T'interessa

Enllaços relacionats

opinión

banner

Avisos de Riscos

Avisos de Riscos

Bon Nadal

Notes de premsa

Ves enrere Emergències coordina 149 rescats en helicòpter en la Comunitat Valenciana durant 2021, un 25,91% menys que en l'any anterior

Emergències coordina 149 rescats en helicòpter en la Comunitat Valenciana durant 2021, un 25,91% menys que en l'any anterior

-La província d'Alacant concentra la majoria de les actuacions, amb 97 serveis de rescat

-Els rescats més habituals consistixen en la recerca d'excursionistes, l'escalada i les carreres de 'trail' i amb bicicletes de muntanya

 


El Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat ha coordinat un total de 149 serveis de cerca, salvament i rescat de persones entre l'1 de gener i el 31 de desembre de 2021 en les tres províncies de la Comunitat Valenciana.
 
Això suposa un 25,91% menys que en el mateix període de l'any 2020, segons dades de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE). A la província de València es van desenvolupar 35 rescats, en la de Castelló van ser 17 i en la d'Alacant, 97.
 
Per comarques, la majoria dels serveis a la província de València s'han realitzat en els Serrans (5), el Camp de Túria (5) i la Ribera Alta (4). A Castelló, el major nombre d'intervencions han sigut en l'Alt Palància (4), la Plana Alta (4) i la Plana Baixa (4). En el cas d'Alacant, les comarques amb més rescats han sigut la Marina Baixa, Marina Alta, Vega Baixa, El Comtat i Vinalopó, per este ordre.
 
Respecte a l'any 2020, a la província de València les intervencions han disminuït un 28,5%; en la de Castelló s'han reduït un 26%; i en la d'Alacant, un 19,8%.
 
Una de les finalitats més habituals d'aquest servei és la recerca i rescat de persones que s'extravien o lesionen practicant senderisme o esport en la naturalesa, especialment en zones de muntanya, durant els caps de setmana i els dies festius. La falta d'equipament adequat o el desconeixement del terreny solen ser el desencadenant principal dels incidents.
 
Per a aquesta mena de cerques i rescats es compta amb l'helicòpter Victor-0 de coordinació de la Generalitat, el Victor-1 d'Emergències (tots dos amb base en l'Aeroport de Manises) i el Alpha-1, del Consorci Provincial de Bombers d'Alacant, amb base en Sant Vicent del Raspeig. A més, l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) també compta amb dos drons i una cambra termogràfica que poden utilitzar-se en cerques de persones.
 
En el cas d'Alacant, província on més rescats es duen a terme de tota la Comunitat Valenciana, juntament amb les intervencions per persones que realitzen senderisme, hi ha altres dues pràctiques que sumen la major part de les mobilitzacions de mitjans aeris, que són l'escalada i les carreres de 'trail' i amb bicicletes de muntanya.
 
La clau està en la previsió
 
El servei d'emergències 1·1·2 recomana que, abans de realitzar una excursió o un passeig per la muntanya, es planifique de forma adequada la ruta que es vol recórrer. Cal ser conscients de les condicions físiques de les persones que ho duran a terme i assumir caminades assequibles al nivell de cada persona.
 
A més, és molt important consultar la meteorologia prevista per a la jornada i, si és possible, realitzar l'excursió amb més persones o, almenys, avisar a parents o amistats de la ruta que es pretén recórrer.
 
Així mateix, és fonamental portar un bon calçat i roba de recanvi. També cal portar aigua i un poc de menjar i durant l'itinerari prendre punts de referència.