T'interessa

Enllaços relacionats

opinión

Inundacions

Inundacions

Inundaciones

Una inundació és la submersió temporal de terrenys normalment secs, com a conseqüència de l'aportació inusual i més o menys sobtada d'una quantitat d'aigua superior a què poden drenar els llits de riu.
 
En funció de la causa que les motiva, les inundacions poden classificar-se en la tipologia següent:
 
  • Inundacions per precipitacions de molt alta intensitat.
  • Inundacions per avingudes o desbordament dels rius, rieres, llacs o marenys provocades o potenciades per precipitacions, desgel, obstrucció dels llits dels rius o l'acció de marees i vents.
  • Inundacions d'origen marí, provocades per temporals.
  • Inundacions per ruptura o per operació incorrecta d'obres d'infraestructura hidràulica, com ara preses.
 
La Comunitat Valenciana compta amb nombrosos episodis d'inundacions, i fica com a exemple des de la riuada del Túria de 1957, les inundacions de la Ribera del Xúquer i la ruptura de la presa de Tous en 1982, les inundacions provocades pel riu Girona als Poblets i les inundacions d'altres poblacions per les pluges intenses produïdes a la Marina Alta a l'octubre de 2007, i episodis més recents que han afectat diferents conques de la Comunitat, destacant les greus inundacions a la Vega Baixa del Segura al setembre de 2019.
 
En definitiva, es tracta d'un fenomen molt present al nostre territori, davant del qual històricament s'han realitzat actuacions de caràcter preventiu i de protecció, i atés l'actual grau de desenrotllament tecnològic i socioeconòmic s'exigix un nivell de resposta organitzatiu adequat.
 
Per a afrontar les necessitats d'organització i planificació la Generalitat Valenciana va elaborar l'any 1999 el Pla Especial davant del risc d'inundacions a la Comunitat Valenciana. En 2010 es va procedir a la seua revisió, i es va aprovar el nou Pla per mitjà del Decret 81/2010, de 7 de maig (DOCV 12/05/2010). En este s'incorporen els plans d'emergència de presa disponibles.
 
En 2020 s'ha procedit a una revisió del risc, basada en els estudis més recents (PATRICOVA i SNCZI), Com a resultat, els municipis afectats pel risc d'inundacions d'origen fluvial en la Comunitat Valenciana es distribueixen de la següent forma: 

 

 

Municipis

Comunitat Valenciana

Alacant

Castelló

València

Risc d' inundació fluvial

Alt

102

34

10

58

Mitjà

125

33

21

71

Baix

278

62

89

127

Total

505

129

120

256

Sense risc

 

37

12

15

10

Total

 

542

141

135

266

 

Aquells municipis amb risc mitjà i alt han d'elaborar el seu Pla d'Actuació Municipal davant del risc d'inundacions la guia del qual per a la seua redacció s'incorpora en la "informació relacionada".
 
A més, en el nou estudi s'ha incorporat el risc d'inundacions d'origen marí elaborat per l'Administració  General de l'Estat per al Sistema Nacional de Cartografia de Zones Inundables (SNCZI), resultant 44 municipis afectats per risc mitjà i baix. Els 34 municipis amb risc mitjà hauran d'incorporar aquest risc a la seua planificació enfront del risc d'inundacions (Pla d'Actuació Municipal davant el Risc d'Inundacions).
 
 

Municipis

Comunitat Valenciana

Alacant

Castelló

València

Risc d' inundació d'origen marí

Mitjà

34

9

10

15

Baix

10

3

3

4

Total

44

12

13

19

 

A este nombre de municipis amb risc cal afegir els que tenen risc en cas de ruptura o accident en una presa i no per altres causes. Esta quantitat es veurà incrementada a mesura que es completen els plans d'emergència de preses. Aquells municipis afectats per la ruptura o accident en una presa en les primeres dues hores des que es produïx l'accident, hauran d'elaborar el protocol d'actuació municipal específic.
 
La Generalitat declara la preemergència sempre que l'Agència Estatal de Meteorologia AEMET, emeta l'alerta taronja o roja per previsió de pluges intenses:
 

Informació relacionada