banner

Avisos de Riscos

Avisos de Riscos

Bon Nadal

Notes de premsa

Ves enrere El 112CV rep enguany 11.435 telefonades relacionades amb l'avís d'animals que es troben perduts o malferits

El 112CV rep enguany 11.435 telefonades relacionades amb l'avís d'animals que es troben perduts o malferits

Més d'1.232 avisos estan relacionats amb espècies protegides com àguiles, falcons o garses reials

El Centre de Coordinació d'Emergències ha atès enguany, de gener a novembre de 2015, a través del 112CV un total d'11.435 avisos relacionats amb animals. La major part, més de vuit mil estan relacionats amb animals domèstics abandonats, ferits, extraviats o que estan atrapats o han patit algun tipus de maltractament. La resta, es refereix a espècies protegides, cetacis, animals de caça o l'aparició de eixams o bresques d'abelles i vespes.


En concret, 1.232 avisos estan relacionats amb espècies protegides. Com a exemple, aquesta setmana s'han arreplegat diversos exemplars d'àguiles rateres en Denia i a Benicarló malferides amb cables d'alta tensió, una altra intoxicada a Pego, un frailecillo anellat per una federació anglesa que s'havia desorientat a Calp, una garsa reial ferida a Banyeres de Mariola, una rabosa atrapada a Novelda, un falcó desorientat a l'interior d'un magatzem a Aldaia o un mussol ferit a Nules. El 112CV, en aquests casos passa l'avís als agents mediambientals perquè directament el Centre de Recuperació de Fauna de la Comunitat Valenciana es faça càrrec de la seua recollida i seguiment.

Per a cada tipus d'incident hi ha establits uns protocols. Quan es refereix a cetacis o tortugues en terra es fa carregue guàrdia civil i policia local. Si estan vius i segons l'espècie, aquests animals es deriven a un Centre de Recuperació de Fauna o al Oceanogràfic. Si estan morts, la Universitat de València es queda una part per al seu estudi i anàlisi. Els cetacis, en el mar, els atén el Centre de Coordinació de Salvament Marítim. Enguany s'han gestionat un total de 121 casos. 

Si es tracta d'animals de caça capturats, malferits o atrapats per incompliment de la normativa es passa directament als agents mediambientals i aquests, a guàrdia civil o policia nacional segons la jurisdicció. El 112 ha gestionat un total de 268 assumptes enguany relacionats amb animals de caça. Un d'ells, el cap de setmana passat a Navarrés, on es va trobar un senglar atrapat per un llaç de furtiu. Una tècnica de captura d'animals que està prohibida. Davant incidents d'aquest tipus es recomana no manipular als animals i cridar al 112 o als agents mediambientals.

Quan es produeixen avisos de ruscs, eixams o panals d'abelles o vespes s'aconsella no manipular-los i es diu directament a bombers els qui tenen formació específica per a la seua recollida. Les abelles estan protegides i no es poden matar perquè són ramat productiu, aporten benefici econòmic. El 112CV ha rebut un total d'1.349 trucades relacionades amb aquests insectes.