Notes de premsa

« Ves enrere

Els rescats en helicòpter durant el primer semestre de 2021 augmenten un 15% respecte al mateix període de l'any passat

Els rescats en helicòpter durant el primer semestre de 2021 augmenten un 15% respecte al mateix període de l'any passat

El Centre de Coordinació d'Emergències ha coordinat 88 serveis d'aquest tipus des de gener fins a juny, 12 més que l'any passat en aqueix període

Els serveis en helicòpter de cerca, salvament i rescat de persones han augmentat un 15% durant el primer semestre de 2021 respecte al mateix període de l'any passat, segons dades de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) i el Consorci Provincial de Bombers d'Alacant.

El Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat ha coordinat 88 rescats entre l'1 de gener i el 30 de juny, és a dir, 12 menys que en 2020. La major part dels mateixos (61) es van realitzar a senderistes, així com a escaladors i escaladores accidentats en zones muntanyenques de la província d'Alacant, especialment al Penó d'Ifach (Calp), el Barranc de l'Infern (Vall de Laguart), el Puig Campana (Finestrat) o les serres de Bernia i Aitana.

La segona província on més rescats s'han realitzat en els sis primers mesos de l'any va ser València (18), seguida de Castelló (9). L'activació dels helicòpters de rescat en aquestes províncies també s'ha realitzat per a atendre persones que s'extravien o lesionen practicant senderisme o esport en la naturalesa, especialment en zones de muntanya, durant els caps de setmana i els dies festius.

Les zones de muntanya de Castelló on més rescats es van efectuar van ser en els termes municipals de Vistabella, La Pobla de Benifassà, Vall d'Almonesir, Alcudia de Veo i Artana, mentre que a la província de València van ser Segart, Olocau, Serra, Anna, Chulilla i Gestalgar, entre altres.

La Generalitat compta amb dos helicòpters especialitzats per a aquesta mena de serveis, l'helicòpter Victor-0 de coordinació i el Victor-1 d'Emergències. Tots dos s'activen en cas d'emergència a les províncies de València i Castelló mentre que a la província d'Alacant és l'helicòpter Alpha 1 del Consorci de Bombers d'Alacant el que assisteix en emergències relacionades amb la cerca de persones i rescats. A més, l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) també compta amb dos drons i una cambra termogràfica que poden utilitzar-se en cerques de persones.

Consells d'autoprotecció a la muntanya

El Centre de Coordinació d'Emergències i el telèfon "1·1·2 Comunitat Valenciana" realitzen campanyes de sensibilització i prevenció de manera permanent a través de les seues xarxes socials, en Facebook i twitter @GVA112, on s'alerta de la necessitat que les persones que realitzen aquest tipus d'activitats en zones muntanyenques adopten les mesures necessàries per a evitar accidents o lesions que motiven l'activació dels helicòpters de rescat.

En aquest sentit, és aconsellable que les persones que planegen una excursió o practiquen senderisme, estudien amb anterioritat la ruta a seguir i s'informen de la meteorologia, a més d'evitar realitzar aquestes activitats sense la companyia d'altres persones. Quan es practique escalada, espeleologia o descens de barrancs, cal verificar abans el material.

Per a més informació sobre com procedir en cas d'accident i altres conse-*jos útils que poden evitar emergències a la muntanya, es pot consultar la pàgina web de la AVSRE consultar ací, i en cas d'emergència, trucar al telèfon 1·1·2.