Notes de premsa

« Ves enrere

Bravo visita el Parc d'Emergències de Castelló de Rugat i apel·la a la sensibilització davant risc d'incendi

Bravo visita el Parc d'Emergències de Castelló de Rugat i apel·la a la sensibilització davant risc d'incendi

  • "La consellera insta a la responsabilitat ciutadana i a prendre les precaucions imprescindibles davant del risc d'incendis forestals
  • Afirma que "una telefonada a temps permetrà actuar amb més rapidesa i millorar els temps de resposta, aspecte fonamental quan parlem d'incendis forestals"

La consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, ha visitat aquest dijous el Parc d'Emergències de Castelló de Rugat, el primer que va construir la Generalitat Valenciana fa ara més de deu anys. Aquest parc alberga les unitats de Bombers Forestals de la Generalitat: BV-291 Ròtova (reforç) i les unitats BV-221 i Autobomba AV-222 de Castelló de Rugat (anual).

La consellera Bravo ha mantingut posteriorment una reunió amb els bombers forestals d'aquest parc d'emergències. Des que va començar l'any, aquests efectius de Castelló de Rugat i Ròtova han realitzat 89 intervencions. Les actuacions de les unitats de Bombers Forestals no se circumscriuen únicament a incendis forestals, sinó que també s'amplien a incendis en indústries, magatzems, zones agrícoles, així com salvament i rescats de persones, entre altres.

D'altra banda, pràcticament tota la Comunitat Valenciana es troba aquest dijous en nivell 3 per risc d'incendis forestals. Als litorals de Castelló i València el risc també és alt i se situa en nivell 2. La gran pujada de les temperatures augmenta el risc, per la qual cosa la consellera Bravo ha recordat la importància d'extremar les precaucions i no encendre focs a les zones recreatives, no llançar mistos o cigarrets al terra i no tirar fem a la muntanya o en zona forestal, entre altres coses.

Durant tot el dia, els mitjans aeris vigilen les zones més sensibles de patir un incendi.

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública ha recalcat la importància de la sensibilització de la població: "En dies com aquests és de vital importància apel·lar a la responsabilitat de la ciutadania amb l'entorn i el medi ambient, no només prenent les precaucions imprescindibles; també necessitem la seua col·laboració i que, quan vegen una columna de fum o foc, telefonen immediatament a Emergències". "Una telefonada a temps al 112 ens permetrà actuar amb més rapidesa i millorar els temps de resposta, aspecte fonamental quan parlem d'incendis forestals", ha indicat.

Així, ha recordat, per exemple, que la ràpida actuació davant de l'avís d'incendi a Beneixama "va ser decisiva" per a impedir una propagació més gran del foc en aquesta localitat alacantina.

Pujada de les temperatures

D'altra banda, la consellera també recomana extremar les precaucions davant de la pujada de les temperatures que ja aquest dijous està patint la major part de la Comunitat Valenciana i que continuarà demà divendres amb màximes de 44 graus.

A més, ha recordat que actualment la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública manté activa l'alerta sanitària per nivell taronja (temperatures que podrien superar els 41 graus) a deu comarques de la Comunitat Valenciana. La previsió per al divendres és que les temperatures superen els 44° en aquestes zones i arriben al nivell roig, i que el nivell taronja s'estenga a altres comarques.

Les zones climatològiques en alerta per calor són la 13, 14, 17, 18 i 19, que corresponen a les comarques de la Ribera Alta, la Ribera Baixa, la Serrania, la Foia de Bunyol, l'Horta Sud, l'Horta Nord, el Camp de Túria, la Canal de Navarrés, la Costera i la Vall d'Albaida.

Aquest augment de temperatures ha provocat que s'active el protocol per a advertir la població sobre els riscos que pot ocasionar aquesta situació. Les indicacions estan dirigides especialment als col·lectius més vulnerables a la calor: les persones majors, les persones amb malalties cròniques, les que treballen exposades a altes temperatures, així com xiquets i xiquetes.

Es recomana evitar eixir al carrer en les hores més caloroses del dia, utilitzar roba folgada, lleugera i de colors clars i protegir-se el cap amb una gorra o un barret. A casa s'aconsella tancar les persianes i baixar els tendals en les façanes exposades al sol, a més de situar-se a les zones més fresques de la casa.

Finalment, s'insta la població a beure aigua sovint, tot i que no es tinga set; evitar l'excés d'alcohol i les begudes amb molta cafeïna; i substituir els àpats copiosos i calents per plats freds, fruites i verdures fresques.

La consellera Bravo ha insistit en la importància de seguir el canal oficial d'informació d'Emergències, és a dir, el compte oficial de Twitter @GVA112, per a estar al dia de l'evolució d'aquest fenomen d'altes temperatures i en quin nivell de gravetat es troba.