Notes de premsa

« Ves enrere

Bravo implicarà l'UME en la nova estratègia de Protecció Civil i Seguretat davant dels riscos derivats del canvi climàtic

Bravo implicarà l'UME en la nova estratègia de Protecció Civil i Seguretat davant dels riscos derivats del canvi climàtic

  • La consellera visita la base 'Jaime I' de Bétera, on té la seu operativa el Tercer Batalló d'Intervenció, compost per 527 efectius

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, implicarà la Unitat Militar d'Emergències (UME) en l'elaboració de la nova Estratègia valenciana de protecció civil i seguretat, que, entre les seues prioritats, tindrà la planificació per a pal·liar les conseqüències del canvi climàtic. Bravo ha fet aquest anunci durant la visita que ha fet a la base 'Jaime I' de Bétera, on té la seu operativa el Tercer Batalló d'Intervenció en Emergències (BIEM-III) de l'UME, acompanyada del secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel.

A la Comunitat Valenciana, les conseqüències del canvi climàtic suposen, segons els experts, l'amenaça més gran per a la seguretat de la ciutadania per l'augment de la incidència d'onades de calor, que poden provocar incendis forestals més virulents, que s'alternaran amb temporals més intensos que impliquen inundacions. Per això -segons la consellera- "en l'Agència Valenciana de Seguretat i Emergències ja s'està treballant en una nova estratègia valenciana de protecció civil i seguretat que inclourà les amenaces derivades de la crisi climàtica com a eix d'actuació i planificació".

En aquest sentit, "reunirem un grup d'experts en el qual volem que estiga present la Unitat Militar d'Emergències perquè aporte la seua experiència i capacitació perquè la nova estratègia de Protecció Civil siga la més eficaç per a lluitar contra les amenaces que ha portat amb si la crisi climàtica", ha dit la consellera.

Gabriela Bravo ha recordat que l'UME i la Generalitat han mantingut, "des de sempre", una col·laboració magnífica no només durant les emergències sinó també fora de les emergències i molt especialment en matèria de formació gràcies al conveni signat l'any 2013 i que es renovarà en els pròxims mesos. El BIEM-III ha participat en totes les edicions del 'Gran Simulacre' que organitza cada any l'Agència Valenciana de Seguretat i Emergències. Aquest simulacre és un exercici que es realitza cada any per a detectar l'efectivitat i possibles errors en els plans d'emergència i que en cada edició se centra en un tipus de situació (l'últim va ser un suposat terratrémol a Torrevieja).

A més, l'UME també participa en els cursos de l'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (IVASPE), en exercicis d'emergències amb Metrovalencia i col·labora en el màster de Protecció Civil i Gestió d'Emergències de la Universitat de València.

La plantilla del BIEM-III la conformen 527 efectius formats, com tots els batallons de l'UME, en les capacitats genèriques de lluita contra incendis forestals, inundacions, grans nevades i sismes. A més, aquest batalló compta amb personal i material especialitzat en rescats des d'helicòpter, subaquàtics, en grans nevades i urbans, així com en intervencions en espais confinats. Durant 2019, l'UME ha tingut un total de 43 intervencions en tot el territori nacional, una d'aquestes en l'incendi forestal de Beneixama, fa un mes, on cada dia es van mobilitzar 171 efectius, 56 vehicles, 12 bombes, 4 nodrisses i dos mitjans aeris.

Tot això demostra, segons Gabriela Bravo, que l'UME "és la història d'un èxit gràcies a la iniciativa del president José Luis Rodríguez Zapatero, tot i que alguns van qualificar la seua creació en 2005 com a capritx". Al llarg dels seus quasi quinze anys de servei, "s'ha convertit en un referent internacional i en un element de tranquil·litat per a la ciutadania, que sap que l'UME està sempre per a contribuir a la seguretat i el benestar de tots en els supòsits de risc greu, catàstrofe, calamitat o altres necessitats públiques d'acord amb el que estableix la legislació", ha conclòs la consellera de Justícia i Interior.