banner

Bon Nadal

Notes de premsa

Ves enrere La Generalitat elabora la primera guia de municipis segurs amb instruccions per a afrontar futures emergències a la Comunitat

La Generalitat elabora la primera guia de municipis segurs amb instruccions per a afrontar futures emergències a la Comunitat

Bravo ha animat els ajuntaments perquè es constituïsquen com a “líders de la cultura de la prevenció i l’autoprotecció de les persones”

La línia d’ajudes iniciada en 2021 ha fet possible que el 87 % dels municipis valencians disposen del seu pla territorial municipal


La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha presentat la primera guia de municipis segurs, un manual pràctic que recull les recomanacions bàsiques que han de seguir els municipis davant dels riscos més recurrents que es produeixen a la Comunitat Valenciana.
La consellera ha assenyalat que aquesta guia “és un recurs més de tots els que la Generalitat ha aportat als ajuntaments, una nova mostra del treball col·laboratiu i de cooperació amb el municipalisme que ha marcat la nostra acció política en els últims anys”.

En aquest sentit, ha animat els ajuntaments al fet que “augmenten les respectives capacitats en la millora de la seguretat enfront d’emergències i catàstrofes, i lideren la cultura de la prevenció i l’autoprotecció de les persones”.

La titular d’Interior ha declarat que aquest primer manual es presenta “com una eina que pretén reforçar la seguretat dels alcaldes i alcaldesses a l’hora d’ordenar i recomanar les actuacions en les respectives poblacions davant d’una eventual emergència”, ja que, a judici seu, “la protecció civil és una política pública en constant procés d’adaptació als nous escenaris, que exigeix d’instruments estratègics que donen resposta o avancen futures amenaces o desafiaments”.
La guia consta de set capítols que recullen la legislació més important en matèria de protecció civil, així com el document marc que regeix els riscos més freqüents a la Comunitat Valenciana, el Pla territorial d’emergències.

També fa una descripció de les funcions del Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat i del telèfon d’Emergències 112 Comunitat Valenciana, i aborda aspectes referits a les competències municipals a través de les juntes locals de seguretat o del Centre de Coordinació Operativa Municipal (Cecopal).

Finalment, la Guia de municipis segurs desglossa els riscos més freqüents que afecten la Comunitat Valenciana (incendis, inundacions, nevades, vents, onades de fred i de calor, etcètera), i detalla les recomanacions i les instruccions que ha de seguir la població, de manera preventiva, per a evitar qualsevol classe d’incidència.

800 plans d’emergències

La consellera ha explicat que aquesta guia és “una mostra més del treball col·laboratiu i de cooperació amb el municipalisme que ha marcat la nostra acció política en els últims anys”. En aquest sentit, ha recordat com la línia de subvencions iniciada en 2021 pel seu departament ha permés que el 87 % dels municipis de la Comunitat Valenciana dispose del seu pla territorial municipal i l’elaboració i la revisió de prop de 800 plans d’emergència de diverses tipologies (territorials, d’incendis, d’inundacions i sísmics).