Justícia i Interior posa en marxa la campanya de prevenció d’inundacions i recorda als ajuntaments els procediments d’actuació - 112CV
banner
Avisos de Riscos
Bon Nadal
Ves enrere Justícia i Interior posa en marxa la campanya de prevenció d’inundacions i recorda als ajuntaments els procediments d’actuació
Justícia i Interior posa en marxa la campanya de prevenció d’inundacions i recorda als ajuntaments els procediments d’actuació
- L’AVSRE preveu que el 97,8 % dels consistoris amb risc alt o mitjà d’inundació tinguen ja redactat el seu pla a finals d’este any
- Dels 542 municipis de la Comunitat Valenciana amb obligació de tindre un pla de risc d’inundacions, 500 ja el tenen aprovat
- El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències recorda als ajuntaments que “la seua implicació és fonamental per a tindre tots els procediments llestos”
La Conselleria de Justícia i Interior, a través de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, ha enviat als ajuntaments de la Comunitat Valenciana i als organismes integrats el comunicat d’inici de la campanya anual de prevenció d’inundacions 2024, en què es recorda als consistoris que han de revisar els seus procediments d’actuació enfront del risc d’inundacions.
Segons ha explicat el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, Emilio Argüeso, “la implicació de l’Administració local és fonamental en estos casos, atés que no hi ha certesa al 100 % ni en les prediccions meteorològiques ni en la manera en què les crescudes poden afectar el territori”. Per este motiu, ha demanat als ajuntaments que “duguen a terme bones pràctiques en les tasques de seguiment de pluges intenses, crescudes en barrancs o acumulació d’aigües especialment en els punts més conflictius dels seus municipis, tal com s’arreplega en la planificació”.
Tota la documentació que forma part d’esta campanya està disponible per a descarregar-la en la pàgina web d’1·1·2 Comunitat Valenciana. També es pot trobar en esta pàgina la versió actualitzada del Pla especial davant del risc d’inundacions.
Argüeso ha destacat que “una part important de la campanya de prevenció d’inundacions consistix a recordar a les administracions locals que ha d’haver-hi plans d’actuació i resposta davant d’estes situacions que són gestionats per l’Administració local, les empreses que operen i subministren servicis bàsics i els organismes i els servicis públics d’intervenció i suport”. Tot això ja siga amb un propi pla d’actuació municipal enfront del risc d’inundacions o a través del Pla municipal d’emergències, aplicable també en este cas.
En la circular, l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) també recorda als ajuntaments la inversió duta a terme des d’este servici per a facilitar l’elaboració dels plans municipals. Dels 542 municipis de la Comunitat Valenciana que han de tindre el seu pla territorial d’emergències-PTM, 500 ajuntaments el tenen aprovat, 25 estan en procés d’aprovació i 12 l’estan elaborant.
Dels 227 ajuntaments amb obligació de redactar el pla d’actuació municipal enfront d’inundacions (PAM IN), 176 el tenen aprovat, 32 estan en el procés d’aprovació i 14 estan redactant-lo o tenen una subvenció per a fer-ho. Cinc municipis no disposen d’un pla o no han facilitat informació sobre este tema.
Quan finalitze la campanya 2024-2025 s’espera que el 97,8 % dels ajuntaments amb un risc alt o mitjà d’inundació tinguen ja redactat el seu pla d’actuació municipal enfront del risc d’inundacions.
Operatiu actualitzat
El Centre de Coordinació d’Emergències, per part seua, ja ha actualitzat l’operatiu per a la campanya d’inundacions: ha revisat el protocol de contacte amb el servici de predicció de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) per a poder ajustar les preemergències derivades del pronòstic d’AEMET. A més, manté una comunicació permanent amb les confederacions del Xúquer, del Segura i també de l’Ebre per a informar-se i fer un seguiment dels cabals i del procés que activa una situació d’emergència.