banner

Avisos de Riscos

Avisos de Riscos

Bon Nadal

Notes de premsa

Ves enrere La Generalitat activa el dispositiu hivernal amb 664 efectius i 176 vehicles per a les nevades

La Generalitat activa el dispositiu hivernal amb 664 efectius i 176 vehicles per a les nevades

  • L'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències coordina els mitjans de totes les administracions presents en la Comunitat
  • La Conselleria d'Obres Públiques ha previst, en cada zona de conservació de carreteres amb el risc de nevades, màquines llevaneu i material de fundents

La Generalitat ha organitzat un total de 664 efectius personals i 176 vehicles que s'encarregaran de facilitar l'accessibilitat viària i proporcionar assistència als 204 municipis del territori valencià amb risc mitjà o alt de quedar-se incomunicats per la neu.

El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel, i la directora general d'Obres Públiques, Transport i Mobilitat Sostenible, Roser Obrer, han presentat el dispositiu de la Generalitat per a fer front a les nevades que es puguen produir durant aquest hivern.

Així, José María Ángel ha posat en valor el paper de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències "en la coordinació dels mitjans de totes les administracions presents en la Comunitat Valenciana per a reduir els problemes que puga ocasionar la neu en molts municipis de la Comunitat Valenciana".

De fet, ha destacat que "des del centre de Coordinació d'Emergències ja s'ha remés a tots els ajuntaments la Circular de la Campanya de Nevades que inclou el procediment d'actuació, els mitjans de la campanya i els sistemes de comunicació alternatius per a evitar l'aïllament de les persones, especialment les que puguen tindre dificultats de socors".

Per part seua, la directora general d'Obres Públiques ha explicat que cada zona de conservació de carreteres amb el risc de nevades compta amb els mitjans operatius tradicionals conformats per un total de 16 màquines llevaneu en la Comunitat i al voltant de 250 tones de fundents, així com un operatiu addicional escalable que permet incorporar mitjans addicionals. A més, d'equips per a la producció de salmorra per a tractar de manera preventiva les carreteres.

També ha indicat que els equips de la Conselleria tenen itineraris de neteja establits en coordinació amb les administracions locals i consorcis de bombers de manera que tota la xarxa puga estar habilitada en poques hores, amb especial atenció a les vies interiors de baix trànsit on les plaques de gel produeixen major risc. El seguiment meteorològic oficial es completa amb altres xarxes, com la de la mateixa Conselleria que permet obtindre informació més pròxima a l'entorn viari, així com amb la xarxa de cambres en les zones sensibles.

Per a aquesta campanya es disposa, entre totes les administracions, de 176 vehicles dels quals 99 són màquines llevaneu. Enguany la Generalitat adquirirà tres noves pales que cobriran les zones de Sinarcas, Chelva i Titaguas amb el que la xifra augmentarà al llarg de la campanya a 102. A més, s'han activat altres 77 vehicles auxiliars que ja es van desplegar de manera preventiva fa unes setmanes per a actuar davant el primer episodi de nevades.

Un total de 664 professionals actuaran de manera preventiva i per a buidar les carreteres i accessos dels municipis amb major risc de quedar-se aïllats. D'ells, 365 efectius pertanyen al Servei de Bombers Forestals de la Generalitat; 84 a la Conselleria de Política Territorial i Obres Públiques i 215 als diferents serveis de les diputacions provincials -les brigades de carreteres en el cas d'Alacant i València i els bombers en el de Castelló. Si calguera afrontar temporals extraordinaris, també es reforçarien amb recursos d'altres zones.

Dels 204 municipis susceptibles de quedar-se aïllats per la neu, 82 presenten un risc alt i 122 un risc mitjà. La majoria pertanyen a la província de Castelló, que comprén 42 localitats que es troben en una cota superior a 800 metres sobre el nivell de la mar, 42 estan a Castelló, 26 estan a València i 14 estan a Alacant.

Els protocols d'intervenció i els recursos assignats estan regulats en el Procediment d'Actuació davant Nevades que s'actualitza cada hivern i que especifica el que correspon a cada administració i la seua coordinació.

També estableix la constitució del Centre de Coordinació de Carreteres, que és l'organisme encarregat de la gestió de les diferents tasques de neteja de vials. En ell s'integren representants de les diferents administracions amb competències en carreteres (Administració general de l'Estat, Administració autonòmica i diputacions provincials) i preveu la integració d'altres unitats bàsiques (Intervenció, Sanitària, Proveïment) si l'emergència ho requerira.

Una de les actuacions més importants dels recursos essencials durant les nevades és evitar la incomunicació, motiu pel qual el Procediment d'actuació davant aquest risc estableix les rutes de neteja i els punts d'emmagatzematge de sal i salmorra. Per a tota la Comunitat Valenciana s'han planificat 56 rutes de neteja (17 a Alacant, 14 a València i 25 a Castelló) i 42 punts d'emmagatzematge de sal i salmorra (8, 8 i 26 respectivament).

A nivell organitzatiu el Centre de Gestió de Serveis a la Mobilitat de la Generalitat fa un seguiment continu i les màquines llevaneu estan dotades d'un sistema de comunicació en temps real del seu posicionament. Així mateix, s'actualitza cada any el protocol per a establir determinats talls de trànsit en els accessos als punts de major severitat hivernal fins i tot abans del començament de la precipitació, quan estiga previst una preemergència de nivell roig. D'aquesta manera s'intenta minimitzar els problemes de bloqueig de les carreteres.

Una altra de les eines perquè es puga atendre a totes les persones amb necessitats de socors és el subministrament, per part de l'Agència Valenciana de Seguretat i resposta a les Emergències, d'emissores de ràdio portàtils de la Xarxa Comdes. Aquest equipament s'ha enviat a tots els municipis que no disposen de Policia Local per a assegurar les comunicacions amb el 1·1·2 de la Comunitat Valenciana.

De la neteja de les carreteres s'encarreguen les brigades de carreteres en el cas de les diputacions d'Alacant i València i el Consorci de Bombers de Castelló en aquesta província.

El Servei de Bombers i Bomberes Forestals de la Generalitat també estan incorporats en l'operativa de neteja de vials i senyalització de talls de carreteres. En el cas de la província de Castelló es fan càrrec de 9 dels 25 Itineraris de neteja establits en tota la província, dedicant-se a les carreteres de la xarxa secundària, camins i pistes rurals.