banner

Avisos de Riscos

Avisos de Riscos

Bon Nadal

Notes de premsa

Ves enrere Emergències adverteix els ajuntaments que extremen la vigilància en zones forestals davant del risc d'incendis per l'onada de calor

Emergències adverteix els ajuntaments que extremen la vigilància en zones forestals davant del risc d'incendis per l'onada de calor

  • Gabriela Bravo recorda que la Comunitat passarà del nivell 2 d'alerta al 3 si la per la situació s'aconsella, amb la qual cosa es prohibirà l'ús de paellers i zones públiques de barbacoa
  • S'han planificat vols de vigilància sobre les àrees boscoses d'especial vulnerabilitat i estan previnguts més d'un miler d'efectius per si es produeix algun foc

 

 

L'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, a través del Centre de Coordinació d'Emergències (CCE), ha advertit els ajuntaments i els organismes intervinents en situació d'emergències, mitjançant un butlletí d'avís especial, que davant de la imminent onada de calor que s'espera per a aquest cap de setmana, mantinguen atenció i seguiment d'aquesta situació, sobretot pel que fa a la vigilància de les superfícies forestals.

Aquest avís s'estén també a aquelles àrees de vegetació que, encara que no tinguen la consideració de terreny forestal, siguen susceptibles de cremar. L'avís també estableix que s'han de limitar al màxim totes les activitats que suposen un risc d'incendi als espais vulnerables al foc mentre dure l'onada de calor.

Segons l'Agència Estatal de Meteorologia, des d'aquest dijous i durant tot el cap de setmana, l'arribada d'una massa d'aire tropical continental provocarà un augment de les temperatures, especialment en les àrees de l'interior. Se superaran els 35 graus de manera generalitzada, que poden arribar als 40 en molts punts.

Així, s'espera arribar als valors més alts entre aquest divendres 28 i el diumenge 30. Les temperatures nocturnes seran també molt elevades, perquè no baixaran dels 25 graus.

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha explicat que el nivell d'alerta 2, que està en vigor ara, pot elevar-se al 3 si la situació fa que s'aconselle. En aquest cas, quedaria prohibida qualsevol activitat que implicara risc d'incendis com ara els tirs pirotècnics en zones de risc, així com l'ús de paellers o zones públiques de barbacoa. En aquest sentit, la consellera ha insistit en la importància de seguir el canal oficial d'informació d'Emergències, el compte oficial de Twitter @GVA112, per a estar al dia de l'evolució de l'onada de calor i en quin nivell de gravetat es troba.

A més, Gabriela Bravo ha destacat la importància de comptar amb l'ajuda de la població per a millorar la protecció del patrimoni natural valencià. "Davant de qualsevol albirament d'una columna de fum o foc cal cridar ràpidament al telèfon 112 perquè una telefonada ràpida permet millorar el temps de resposta", ha assegurat.

Vols de vigilància i un miler d'efectius preparats

Entre les mesures planificades per a aquests dies s'inclouen diversos vols diaris de vigilància que recorreran tota la Comunitat Valenciana. A més, més d'un miler d'efectius que coordinarà l'Agència està previngut per a actuar en el cas que siga necessari.

En concret, aquest dispositiu està format per 56 unitats forestals, a més de 6 helitransportades i 45 autobombes, atesos per una dotació diària de 370 bombers. Cal sumar-hi 9 helicòpters (2 de coordinació i 7 d'extinció), 9 avions (7 de terra i 2 amfibis) i 459 persones adscrites al Servei de Vigilància Preventiva repartides entre 66 observatoris forestals.

També estan en situació d'alerta els agents mediambientals dependents de la Generalitat. Cal sumar a aquests intervinents els efectius dels tres consorcis provincials de bombers, les brigades de Divalterra, el personal de la Unitat Militar d'Emergències, la Guàrdia Civil i els cossos de Policia Local dels diversos ajuntaments, que poden mobilitzar-se si és necessari activar el Pla especial d'incendis forestals.

Gabriela Bravo ha recordat que una de les grans novetats d'enguany és la flota de drons de la CCE acabada d'ampliar. Al dron amb cambra termogràfica de gran resolució, que ja ha sigut utilitzat tant en incendis com en la cerca de persones, se sumen dos nous aparells més lleugers amb més autonomia de vol, que poden volar de nit i que també tenen altaveus i focus de visualització per a la cerca de persones extraviades.

Consells

Des de l'Agència d'Emergències s'aconsella tindre cura del sol entre les 12.00 i les 16.00 hores, així com abstindre's de fer exercici físic durant aquest període del dia. A més, es recorda que cal utilitzar cremes protectores adequades i beure molta aigua, així com evitar la ingesta d'alcohol i cafeïna. També s'ha de tindre màxima precaució amb els vehicles i no deixar a l'interior sense ventilar ni refrigerar xiquets, persones majors i mascotes.