T'interessa

Enllaços relacionats

opinión

Notes de premsa

Ves enrere Bravo destaca que juliol i agost acaben amb menys hectàrees destruïdes que 2019 malgrat les ones de calor

Bravo destaca que juliol i agost acaben amb menys hectàrees destruïdes que 2019 malgrat les ones de calor

  • De gener a agost d'enguany es van declarar 258 incendis que van afectar 857 hectàrees de terreny forestal enfront de les 970 de l'últim estiu previ a la pandèmia
  • La consellera agraeix en Les Corts el "lliurament, generositat i profund sentit del deure i el servei públic" de les plantilles dels serveis d'Emergències

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha destacat que juliol i agost de 2021, segons les xifres provisionals, es tanca amb menys hectàrees destruïdes que les registrades en 2019, malgrat les onades de calor patides durant els últims mesos i els fenòmens extrems com les "rebentades tèrmiques" que es van registrar el passat 15 d'agost.

En concret, de gener a agost d'enguany, s'han registrat un total de 258 incendis que van afectar 857 hectàrees, és a dir, 113 menys que en el mateix període de 2019, l'últim anterior a la pandèmia. "Aquests números -ha dit la consellera? no fan sinó consolidar el prestigi dels nostres serveis d'Emergències" que són "una referència indiscutible en tota Espanya".

La consellera s'ha expressat així aquest divendres en la compareixença que ha dut a terme, a petició pròpia, davant la Diputació Permanent de les Corts per a donar compte de les actuacions de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) en relació amb els incendis forestals ocorreguts aquest estiu.

Gabriela Bravo ha explicat que aquest estiu anava a ser "de risc" i "especialment propici" per a la propagació d'incendis a causa d'una primavera "amb precipitacions un 30% superiors a l'habitual" que havien produït un creixement notable de la vegetació. L'augment de la massa vegetal de xicoteta grandària és perillós "quan es produeix en zones de molt de trànsit cunetes, bogues de cultius i descampats". A més, la previsió d'afluència de públic als espais naturals "era major a causa dels canvis provocats per la COVID-19 en l'oferta turística tradicional".

Malgrat un context "tan advers" la AVSRE "estava preparada" gràcies a que "revalidem l'esforç organitzatiu de l'any passat" i, a més, "augmentem el pressupost destinat a la lluita contra el foc en un 10% fins a arribar als 89 milions d'euros.

En aquest sentit, la consellera ha recordat als diputats i diputades que la AVSRE ha disposat, cada dia, d'un operatiu de 432 persones integrades en 56 unitats de bombers i bomberes de la Generalitat, al costat de les dotacions de 45 autobombes, 9 helicòpters i altres 9 avions.

A més, la AVSRE "té la responsabilitat de coordinar a més d'un miler d'efectius si fora necessari" als quals cal sumar els mitjans de prevenció de la Conselleria de Medi Ambient i els efectius dels tres consorcis provincials, les brigades de les diputacions, l'UME, Guàrdia Civil, la Unitat Adscrita i les policies locals. També es va augmentar el número el personal del Telèfon d'Emergències 1·1·2 en un 17%

Gabriela Bravo ha detallat que, durant el mes de juliol, es van produir 42 incendis que van afectar 80 hectàrees, és a dir, un 55% menys que en el mateix període de 2019 atés que aqueix any és més comparable que el 2020 ja que no existien restriccions a la mobilitat.

No obstant això, "el mes d'agost va ser més complicat a causa dels incendis de Rafelguaraf i Azuébar" en els quals les condicions meteorològiques que els van provocar "també van dificultar la seua extinció", segons la consellera.

El foc de Rafelguaraf va ser provocat per la caiguda d'un llamp el 7 d'agost del qual es va tindre coneixement a les 16.16 hores i l'operatiu estava en marxa 13 minuts després. Encara que les flames van provocar el desallotjament d'alguns habitatges de la zona nord de Barxeta i la urbanització La Solana, l'incendi va ser declarat extingit 24 hores i 16 minuts després després d'afectar 177 hectàrees, majorment de matoll.

L'altre gran incendi de l'estiu, el de la localitat castellonenca d'Azuébar, també va ser provocat per un llamp l'avís del qual va entrar a la Sala del 112 a les 19.21 hores del 14 d'agost. Aquell dia, segons la consellera ja "estava sent intens" perquè deu mitjans aeris, una unitat helitransportada, 5 unitats de bombers i 3 autobombes ja treballaven en un altre incendi declarat a Bicorp (València) a les 17.30 hores i que va ser estabilitzat 204 minuts després.

Amb anterioritat, s'havia declarat un conat menor a Dénia al qual es van enviar tres unitats terrestres de bombers i un helicòpter. Al mateix temps va caldre atendre la situació a Suera (Castelló) on a les a les 18.30 hores es va declarar un altre incendi d'especial perillositat per les característiques del terreny i per la proximitat al parc natural de la Serra de Espadà. Es van mobilitzar sis mitjans aeris i set unitats terrestres. En tot cas, l'incendi a Suera es va donar per estabilitzat a les 21.50 hores.

"En aquest context, ja complicat, -ha insistit la consellera- havia caigut el llamp a Azuébar, en una zona molt agresta. Immediatament, tres dels mitjans aeris que ja estaven treballant a Suera es van desplaçar allí mentre va haver-hi llum per a operar en la zona. A ells es van sumar altres tres unitats terrestres. La situació evolucionava favorablement fins a les 22.35 hores quan es va produir en la zona un fenomen singular conegut com a "rebentada tèrmica", que va provocar un increment de la temperatura de deu graus i una caiguda dràstica de la humitat relativa del 17%. A mitjanit, la temperatura va pujar fins als 40 graus i el vent de ponent va actuar com a accelerador.

Per això, a les 00.44 hores del dia 15, el Centre de Coordinació d'Emergències "va declarar la Situació 2, que implica el risc per a persones i béns de naturalesa no forestal", ha explicat Gabriela Bravo. D'aquesta manera es va sol·licitar la intervenció de la Unitat Militar d'Emergències, que es va incorporar a la lluita contra l'incendi al llarg de la nit amb 53 militars i 19 vehicles. També es va demanar al Ministeri per a la Transició Ecològica mitjans aeris que es van incorporar quan va començar el dia.

Per a la consellera d'Interior, "gràcies a l'esforç incommensurable i l'encertada coordinació dels efectius desplegats es va aconseguir aprofitar la lleu millora de les condicions meteorològiques de manera que, a les 4.00 de la matinada del 16 d'agost es va donar per estabilitzat l'incendi i per controlat sobre les dues de la vesprada, és a dir, 55 hores després de l'avís al 112". La superfície forestal afectada, finalment, va anar de 420 hectàrees. D'elles, 222 corresponen al Parc Natural de la Serra de Espadà i altres 74 de superfície no forestal, majoritàriament agrícola.

"No és possible preveure al 100% els riscos naturals com els llamps que causen incendis forestals o les tempestes que provoquen inundacions -ha explicat la consellera-, però sí que és possible millorar en un 100% la resposta que es dona a aqueixos riscos quan deriven en perills tal com ha fet el Consell. I ho ha fet de l'única forma possible: apostant per uns serveis públics de qualitat, ben gestionats i el personal de la qual compte amb els millors mitjans materials i la formació adequada perquè puga complir amb la seua essencial labor de protegir vides i béns".