Notes de premsa

« Ves enrere

Emergències treballa amb les mancomunitats en la realització d'un protocol comú de Protecció Civil

Emergències treballa amb les mancomunitats en la realització d'un protocol comú de Protecció Civil

  • Policia Local, voluntariat, personal tècnic i brigades d'obres es in-tegrarán a les unitats bàsiques del pla d'Emergències activat. 

La Generalitat, a través d'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE), treballa junt amb la comissió de Mancomunitats de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) en la realització d'un protocol comú de Protecció Civil per a fer front a les situacions de preemergència i emergència.

Aquest protocol permetrà a les mancomunitats disposar de prestacions comunes relatives als plans d'autoprotecció, dispositius preventius o necessitats sorgides en els episodis d'emergències que afecten diversos municipis. A més, podran actuar de manera conjunta en la cerca de persones en entorns naturals, rescats urbans i terratrémols, i controlar efectius en termes municipals amb urbanitzacions disperses.

Segons el protocol, els mitjans i recursos dels diferents serveis, voluntariat de Protecció Civil, Policia Local, personal tècnic dels ajuntaments o brigades d'obres, entre altres, s'integrarien en les unitats bàsiques previstes en el pla d'emergència que s'active en cada cas.

El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel, ha assenyalat que la Llei de Mancomunitats de la Comunitat Valenciana és el document marc que permet "desenvolupar mecanismes de cooperació municipal per a posar en marxa projectes de Protecció Civil que donen solució a les possibles emergències que els municipis per separat no podrien afrontar".

Els municipis que vulguen adherir-se al protocol, que ja s'està aplicant com a prototip en les Mancomunitats del Camp de Túria i de les Valls, hauran de realitzar una anàlisi de cada risc a escala comarcal, elaborar una cartografia comuna, especificar les instal·lacions industrials de risc i determinar la tipologia de serveis que necessiten d'actuacions en col·laboració, si són comunes a diversos municipis.

Per al president de la comissió de Mancomunitats de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Txema Peláez, el projecte amb la AVSRE "reflecteix la visió de les mancomunitats a l'hora d'afrontar els problemes dels municipis i el seu territori per a solucionar les seues necessitats amb els recursos existents i comptant amb la cooperació dels ajuntaments".

Finalment, les mancomunitats que vulguen implantar el protocol han de tindre àmbit comarcal i gestionar activitats o serveis públics en les àrees de seguretat, policia local, guarderia rural i emergències per a la meitat dels municipis i que, en conjunt, sumen més de la quarta part de la població total de l'associació de municipis.