T'interessa

Enllaços relacionats

opinión

Avisos de Riscos

Avisos de Riscos

Bon Nadal

Notes de premsa

Ves enrere La Comunitat Valenciana i Aragó es reunixen per a reforçar la coordinació en prevenció i defensa del patrimoni natural enfront d’incendis

La Comunitat Valenciana i Aragó es reunixen per a reforçar la coordinació en prevenció i defensa del patrimoni natural enfront d’incendis

Incendis Forestals

  • Salomé Pradas anuncia que s’utilitzarà aigua regenerada en depuradora per als depòsits destinats a la prevenció i per a l’extinció d’incendis
  • Elisa Núñez destaca la importància de reforçar la coordinació dels equips de prevenció i extinció entre les administracions per a actuar amb la màxima rapidesa

La Generalitat i el Govern d’Aragó s’han reunit per a reforçar la coordinació en prevenció i defensa del patrimoni natural enfront d’incendis. Este dijous ha tingut lloc una primera presa de contacte a El Toro, a la qual han assistit la consellera de Medi Ambient, Salomé Pradas; la consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez; la presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina; el conseller de Medi Ambient i Turisme del Govern d’Aragó, Manuel Blasco, i el president de la Diputació de Terol, Joaquín Juste.

Durant la trobada, els responsables de les dos comunitats han assenyalat la necessitat de reforçar les actuacions conjuntes en la defensa del patrimoni natural que és comú als dos territoris. Exemple d’això és la Reserva de la Biosfera de la Vall del Cabriol, la Reserva de l’Alt Túria, parcs naturals fronterers com la Tinença de Benifassà, el Penyagolosa o el Parc Natural de la Puebla de San Miguel, que naix dels contraforts de la serra de Javalambre a Terol.

Els titulars de Medi Ambient i Interior de les dos autonomies i els presidents provincials han coincidit que estos espais “són verdaderes joies naturals que mereixen ser protegides”. Per això han apostat per garantir la cooperació per a “defendre estos enclavaments del foc, però també per a protegir tot el territori i fomentar la regeneració dels espais afectats per les flames”.

En la reunió s’han posat en relleu els objectius comuns i s’han acordat trobades amb caràcter periòdic centrades en la conservació del medi natural, la lluita contra els incendis forestals i la protecció de l’entorn als municipis d’interior.

En este sentit, la consellera de Medi Ambient, Salomé Pradas, ha avançat que les estacions depuradores “seran en esta campanya 2024 un instrument més per a lluitar contra el foc en un context de sequera tan complicat”. Pradas ha explicat que el seu departament, junt amb la Conselleria de Justícia i Interior, ha impulsat un pla per a utilitzar aigua regenerada de depuradora per a omplir depòsits destinats a la prevenció i s’utilitzaran estos recursos hídrics en l’extinció d’incendis.

Pel que fa a este projecte, Pradas ha assegurat que “amb l’aigua regenerada de les depuradores, i a través de l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana (Epsar), s’han seleccionat un centenar d’instal·lacions més pròximes als diversos depòsits amb l’objectiu que l’enviament siga el més fàcil i àgil possible”.

Estos depòsits per a prevenció i extinció d’incendis depenen, en gran manera, de les pluges i els recursos hídrics del seu entorn, per la qual cosa requerixen un reforç a causa, principalment, de la situació de sequera que patim. De la mateixa manera, Pradas ha destacat que les estacions depuradores també estaran disponibles per a subministrar aigua per a l’extinció d’incendis, en el cas que els equips d’emergència ho requerisquen així.

La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ha destacat “la importància de reforçar la coordinació entre administracions dels equips de prevenció i extinció d’incendis de les dos comunitats autònomes, especialment a les comarques de l’interior de Castelló, per a actuar amb la màxima rapidesa i protegir el patrimoni natural”.

En el marc d’esta col·laboració, la titular de Justícia i Interior ha entregat en 2024 emissores TETRA a 8 observatoris forestals de la comunitat d’Aragó (Javalón, Pico Buitre, Cerro Pelado, Santa Isabel, Tamborero, El Morrón, La Picosa, Monroyo), que estan connectades a la xarxa de comunicacions digitals d’emergències de la Generalitat, per a facilitar la comunicació entre observatoris forestals de zones limítrofes entre les dos regions i poder així compartir informació en les primeres fases de detecció de possibles incendis forestals.

Justícia també té en marxa una inversió de 26,6 milions en infraestructures i servicis per a la prevenció d’incendis forestals en les zones confrontants entre la Comunitat Valenciana i Aragó.

Entre les obres destaquen, a més del manteniment d’observatoris forestals i depòsits d’aigua, la construcció de 6 observatoris forestals pròxims a Aragó: Boqueras (Altura), Alto Negro (La Yesa), Creu Gelat (Cinctorres), Frontón (Montanejos), Fredes (la Pobla de Benifassà) i Picayo (Vilafranca). També s’ha posat en marxa la construcció de 4 depòsits pròxims a Aragó: Casas Bajas, Segorbe, Soneja i Villahermosa del Río.

A això cal afegir el manteniment d’àrees tallafoc en terrenys forestals gestionats per la Generalitat, amb 3 obres diferents que afecten Castelló i nord de València; el subministrament i la instal·lació de sensors de dades meteorològiques en unitats de prevenció del Servici de Vigilància Preventiva; la prestació de servici de seguiment i desenvolupament de la planificació de prevenció d’incendis forestals de la Comunitat Valenciana, i el Servici de Vigilància Preventiva 2023-2025.

Visita a Torás

Els responsables de les dos autonomies han visitat la zona de Torás, concretament dos punts afectats per l’incendi de Bejís de 2022, en la qual s’han dut a terme diverses mesures una vegada va ser extingit l’incendi amb l’objectiu d’afavorir la regeneració de l’entorn.

S’han invertit quasi dos milions d’euros en treballs d’emergència en la zona afectada. Els esforços s’han centrat en la millora de les pistes forestals, a alçar estructures perquè no s’erosione la muntanya, triturar fusta i construir basses per a fauna.