Notes de premsa

« Ves enrere

Bravo destaca que el Pla de suport municipal ha repartit ajuda i subministraments a una població de 256.000 persones de 254 municipis xicotets

Bravo destaca que el Pla de suport municipal ha repartit ajuda i subministraments a una població de 256.000 persones de 254 municipis xicotets

  • La consellera trasllada als presidents de les diputacions i de l'FVMP que el Consell posa a la seua disposició una guia de normativa i subvencions per als ajuntaments
  • Entre les tres províncies s'han repartit en un mes 110.970 mascaretes, 93.100 parells de guants, 6.979 litres de gel hidroalcohòlic i 9.170 granotes

El Pla de coordinació i suport municipal ha repartit, en un mes, ajuda, queviures i subministraments sanitaris a una població de 256.000 persones repartida en 254 municipis de menys de 5.000 habitants.

Així li ho ha explicat aquest dimarts la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, als presidents de les tres diputacions provincials i al de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), en la reunió que els cinc mandataris han mantingut per videoconferència per a analitzar l'impacte de la crisi de la COVID-19 en l'àmbit de l'Administració local.

L'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències va aprovar el 28 de març passat aquest pla per a coordinar l'acció de 10.000 efectius entre Policia Local, Bombers de la Generalitat i personal de Protecció Civil per a assistir els ajuntaments en el repartiment domiciliari d'aliments i recursos de primera necessitat a persones amb discapacitat i majors que viuen a soles; transport de queviures i material sanitari per als ajuntaments, i neteja i desinfecció d'espais sensibles, entre altres accions.

La consellera ha explicat als quatre presidents que 313 consistoris (6 de cada 10 municipis de la Comunitat Valenciana) han sol·licitat ajuda a la Generalitat. En aquest sentit, s'ha gestionat un total de 627 peticions de necessitats de material sanitari, de transport i repartiment d'aliments i de desinfecció des del 28 de març passat. En aquest temps s'han atés 1.161 telefonades que van tindre resposta i execució de la sol·licitud en un termini mitjà de 48 hores.

Quant a la mena de sol·licituds, el 76 % (476) ha sigut de material sanitari, i de neteja en 276 municipis, és a dir, 9 de cada 10 municipis que han sol·licitat algun tipus d'ajuda a través del pla.

El 20 % de les sol·licituds (125) han sigut per a tasques de desinfecció d'instal·lacions viàries, residències o zones de més afluència en 83 municipis. Finalment, les 26 peticions restants (el 4 %) han sigut per a transport d'aliments i articles de primera necessitat. Entre aquestes, destaca que s'han distribuït dietes completes i aliments de primera necessitat, o productes d'higiene, directament a 732 persones especialment vulnerables en 23 municipis.

Dels 313 ajuntaments que han sol·licitat ajuda a la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, 89 en són alacantins (el 63 % de municipis d'aquesta província); 157, valencians (el 58 %), i 67, castellonencs (el 49 %).

La consellera ha posat l'accent principalment que el pla "ha sigut especialment útil i rellevant als municipis més xicotets", perquè dels 313 municipis que han sol·licitat algun tipus de petició, quasi la meitat (152, el 49 %) té menys de 1.000 habitants i si el criteri s'amplia als de menys de 5.000 habitants, són 254 els consistoris que han sol·licitat suport. Entre tots aquests, s'hi inclou una població de 255.822 persones. 53 d'aquests estan a Alacant (57.336 habitants); 57, a Castelló (35.399 persones), i 124, a València (163.087).

El cas de la província de Castelló és destacable perquè el 75 % dels municipis que han sol·licitat ajuda d'aquesta província té menys de 1.000 habitants. En el cas d'Alacant el nombre de municipis és inferior (un 43 %), així com València (41 %). A més, a la província de Castelló el 87 % de les sol·licituds són d'ajuntaments de menys de 5.000 habitants.

Entre les tres províncies ja s'han repartit 110.970 mascaretes, 93.100 parells de guants, 3.670 unitats de mascaretes FFP2, 6.979 litres de gel hidroalcohòlic i 9.170 granotes. A més, 83 municipis han sol·licitat 125 tasques de desinfecció de vials i espais públics.

Guia informativa

Des de l'inici de la pandèmia de la COVID-19, tant el Govern central com la Generalitat han desenvolupat una important tasca legislativa i normativa per a lluitar contra la propagació de la malaltia, articular mesures d'ajuda als actors econòmics i establir mesures de protecció social.

Per a ajudar les entitats locals, la Conselleria de Justícia ha elaborat una guia per a facilitar l'accés i el coneixement dels ajuntaments perquè tinguen a la seua disposició tota la producció normativa en matèria de subvencions i ajudes econòmiques i socials publicades pel Govern estatal i autonòmic durant la crisi de la COVID-19.

Segons ha explicat la consellera, amb aquesta guia "es facilita la gestió de les administracions locals, especialment d'aquelles amb menys recursos, que així podran accedir a la cerca dels recursos oficials que afecten l'exercici de les seues funcions.

A més de l'apartat destinat als ajuntaments, la guia conté també informació per a la ciutadania per a sol·licitar ajudes per a garantir els subministraments bàsics d'energia i aigua a les famílies vulnerables, subvencions de suport al lloguer o les subvencions del transport escolar per al curs 2021-2022, a més del procediment d'admissió de l'alumnat per al pròxim curs.

Per als treballadors i treballadores i empreses, la guia conté informació sobre les mesures legislatives de protecció de l'ocupació relacionades amb la reducció de jornada, teletreball, ERTO o el permís retribuït recuperable, entre altres. consulteu ací.