T'interessa

Enllaços relacionats

opinión

Avisos de Riscos

Avisos de Riscos

Bon Nadal

Notes de premsa

Ves enrere La Generalitat coordina a 20 organismes en el major simulacre multiemergencia per risc químic realitzat en la Comunitat Valenciana

La Generalitat coordina a 20 organismes en el major simulacre multiemergencia per risc químic realitzat en la Comunitat Valenciana

•    L'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències organitza l'exercici que ha mobilitzat a 250 efectius durant 4 hores

L'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències de la Generalitat Valenciana (AVSRE) ha realitzat hui un gran simulacre multiemergencia per risc químic i radiològic que ha posat a prova la capacitat de resposta de 20 organismes. L'exercici, que ha portat a mobilitzar durant quatre hores a 250 efectius, s'ha desenrotllat en quatre escenaris simultanis en l'àrea industrial d'Almussafes, una prova d'estrés que es realitza com última fase del procés d'implantació del Pla d'Emergències de les Àrees Industrials del municipi

El simulacre, que recrea una emergència d'escenaris múltiples, ha començat amb la fuga en un dels depòsits de metanol de 2.000 m3 d'una empresa química, que ha activat el seu pla d'emergència interior, ha evacuat el personal i avisat al Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat Valenciana. Després de l'avís, el 1·1·2 ha mobilitzat els bombers del Consorci de València. La combustió del metanol ha generat un núvol tòxic i un incendi molt virulent, per la qual cosa el Consorci i el CCE han sol·licitat la mobilització de la UME que ha treballat juntament amb les dotacions del Consorci de Bombers de València i unitats canines en la zona per al rescat dels atrapats.

Al mateix temps, en una fàbrica veïna, s'ha produït una fuga en un depòsit d'àcid sulfúric de 20.000 litres i l'empresa ha activat el seu pla d'autoprotecció. A causa de la simultaneïtat d'ambdós emergències s'han mobilitzat recursos de la UME, del Consorci Provincial de Bombers de València i del Servici Municipal d'Ajuntament de València per a treballar conjuntament en la contenció del vessament i el tapament de fuga. Després de la intervenció, ha sigut necessària la descontaminació d'intervinents implicats en el sinistre.

Com a tercer escenari, i sempre de forma simultània, en l'entorn de l'Àrea Industrial (Av. Henry Ford) s'ha produït un incendi de matoll, la qual cosa ha obligat a la mobilització del Servici de Bombers i Bomberes Forestals de la Generalitat (SGISE) i Brigades Forestals de la Diputació. Finalment, en el vial 5 de l'Àrea Industrial ha tingut lloc un accident de mercaderies perilloses.


Com a conseqüència de l'accident, el conductor i el copilot han resultat ferits i ha sigut necessari realitzar el rescat per part de Consorci de Bombers de València i l'atenció sanitària per part de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. En l'accident un embalum ha quedat depositat sobre la calçada com a conseqüència de la ruptura dels amarraments de subjecció a la plataforma de vehicle. Encara que no s'ha produït l'obertura de l'embalum, ni tampoc fuga del seu contingut a l'exterior, sí que s'aprecien abonyegaments. Un vehicle de suport que disposa de detectors de radiació ha realitzat el seguiment de l'expedició. Com és un entorn radiològic, s'ha procedit a realitzar el control dosimétrico de tot el personal actuant. En este escenari han participat personal especialitzat del Consell de Seguretat Nacional i de l'AVSRE

Coordinació entre organismes 

El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel, ha destacat que “simulacros multiemergencia com el de hui ens permeten identificar què fer i com actuar en cas d'una emergència, al simular escenaris extrems que posen a prova nostra capacitat d'anticipació i si la planificació elaborada que hem aplicat per a cada situació és eficiente”.

José María Ángel ha recordat que són més de 20 els organismes que han participat d'este simulacre de múltiples escenaris: des de la Conselleria de Justícia, Administració Pública i Interior, la Conselleria de Sanitat i Salut Pública, passant per Delegació de Govern, bombers del Consorci de València i de l'Ajuntament de València, la Guàrdia Civil, la UME, Exèrcit, el Consell de Seguretat Nuclear, L'Associació d'Empresaris de Parcs i Polígons lndustriales, la Societat de Gestió Integral de Servicis d'Emergències (SGISE), els Ajuntaments d'Almussafes, Silla, Sollana i Picassent.

En aquesta línia, el responsable d'Emergències ha explicat que en aquestos escenaris “resulta esencial” la coordinació dels distints servicis que participen en la resolució d'una emergència. “Amb aquestos assajos ens preparem perquè els Servicis de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament que han d'intervindre en una emergència en l'Àrea Industrial coneguen els riscos existents. Però també és vital que els responsables de les indústries que desenrotllen la seua activitat coneguen els riscos del seu entorn i adeqüen els seus Plans d'Autoprotecció als mateixos”.

El secretari autonòmic ha afegit que en aquestes circumstàncies també “és fonamental la comunicació de l'emergència entre totes les indústries de l'àrea i l'adopció de mesures de protecció a la població de la zona afectada”. Per aquest motiu, ha explicat Ángel, “hui s'han posat a prova els sistemes d'avisos previstos en els distints plans, ja que resulta necessari que tant responsables com empleats de les empreses es familiaritzen amb el so dels distints senyals acústics i el seu corresponent significat que pot anar des del confinament, com s'ha practicat en el dia de hui, fins a l'evacuació”. 
El dispositiu desplegat en la zona ha estat integrat per uns quants vehicles autobomba, unitats de rescat, unitats de riscos tecnològics, 15 patrulles de policia local, Guàrdia Civil, Policia de la Generalitat, observadors, vehicles de comandament i de comunicacions de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències de la Generalitat i del Consorci Provincial de Bombers de València.