T'interessa

Enllaços relacionats

opinión

Notes de premsa

Ves enrere Els 112 de tota Espanya incorporen el Sistema AML, implementat per la Generalitat i el Govern, que geolocalitza amb precisió les telefonades des de mòbil

Els 112 de tota Espanya incorporen el Sistema AML, implementat per la Generalitat i el Govern, que geolocalitza amb precisió les telefonades des de mòbil

  • La tecnologia de Localització Mòbil Avançada (AML), implementada en tot el país per la Generalitat i el Govern, redueix a entre 15 i 20 metres l'àrea aproximada de cerca de les persones en risc que telefonen a l'1·1·2 des d'un terminal mòbil.
La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, i el director general de Protecció Civil i Emergències del Ministeri, Leonardo Marcos, han presentat aquest dijous en el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat el sistema de Localització Mòbil Avançada (AML, per les seues sigles en anglés). Es tracta d'una tecnologia que permet precisar en un radi de 15 a 20 metres aproximadament la ubicació de les persones que telefonen a l'1·1·2 quan es troben en una situació d'emergència, gràcies a la informació que facilita el seu telèfon mòbil, mentre que amb la tecnologia tradicional la precisió oscil·lava aproximadament entre 2 i 5 quilòmetres en àrees urbanes, i entre 40 i 50 quilòmetres en zones muntanyenques.
 
Gabriela Bravo ha considerat "molt prometedor aquest avanç tecnològic al servei de la ciutadania, que millora la capacitat de resposta dels operatius d'emergències i suposa un salt qualitatiu considerable del qual es beneficiaran tots els espanyols i espanyoles gràcies al treball coordinat entre la Generalitat i el Govern".
 
Per part seua, Leonardo Marcos ha assenyalat que la tecnologia AML suposa un gran "avanç que permetrà als serveis d'emergència reduir els temps de resposta i, per tant, salvar vides". El director general també ha destacat el paper rellevant que el personal tècnic de l'1·1·2 valencià han tingut en el desenvolupament del programari que permet la recepció i distribució de missatges.
 
A més de dissenyar el programari, la Comunitat Valenciana ha sigut l'encarregada d'executar la primera fase de desenvolupament del sistema i de formar a tot el personal tècnic en el maneig de la tecnologia. El mes d'abril va començar les primeres proves per al desplegament de l'AML i al juny es van incorporar Catalunya i Canàries. Posteriorment, s'han anat sumant Galícia, Múrcia, Aragó, Madrid, La Rioja, Cantàbria, Balears i Castella i Lleó i en un futur pròxim s'incorporaran la resta. Actualment, al voltant del 65% de la població viu en un territori cobert per aquesta tecnologia.
 
Reducció de l'àrea de cerca
 
La informació facilitada pel sistema AML és molt més precisa que la que es rep actualment, que té en compte només la posició de l'antena de telefonia. En els casos en els quals el ciutadà no és capaç d'identificar clarament el punt en el qual es troba, aquesta tecnologia permet reduir l'àrea de cerca des de centenars de metres, o quilòmetres en àrees rurals, a uns pocs metres, la qual cosa suposa una ajuda fonamental per a disminuir els temps de resposta.
 
El desplegament del sistema AML ha sigut possible gràcies al treball conjunt de la Conselleria de Justícia i Interior i la Direcció General de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l'Interior, que ha coordinat el desenvolupament del projecte amb els serveis autonòmics d'emergències, la Secretaria d'Estat de Seguretat del Ministeri de l'Interior, les Secretaries d'Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals i de Digitalització i Intel·ligència Artificial del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, així com amb els operadors de telefonia mòbil i Google.
 
El Centre de Coordinació d'Emergència de la Generalitat ha desenvolupat el programari de recepció i distribució dels missatges que, des de la seua activació per Google, generen els telèfons mòbils quan es produeix una trucada d'emergència. Els organismes estatals, per la seua part, han facilitat les infraestructures i el suport necessaris per al funcionament d'aqueix programari. A més, la Direcció General ha coordinat amb Google l'Acord per a l'activació del servei de geolocalització a Espanya en els dispositius amb sistema Android. L'activació del servei per als telèfons amb sistema IOS s'espera per al primer semestre de 2022.
 
Amb la posada en marxa de l'AML, que està ja operatiu en més de 25 països de tot el món, entre els quals es troben la majoria dels països d'Europa, els serveis d'emergència espanyols donen així compliment al que s'estableix en el Codi Europeu de Comunicacions Electròniques (Directiva UE 1972/2018).