T'interessa

Enllaços relacionats

opinión

Notes de premsa

Ves enrere Els equips d'emergències realitzen un rescat en helicòpter cada dos dies en les dues últimes setmanes

Els equips d'emergències realitzen un rescat en helicòpter cada dos dies en les dues últimes setmanes

  • Durant el primer semestre de 2022 aquests rescats augmenten un 25 per cent respecte al mateix període de l'any passat
  • José María Ángel: “La ciutadania ha de ser conscient del risc de la muntanya i més en aquestes dates de calor extrema” 
     

Els equips d'emergències han realitzat sis rescats en helicòpter en les dues últimes setmanes, una xifra que suposa una mitjana aproximada d'un rescat cada dos dies. La majoria dels serveis s'han produït a conseqüència de caigudes de persones que estaven practicant activitats esportives com a ciclisme, barranquisme o senderisme. L'increment d'aquesta mena de servei d'emergències és notable en haver augmentat un 25% durant el primer semestre de 2022 respecte al mateix període de l'any passat, segons dades de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) i el Consorci Provincial de Bombers d'Alacant.

El Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat ha coordinat 118 rescats entre l'1 de gener i el 30 de juny, és a dir, 30 més que en 2021. La major part dels mateixos (79) es van realitzar a senderistes i escaladors accidentats en zones muntanyenques de la província d'Alacant, seguida de València (31) i Castelló (8). L'activació dels helicòpters de rescat en aquestes províncies també s'ha realitzat per a atendre persones que s'extravien o lesionen practicant senderisme o esport en la naturalesa, especialment en zones de muntanya, durant els caps de setmana i els dies festius. 

El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel, ha explicat que “la ciutadania ha de ser conscient del risc que suposa aden-trarse en zones de muntanya per a practicar senderisme o qualsevol esport i més en aquestes dates de calor extrema” i, per tant, -ha afegit- “hem d'anar preparats amb la roba i calçat adequat a més de saber quins són nues-després de limitacions físiques a l'hora de realitzar una ruta que s'ha de conéixer per a evitar perdre'ns”.

La Generalitat compta amb dos helicòpters especialitzats per a aquesta mena de serveis, l'helicòpter Victor-0 de coordinació i el Victor-1 d'Emergències. Tots dos s'activen en cas d'emergència a les províncies de València i Castelló mentre que a la província d'Alacant és l'helicòpter Alpha 1 del Consorci de Bombers d'Alacant el que assisteix en emergències relacionades amb la cerca de persones i rescats. A més, l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) també compta amb dos drons i una cambra termogràfica que poden utilitzar-se en cerques de persones.

Consells d'autoprotecció a la muntanya

El Centre de Coordinació d'Emergències i el telèfon “1·1·2 Comunitat Valenciana” realitzen campanyes de sensibilització i prevenció de manera permanent a través de les seues xarxes socials, en Facebook i Twitter @GVA112, on s'alerta de la necessitat que les persones que realitzen aquest tipus d'activitats en zones muntanyenques adopten les mesures necessàries per a evitar accidents o lesions que motiven l'activació dels helicòpters de rescat.

En aquest sentit, és aconsellable que les persones que planegen una excursió o practiquen senderisme, estudien amb anterioritat la ruta a seguir i s'informen de la meteorologia, a més d'evitar realitzar aquestes activitats sense la companyia d'altres persones. Quan es practique escalada, espeleologia o descens de barrancs, cal verificar abans el material.

Per a més informació sobre com procedir en cas d'accident i altres consells útils que poden evitar emergències a la muntanya, es pot consultar la pàgina web de la AVSRE www.112cv.gva.es i en cas d'emergència, trucar al telèfon 1·1·2.