banner

Avisos de Riscos

Avisos de Riscos

Bon Nadal

Notes de premsa

Ves enrere Gabriela Bravo adverteix que l'emergència pel temporal no ha acabat ja que encara persisteixen actuacions per neu i pluges

Gabriela Bravo adverteix que l'emergència pel temporal no ha acabat ja que encara persisteixen actuacions per neu i pluges

Destaca la complexitat del temporal amb "un escenari múltiple" en el qual han confluït "onatge, vent, neu, pluja, alertes hídriques i fenòmens costaners".

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, acompanyada pel Secretari Autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel, ha explicat la situació després del  temporal hivernal provocat per la borrasca Gloria que ha assotat tota la Comunitat Valenciana durant els últims tres dies. La consellera ha advertit que "es manté l'Emergència perquè l'episodi no ha acabat. Es continua treballant en la zona dels Ports de Castelló i en diferents punts del litoral ja que encara existeixen multitud d'incidències produïdes per pluja i neu i els efectius estan treballant per a restablir com més prompte millor la normalitat".

 

Per a Bravo, aquest temporal hivernal viscut des del dia 19 de gener, "es tracta d'un episodi singular i molt complex en el qual han confluït escenaris múltiples com l'onatge, la neu, fenòmens costaners, pluges i alertes hídriques"

La consellera ha destacat la coordinació entre les diferents administracions i ha agraït l'esforç de tots els efectius que han estat treballant en el terreny perquè "cal recordar que la prioritat és la de protegir la seguretat de les persones i continuarem treballant en això".

 

En aquest sentit, Gabriela Bravo ha lamentat els quatre morts com a conseqüència del  temporal, l'última es coneixia aquest mateix matí. Es tracta d'una dona que ha sigut trobada sense vida entre els enderrocs d'una finca que s'ha esfondrat en el centre de la ciutat.

 

Aquesta perduda se suma als dos *sintecho que van morir per hipotèrmia a Gandia i Carcaixent i a l'home oposat sense vida a escassos metres del seu habitatge, en la localitat de Moixent.

 

Avisos i divulgació

 

Durant tot aquest episodi, la sala d'atenció telefònica 112 Comunitat Valenciana ha rebut 7.462 crides, que han derivat en 5.611 incidents relacionats. En aquest sentit, la titular d'Interior ha assenyalat que el Consell ha estat pendent en tot moment de la situació, i des del Centre de Coordinació d'Emergències "s'ha dut a terme una responsable divulgació d'avisos als Ajuntaments i a la ciutadania perquè estigueren informats en tot moment de l'evolució de la borrasca". En total, el Centre de Coordinació  ha emés 15 avisos de risc i  mantindrà les emergències vigents i activades "fins que es recupere la normalitat i no existisca cap mena de risc", ha assegurat la consellera.

 

 

Es continua treballant intensament

 

Els tres Consorcis juntament amb els bombers forestals continuen desplegats per la Comunitat Valenciana netejant reguardes i realitzant acovardisques així com retirant arbres caiguts fonamentalment en municipis com *Aras de l'Olmos, Bétera, Olocau, Oliva, Jérica, Benicarló, Peníscola, Banyeres de Mariola, Ibi o Dénia, entre altres.

 

Respecte a la complicada situació de nevades de l'interior de Castelló, Bravo ha volgut agrair la col·laboració de la UME, que ha hagut d'intervindre en la zona *dels *Ports per a ajudar en la neteja dels accessos a poblacions i habitatges aïllats per l'acumulació neve. En concret, estan desenvolupant aquestes tasques en Ares del Mestre i Vilafranca del Cid.

 

Quant a les alertes hídriques, que han ocasionat complicacions en les últimes jornades i han mantingut expectants a les poblacions de municipis com Gandia, *Guaduassuar, Alzira, Bocairent o Carcaixent, Gabriela Bravo ha aclarit que en aquests moments, la situació en les conques del Serpis, Xúquer i Segura està controlada. "Es continuen realitzant mesures de cabal i a poc a poc va baixant la intensitat de l'episodi.

 

Ajudes pels danys

 

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública ha recordat que el divendres portarà al Ple del Consell l'aprovació d'un nou Decret d'ajudes per a atendre com més prompte millor la quantitat de destrosses provocades pel temporal. Aquest nou decret inclou novetats respecte a les actuacions que poden ser indemnitzables.

 

Bravo ha explicat que el Decret "inclourà el concepte de Béns *Inventariales, que contindrà una relació dels danys produïts a mobiliari o *señalítica urbanística. O, per exemple, un nou capítol referit als danys sobre el Turisme".

 

Abans de finalitzar la seua compareixença, la titular d'Interior ha volgut realitzar una nova crida a la ciutadania perquè siguen "prudents" en les pròximes jornades i  eviten acostar-se als barrancs, a les zones  afectades per les crescudes de rius o  a qualsevol escenari de risc que puga posar en perill la seguretat de les persones i dels serveis d'emergències que haurien d'anar a socórrer-los.

 

 

 

 

DADES SOBRE L'EMERGÈNCIA

 

Segons *AVAMET, els llocs on més ha plogut durant tot l'episodi són:

 

La Vall de la *Gallinera (A) 788 l/m²

Castell de Castells (A) 536 l/m²

Pinet (V) 533 l/m²

Plans (A) 506 l/m²

 

PORTS:

Obert el d'Alacant, València i el de Gandia.

Tancats encara el de Castelló i el de Sagunt.

 

AEROPORTS:

Tots operen amb normalitat.

 

VIES DE TREN

*Adfif informa que roman tallada la línia entre Xàtiva-Alcoi. No hi ha més incidències.

 

L'última actualització d'ESTAT DE LES CARRETERES:

  30 carreteres tancades

  41 carreteres que necessiten cadenes

 

Les ZONES MÉS AFECTADES PEL TEMPORAL de pluja són els municipis de costa des de Calp a Vinaròs.

Sobretot, la Marina Baixa i la Marina Alta, Dénia i Xàbia, *Almassroa, Benicarló, Peníscola, Almenara i Vinaròs.

 

ZONES MÉS AFECTADES PER LA NEU

•          Castelló: totes les de l'interior

•          València: Rincón d'Ademuz, els Serrans, la plana d'Utiel-Requena, la Vall d'Ayora, i interiors de La Costera i la Vall d'Albaida

•          Alacant: Alt Vinalopó, L'Alcoià i interior de l'Alacantí

 

EFECTIUS DE BOMBERS FORESTALS treballant:

•          17 unitats a Castelló, 12 d'elles fent tasques de retirada de neu, 3 en acovardisques d'aigua i en retirada d'arbres. Estàs van amb autobomba.

•          València. Una unitat retirant arbres

•          Alacant. Una unitat retirant arbres