T'interessa

Enllaços relacionats

opinión

Avisos de Riscos

Avisos de Riscos

Bon Nadal

Notes de premsa

Ves enrere El 1·1·2 atén 15.000 telefonades sobre animals abandonats i espècies protegides

El 1·1·2 atén 15.000 telefonades sobre animals abandonats i espècies protegides

  • El 54% dels avisos corresponen a animals domèstics, el 20% a espècies protegides i un 18% a bresques d'abelles o vespes
  • José María Ángel destaca la labor realitzada per Emergències per a protegir  animals en situació de perill i salvaguardar la fauna autòctona

El telèfon d'Emergències de la Generalitat 1·1·2 Comunitat Valenciana ha rebut fins al mes d'octubre més de 15.000 telefonades relacionades amb el rescat d'animals i altres qüestions relatives a la fauna i flora. Una mica més de la meitat (el 54%) són avisos referits a mascotes domèstiques que han sigut abandonades, estan ferides o han patit algun tipus de maltractament. Un 20% dels serveis estan relacionats amb espècies protegides, i la resta correspon a bresques d'abelles o vespes (18%), animals marins (2%) i caça i pesca il·legals (3%) i contaminació del medi ambient o la flora.

Per a cada tipus d'incident el telèfon d'Emergències 1·1·2 de la Generalitat Valenciana té assignat un protocol diferent. En alguns casos, l'avís es deriva al Centre de Recuperació de Fauna de la Comunitat Valenciana, en uns altres a la Guàrdia Civil o a la Policia Local. Altres organismes que col·laboren en aquestes actuacions són el Centre de Coordinació de Salvament Marítim o a l'Àrea de Recuperació i Conservació d'animals de la mar (ARCA) de la Fundació Oceanogràfic.

El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel, ha destacat “la important labor de coordinació realitzada per Emergències per a actuar de manera ràpida en la recuperació tant d'animals domèstics, espècies protegides i marines com en els casos de contaminació del territori o amenaces a la flora”.

Ángel ha posat en valor “la col·laboració entre institucions públiques i privades per a protegir i salvaguardar el patrimoni natural valencià”.  El responsable d'Emergències ha agregat que “es el nostre deure fer tot el possible per a conservar i preservar la fauna i la flora del nostre entorn, per això comptem amb protocols d'actuació clars que ens permeten mobilitzar ràpidament els professionals especialitzats que requereix cada situació”.

El 59% de les telefonades relatives a fauna i flora estan relacionades amb la pèrdua o l'abandó d'animals domèstics, s'inclouen també suposats d'agressió i maltractament, mascotes que han quedat atrapades o que mostren un comportament violent. El 20% dels avisos són els referits a espècies protegides que es trobes atrapades en llocs de difícil accés o estan ferides. El llistat d'espècies protegides recull una gran varietat d'animals, per això s'ha adoptat el criteri operatiu d'exclusió, en el sentit de no considerar animal protegit a les mascotes domèstiques, les espècies de granja-corral, o coloms. A més, es registra un 18% d'alertes per l'aparició de ruscos d'abelles o bresques de vespes en immobles o edificis o en la via pública.

La detecció d'animals marins, vius o morts, tant en terra com en aigües costaneres representa el 2% de les telefonades. Es tracta d'albiraments de cetacis (balenes, dofins i caps d’olla), tortugues marines, taurons, tintoreres o meduses.  La infracció de la normativa de caça esportiva i la pesca il·legal suposen el 3% de telefonades restants, que recullen avisos referits a l'exercici de caça i pesca en zones no permeses, fora de temporada, sense llicència o d'espècies prohibides.

24 telefonades per albirament de gavots

En aquest sentit, entre el 28 de novembre i el 5 de desembre, el telèfon d'emergències “1·1·2 Comunitat Valenciana” ha rebut 24 telefonades per albirament de gavots, una espècie d'ocell marí que té un parentiu més pròxim amb les gavines o els frarets que amb els pingüins, i que prové de les costes d'Islàndia, Escandinàvia i Illes Britàniques.