banner

Avisos de Riscos

Avisos de Riscos

Bon Nadal

Notes de premsa

Ves enrere Gabriela Bravo assegura que l'Agència d'Emergències 'està preparada' per a afrontar la campanya estival contra incendis forestals

Gabriela Bravo assegura que l'Agència d'Emergències 'està preparada' per a afrontar la campanya estival contra incendis forestals

La titular de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració destaca que es coordinaran més d'un miler d'efectius per a lluitar contra el foc després de l'augment de la plantilla


- La consellera recalca que el telèfon 112 ha rebut més de 70 milions de telefonades des que es va crear, que aquest divendres fa 20 anys

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha assegurat aquest dijous que l'Agència d'Emergències de la Generalitat està "preparada per al que puga passar" si es produeixen incendis forestals aquest estiu, ja que compta amb "més d'un miler d'efectius" per a lluitar contra el foc. Aquesta campanya, a més, hi ha un augment de la plantilla després de l'assumpció dels bombers forestals integrats en la Societat Valenciana de Gestió Integral de Serveis i Emergències (SGISE).


La titular d'Interior del Consell ha fet aquestes declaracions després de fer la seua primera visita al Centre de Coordinació d'Emergències de l'Eliana on està la seu del telèfon 112 i que aquest divendres fa vint anys que es va crear. En aquest sentit, la consellera ha assegurat que aquest servei públic "ha suposat un abans i un després" com ho demostra el fet que en aquestes dues dècades s'han rebut "prop de 70 milions de telefonades i només en el mes passat més de 230.000". El 112 rep una mitjana de 10.000 telefonades diàries que donen avís a un nombre d'incidències que varia entre 1.000 i 2.000.

El telèfon únic europeu d'emergències 112 es va implantar a la Comunitat Valenciana el 21 de juny de 1.999 després d'unes setmanes en proves i, des de llavors, ininterrompudament, ha donat servei els 365 dies a l'any, les 24 hores del dia. La primera telefonada va ser atesa per una operadora que va gestionar una emergència mèdica.

En aquests 20 anys s'ha passat d'una plantilla de 80 persones a quasi duplicar el personal del servei de recepció de telefonades. "És un servei que ha marcat un abans i un després en seguretat i emergència", ha destacat la consellera. Així, ha recalcat que en aquestes dues dècades de vida "les plantilles s'han duplicat i s'ha reforçat el servei perquè la Comunitat Valenciana estiga a l'avantguarda en matèria de seguretat i emergències".

Dispositiu antiincendis

D'altra banda, el Centre d'Emergències coordinarà la tasca dels més de mil efectius que l'Agència desplegarà aquest estiu per a lluitar contra els incendis forestals. El dispositiu està format per 56 unitats terrestres de bombers, 6 unitats més helitransportades i 45 autobombes amb una dotació total per a atendre-les de 370 bombers cada dia. Respecte dels mitjans aeris, disposa de 9 helicòpters (dos de coordinació i set d'extinció), 9 avions (set amb càrrega en terra i dos amfibis) i 3 drons (un amb cambra termogràfica de gran resolució i els altres dos amb sistemes de cerca de persones extraviades). El dispositiu es completa amb les 459 persones adscrites al servei de vigilància preventiva.

A això cal sumar la coordinació, si arribara el cas i depenent del tipus i magnitud de l'emergència, del personal d'altres organismes com ara el de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient; els tres consorcis provincials de bombers d'Alacant, Castelló i València; la Unitat Adscrita a la Generalitat de la Policia Nacional; la Delegació del Govern; la Guàrdia Civil; la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, o la Unitat Militar d'Emergències, entre d'altres.

La consellera ha assegurat que, per a ella, "és un gran repte assumir les competències d'Interior per la vinculació directa amb la seguretat ciutadana", ja que "és un dret fonamental i els poders públics han de treballar perquè la ciutadania se senta segura". Per a Bravo, a més, "aquesta seguretat també va vinculada al desenvolupament econòmic d'aquesta comunitat".

Bravo ha destacat que aquest cap de setmana, amb motiu dels festejos de Sant Joan, s'incrementarà el personal d'atenció per a emergències un 16 per cent. Els reforços més importants dels torns, entre operadors, supervisors i coordinadors, respecte d'un dia ordinari, seran el diumenge 23 coincidint amb la nit de Sant Joan, amb un augment del 25 per cent; i el dilluns 24, dia de la Cremà de les fogueres d'Alacant, amb un 14 per cent. La resta de l'estiu, i a partir de l'1 de juliol, el reforç serà del 17 per cent.

Finalment, la consellera ha defensat que el canvi climàtic ha provocat que el foc siga una amenaça "contra la qual es treballa durant tot l'any, ja que, per exemple, en 2018 es van produir 2,5 incendis al dia, però és cert que s'agreuja en aquesta època".