T'interessa

Enllaços relacionats

opinión

banner

Avisos de Riscos

Avisos de Riscos

Bon Nadal

Notes de premsa

Ves enrere Justícia coordina els serveis i organismes d'emergències davant de la possible arribada d'una DANA aquest dissabte a la Comunitat Valenciana

Justícia coordina els serveis i organismes d'emergències davant de la possible arribada d'una DANA aquest dissabte a la Comunitat Valenciana

La consellera de Justícia i Interior s'ha reunit amb la Delegació i Subdelegació de Govern, la Subdirecció d'Emergències i amb responsables de bombers provincials i municipals

La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ha mantingut una reunió de coordinació amb els serveis i organismes competents en emergències amb la finalitat d'activar un dispositiu de prevenció i actuació amb el qual minimitzar l'impacte davant de l'arribada d'una depressió aïllada en nivells alts (DANA), prevista per a aquest dissabte, a la Comunitat Valenciana.

Núñez ha assegurat que els Serveis d'Emergències de la Generalitat, els consorcis i el telèfon 1·1·2 estan prealertats i llestos “per a actuar en qualsevol situació anòmala que es puga presentar i per a atendre un augment de volum de telefonades”.

“Encara que hi ha una certa incertesa sobre l'afecció que tindrà la DANA sobre el nostre territori, sí que considere convenient estar preparats per al que puga vindre”, ha explicat la consellera.

A la reunió han assistit representants de la Delegació de Govern, la Subdirecció d'Emergències, els consorcis provincials de bombers i els bombers municipals. La consellera de Justícia i Interior ha assegurat que “és molt important una bona coordinació perquè és vital per a donar una resposta real i efectiva en qualsevol moment i davant de qualsevol emergència”.

La consellera ha recordat que l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha emés un avís sobre la formació d'una DANA, que arribarà el dissabte al Mediterrani, amb vent fort de llevant i precipitacions intenses. Derivat d'aquest episodi, es preveu que durant el cap de setmana (sobretot dissabte i diumenge), es produïsquen pluges generalitzades, acompanyades per tempestes en alguns punts. 

L'avís d'AEMET també adverteix de la possibilitat que el diumenge, en les zones mediterrànies, bufe vent intens de Llevant, la qual cosa augmentarà la humitat i afavorirà l'arribada de precipitacions abundants. La previsió és que el dilluns baixe la intensitat de l'episodi.

Així mateix, Núñez ha incidit en la importància de fer arribar avisos a la població i ha demanat als organismes i personal d'emergències que insistisquen en la divulgació de consells preventius, com netejar les baixants i canalitzacions dels habitatges, així com retirar els objectes que puguen ser arrossegats per la pluja. També ha advertit que no han de creuar-se “ponts dubtosos”, o barrancs i passos subterranis inundats, entre d'altres.

Sistema ES-Alert

Elisa Núñez ha donat valor al sistema ES-Alert, ja operatiu a la Comunitat Valenciana i integrat en la Xarxa d'Alerta Nacional, que permet enviar alertes a la població que es trobe en una zona afectada per emergències o catàstrofes, i en el qual ha col·laborat estretament per a desenvolupar-lo en la plataforma tecnològica de l'1·1·2 Comunitat Valenciana junt amb personal tècnic del Ministeri de l'Interior.

“Gràcies a ES-Alert no serà el ciutadà qui haja de telefonar a l'1·1·2 per a saber si hi ha una emergència activa en la seua zona, sinó que serà l'1·1·2 el que avisarà el ciutadà del risc imminent que hi haja al seu municipi perquè puga protegir-se o prendre mesures”, ha explicat la titular de Justícia i Interior.

Campanya d'inundacions

La Conselleria de Justícia i Interior, a través del Centre de Coordinació d'Emergències de la Comunitat Valenciana, ha enviat recentment als ajuntaments i organismes integrats el comunicat d'inici de la campanya anual de prevenció d'inundacions 2023, en què es recorda als consistoris que han de revisar els procediments d'actuació enfront del risc d'inundacions, ja siga integrats en el Pla d'actuació municipal enfront del risc d'inundacions o a través del Pla municipal d'emergències.

La titular de Justícia i Interior ha anunciat que el dia 6 de setembre mantindrà una nova reunió amb aquests ajuntaments i organismes per a informar i coordinar les diferents línies d'actuació en cas d'inundació o emergència per fenòmens adversos.

L'objectiu de la Conselleria és aconseguir que el 89,4 % dels ajuntaments amb risc alt o mitjà d'inundació tinguen ja redactat el seu pla d'actuació municipal enfront del risc d'inundacions durant la campanya 2023-24, ha indicat Núñez.

Dels 542 municipis de la Comunitat Valenciana que han de tindre el seu pla territorial d'emergències-PTM, 451 ajuntaments el tenen aprovat i altres 70 el tenen en procés d'elaboració.

Així mateix, dels 227 ajuntaments amb obligació de redactar el pla d'actuació municipal enfront d'inundacions (PAM IN), 110 el tenen aprovat, 53 estan en el procés d'aprovació i 40 estan redactant-lo.