T'interessa

Enllaços relacionats

opinión

Avisos de Riscos

Avisos de Riscos

Bon Nadal

Notes de premsa

Ves enrere Emergències actualitza el Pla especial enfront del risc d'inundacions en la Comunitat Valenciana

Emergències actualitza el Pla especial enfront del risc d'inundacions en la Comunitat Valenciana

  • La Comissió ha homologat catorze Plans municipals. Huit d'ells territorials, dos enfront del risc d'incendis forestals i quatre enfront del risc d'inundacions.

El ple de la Comissió de Protecció Civil de la Comunitat Valenciana ha informat favorablement una modificació i actualització del Pla especial enfront del risc d'inundacions de la Comunitat Valenciana.

L'actualització ha sigut necessària després de la revisió dels estudis del risc d'inundacions PATRICOVA i dels Plans de Gestió del Risc d'Inundació (PGRI), dels quals es deriva la cartografia d'inundabilitat del Sistema Nacional de Cartografia de Zones Inundables (SNCZI). A més, s'han incorporat altres criteris de vulnerabilitat poblacional basats en l'afecció a la mena d'ús del territori per a prioritzar l'impacte sobre les zones poblades.

En el Pla s'ha modificat l'actuació en el cas d'una emergència de presa o de bassa i s'incorporen per primera vegada els plans d'emergència de dues basses la seguretat de les quals depén de la Generalitat Valenciana. Una altra novetat, és la incorporació del risc d'inundació d'origen marí i l'operativitat quan hi ha fenòmens costaners rellevants. 

El resultat d'aquesta revisió suposa un canvi substancial en el nombre de municipis amb el risc d'inundacions que passen a ser 505, enfront dels 299 del pla vigent en 2019. Pel que el Secretari Autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel, ha insistit en "la necessitat que tots els municipis de la Comunitat Valenciana tinguen elaborats els seus plans d'actuació, perquè són el marc de referència per a actuar coordinadament i amb anticipació en el moment que l'emergència succeeix".

Homologació de plans municipals

El Ple de la comissió de Protecció Civil ha homologat catorze plans municipals. Entre els Plans territorials es troben els d'Almoradí, Alcoi, Banyeres de Mariola i Benicolet a la província d'Alacant, el de Serra d'En Garcerán i Vinaròs a la província de Castelló i en la de València, el de Montarvener i l'actualització del de la ciutat de València.

Plans d'actuació enfront d'incendis forestals s'han homologat el de la ciutat d'Alacant i el de Carlet i enfront d'inundacions el de Dénia a la província d'Alacant i els de Benifaió, Fortaleny i Riola a la província de València.    

Mesures preventives enfront del COVID19

En el Ple també s'ha comunicat l'elaboració de dos informes relacionats amb la situació epidemiològica actual. D'una banda, el de mesures preventives i la normativa de comportament per a minimitzar l'exposició a la COVID-19 en el desplegament, organització i funcionament en el Lloc de Comandament Avançat (PMA) i altres centres logístics en els grans incendis forestals en els quals concorren persones pertanyents a diversos organismes operatius.  Per una altra, l'informe dirigit a les entitats locals que necessiten adoptar mesures extraordinàries i urgents davant l'increment de contagis i coordinar a través dels CECOPAL (Centre de Coordinació Operativa Local) els diferents escenaris de restriccions.