banner

Avís de riscos meteorològics

Bon Nadal

Notes de premsa

Ves enrere El CCE estudia realitzar un protocol d'actuació per a recolzar a la Persona de Contacte que informa a les víctimes i familiars d'un accident aeri

El CCE estudia realitzar un protocol d'actuació per a recolzar a la Persona de Contacte que informa a les víctimes i familiars d'un accident aeri

Un centenar d'experts participen en l'IVASPE en una Jornada sobre l'assistència a familiars i víctimes d'accidents d'aviació

El director general de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, ha inaugurat aquest matí en l'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (IVASPE) una Jornada sobre el Protocol per a l'assistència a familiars i víctimes d'accidents d'aviació civil, i que ha reunit a un centenar d'experts relacionats amb la Protecció Civil i les Emergències procedents de tota Espanya.

José María Ángel ha destacat la necessitat d'organitzar jornades d'aquest tipus que posen en contacte a especialistes en la matèria que intercanvien les seues experiències, al mateix temps que aporten consideracions per a una actuació molt més eficaç enfront de sinistres d'aquest tipus en els quals cal actuar amb especial tacte, sensibilitat i d'una forma propera amb familiars i víctimes.

Precisament, la celebració d'aquesta jornada, organitzada pel Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat, sorgeix de l'interès per part del CCE d'intercanviar ex-periències però, fonamentalment, d'aprendre de la resolució d'actuacions en sinistres d'aquest tipus en altres comunitats amb l'objectiu de realitzar un protocol d'actuació en suport a la Persona de Contacte que informa a les víctimes i familiars d'un accident aeri.

La Persona de Contacte és una figura que actua en el marc del RD 632/2013, i del Protocol de Coordinació per a l'Assistència a les Víctimes d'Accidents d'Aviació Civil i els seus familiars, activat a causa de l'accident. La seva missió és informar a les víctimes i als seus familiars sobre qüestions relacionades amb l'accident, les responsabilitats de la companyia aèria, els drets que els assisteixen i l'abast de l'assistència.

Els experts reunits en la jornada han coincidit a afirmar la importància d'aquesta figu-ra i de com la majoria de les vegades es troba desbordada en la comesa de les seves funcions, d'aquí, segons el subdirector general d'Emergències i Planificació, Jorge Suárez, "la necessitat de realitzar un protocol que contempli de quina manera i com ajudar-li, i el perquè també de la celebració d'aquesta trobada".
Jorge Suárez ha explicat que la jornada neix també de la necessitat que els "actors" que han de participar en aquest tipus d'emergències es coneguin a priori perquè "l'accions empreses, si es donés el cas d'un accident d'aquesta magnitud en la nostra Comunitat, es poguessin resoldre de forma coordinada i eficient".

En la jornada participen tècnics de protecció civil municipals, de comunitats autònomes, i de l'administració general de l'estat, forces i cossos de seguretat, emergències sanitàries, mèdics forenses, gestors aeroportuari, personal de companyies d'aviació i agents handiling, bombers, Creu Roja i psicòlegs, a més de Persones de Contacte del País Basc, Illes Balears i Murcia.

Alguns dels experts que van participar en la gestió de l'accident de Germanwings han relatat les seues experiències i també especialistes dels aeroports de València i Alacant han exposat com s'organitzen en aquest sentit en els seus àmbits d'actuació. La Jornada ha finalitzat amb diverses ponències sobre els pans d'assistència de les companyies aèries i l'organització d'una Centre d'Assistència a Familiars.