Notes de premsa

« Ves enrere

El 90 % de les sol·licituds d'ajuda del pla de suport als municipis per a fer front a la COVID-19 s'han resolt en menys de 48 hores

El 90 % de les sol·licituds d'ajuda del pla de suport als municipis per a fer front a la COVID-19 s'han resolt en menys de 48 hores

  • El Pla de coordinació i suport als ajuntaments es va posar en marxa fa 3 setmanes i ha atés les demandes de 223 municipis
  • En els últims cinc dies s'ha incrementat un 15 % el nombre de telefonades per a sol·licitar els serveis de suport

El 90 % de les sol·licituds d'ajudes que preveu el Pla de coordinació i suport als ajuntaments, impulsat per la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública per a fer front a la COVID-19, s'han resolt en menys de 48 hores, segons recull el balanç del pla esmentat que es va donar a conéixer aquest dilluns.

En concret, i segons el balanç esmentat, el Departament d'Interior, a través de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE), ha atés en quinze dies un total de 387 peticions de 223 municipis que sol·licitaven material sanitari, transport i repartiment d'aliments i desinfecció.

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha destacat "la celeritat amb la qual s'han cursat les demandes i la professionalitat amb què han sigut resoltes", ja que en situacions d'emergència com aquesta "es fa més que necessari donar una resposta ràpida i eficaç als problemes dels nostres municipis, especialment als més xicotets o que tenen menys recursos".

En aquest sentit, en el centre d'atenció telefònica habilitat perquè les corporacions locals sol·liciten suport logístic, tècnic i humà s'ha incrementat en l'última setmana un 15 % el nombre de telefonades. Des que es va habilitar aquest número de telèfon s'han atés 741 telefonades. El Centre de Coordinació d'Emergències rep una mitjana de 77 telefonades diàries, 10 punts més que les registrades la setmana passada.

D'altra banda, tal com mostra el balanç, 10.000 professionals de Seguretat i Emergències, entre les policies locals, la Policia Autonòmica, bombers de la Generalitat i voluntaris de Protecció Civil i Creu Roja treballen intensament aquestes setmanes per a agilitar les sol·licituds municipals. En l'actualitat, més del 40 % dels ajuntaments de la Comunitat Valenciana han contactat amb el Centre de Coordinació d'Emergències per a sol·licitar-hi ajuda.

Segons les dades del balanç, el 70 % de les peticions formulades (274) es refereixen al subministrament de material sanitari, especialment guants i mascaretes, seguit d'un 23 % de peticions (91) per a tasques de desinfecció d'instal·lacions essencials i vials municipals, i un 7 % de les peticions (22) per a ajuda en el transport d'aliments i queviures.

Triple tasca dels bombers forestals

Cal destacar la labor que presten els bombers forestals de la Generalitat que, a més de treballar en el muntatge dels hospitals de campanya i el repartiment de material sanitari, col·laboren amb els ajuntaments en la desinfecció de municipis, igual que els seus homòlegs en altres comunitats autònomes com Andalusia, Catalunya i Castella i Lleó.

Finalment, del total de les 387 peticions, el 85 % procedeix de municipis xicotets i mitjans, és a dir, tenen entre 1.000 i 10.000 habitants, i el 40 % d'aquests són poblacions amb menys de 1.000 habitants. Dels 223 municipis que han sol·licitat suport autonòmic, 58 són d'Alacant; 123, de la província de València, i 42, de la de Castelló.

Entre les tres províncies s'han repartit, fins al moment, 65.000 mascaretes i 93.000 parells de guants, 3.670 unitats de mascaretes FFP2, 2.597 litres de gel hidroalcohòlic i 2.307 granotes. En els pròxims dies està previst el repartiment de 102.367 mascaretes, 154.819 parells de guants, 36.678 mascaretes FFP2, 10.000 litres de gel hidroalcohòlic i 17.021 granotes.