el dispositiu està regulat en el Procediment d'Actuació davant Nevades que s'actualitza cada hivern i que implica, entre altres mesures, l'actualització dels recursos d'intervenció que aporta cada administració i la seua coordinació, així com establir les diferents rutes de neteja de gel i neu.

També estableix la constitució del Centre de Coordinació de Carreteres, que és l'organisme encarregat de la gestió de les diferents tasques de neteja de vials. En ell s'integren representants de les diferents administracions amb competències en carreteres (Administració General de l'Estat, Administració Autonòmica i Diputacions Provincials) i preveu la integració d'altres unitats bàsiques (Intervenció, Sanitària, Proveïment) si l'emergència ho requerira.