banner

Bon Nadal

Notes de premsa

Ves enrere La Generalitat activa el pla contra incendis forestals per Setmana Santa i Pasqua 

La Generalitat activa el pla contra incendis forestals per Setmana Santa i Pasqua 

El dispositiu de prevenció i extinció estarà format per més de 600 persones entre el 6 i el 17 d'abril

S'ha avançat l'operativitat del KAMOV, un recurs de gran capacitat i eficàcia i el calendari per a la prohibició de cremes de restes agrícoles a menys de 500 metres d'una zona forestal

Bravo destaca que s'avançarà la contractació de les unitats de reforç dels bombers forestals al 15 d'abril per a comptar amb 180 efectius més.

L'Agència Valenciana Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) ha activat el dispositiu extraordinari contra incendis forestals, que es desenvoluparà entre el 6 i el 17 d'abril, amb motiu de les vacances de Setmana Santa i Pasqua. La consellera de Justícia Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, que ha celebrat hui una reunió de coordinació amb els responsables d'Emergències, ha assenyalat que “durant aquests dies es reforçarà la vigilància aèria i terrestre de la superfície forestal de la Comunitat Valenciana i s'incrementaran les mesures dissuasives entre la població”. 


Concretament, ha indicat que la Generalitat “comptarà diàriament amb més de 600 professionals dedicats a la prevenció i extinció d'incendis forestals”. El dispositiu previst per la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública està format pel personal tècnic en emergències i pel Servei de Bombers i Bomberes Forestals de la Generalitat que comptaran amb 40 autobombes i 10 mitjans aeris. A més, s'ha avançat l'operativitat del KAMOV, un recurs de gran capacitat i eficàcia i la Sala del telèfon únic d'emergències 1·1·2 Comunitat Valenciana incrementarà el seu personal en un 9%. 
Per part seua, el Servei de Prevenció d'Incendis de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica mobilitzarà personal tècnic forestal, agents mediambientals, personal en els observatoris fixos, unitats de prevenció, a més de les centrals de prevenció d'incendis i un equip de suport. També la Policia de la Generalitat augmentarà les unitats encarregades de realitzar vigilàncies preventives dins de les zones recreatives des del 6 d'abril, supervisant el bon ús del foc i evitant que s'encenguen flames als parcs naturals. 

A aquest dispositiu se sumaran els efectius dels consorcis provincials de bombers i els bombers municipals de les capitals de província, a més de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, que mantindran les dotacions als parcs i, en el cas que la previsió meteorològica siga favorable a la propagació d'incendis forestals, es reforçaran els torns de vigilància.

Gabriela Bravo, ha explicat que “l'experiència d'aquests últims dies ens ha demostrat la importància de l'anticipació de mitjans davant situacions de risc en el nostre medi natural”. En aquesta línia, ha subratllat l'eficàcia de la coordinació entre les diferents agències implicades en la lluita contra els incendis i ha fet una anomenada a la prudència i a la responsabilitat ciutadana. “Encara que són molts els mitjans humans i materials que cada any es mobilitzen per a defensar les nostres muntanyes i espais naturals contra el foc hem de ser conscients de la importància de la col·laboració de tota la ciutadania”, ha afegit.


La responsable d'Interior ha animat a la població “a seguir els consells i recomanacions a través dels canals oficials del 112CV, entre ells, el compte de Twitter i l'APP d'avisos 112 en la qual es pot fer un seguiment en temps real del nivell de risc d'incendis”.
Nivell 3 de Previfoc.

 
Durant la Setmana Santa i la Pasqua s'adoptaran les mesures preventives previstes en el nivell de risc màxim d'incendis forestals (nivell 3 de preemergència). Per això, el personal del Servei de Bombers i Bomberes Forestals de la Generalitat realitzarà labors de vigilància i prevenció a més de respondre davant l'extinció de possibles incendis forestals. A més, s'ha previst un pla per a mantindre l'operatiu de vigilància en zones estratègiques també durant la nit en les tres províncies.

Està previst el vol de reconeixement de 3 mitjans aeris de la Generalitat per a realitzar rutes de vigilància preventiva carregats amb aigua i retardant. Per a això, s'han establit 7 rutes per les tres províncies, especialment en els territoris amb major massa forestal. 


Com a mesura preventiva, s'ha recordat que s'ha avançat la prohibició de realitzar cremes de restes agrícoles, encara que estiguen autoritzades pel pla local de cremes o de fer fogueres en els terrenys forestals o a menys de 500 metres d'aquests. A més, en les àrees recreatives es permetrà fer foc en les zones habilitades per a això, excepte aquells dies en què es declare nivell 3 de preemergència, i en aquest cas seran precintades.


Finalment, Bravo ha avançat que “per a cobrir possibles emergències després d'aquest període festiu, s'avançarà la contractació de les unitats de reforç dels bombers forestals al 15 d'abril per a atendre qualsevol situació de risc en la Comunitat Valenciana. Una mesura que suposa ampliar el servei en 180 efectius més”.