banner

Bon Nadal

Notes de premsa

Ves enrere Bravo anima les dones a incorporar-se als serveis d’Emergències perquè siguen espais referents en igualtat

Bravo anima les dones a incorporar-se als serveis d’Emergències perquè siguen espais referents en igualtat

L'AVSRE reuneix professionals dels serveis d'emergència per a debatre sobre la igualtat en aquest sector
La consellera defensa l'aplicació de mesures valentes i innovadores que incentiven la incorporació de la dona a aquests serveis

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha participat en l’acte commemoratiu pel Dia de la Dona organitzat per l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, una taula redona que s’ha celebrat sota el lema En Emergències som iguals.

En aquest fòrum han intervingut la inspectora Verónica Gómez, coordinadora de l’Oficina de Denúncies i Assistència a les Víctimes de Violència de Gènere a Alacant; María José Crespo, cap de secció en Planificació de Riscos Naturals i Planificació Local en matèria d’emergències, i María José Llorens, bombera forestal de la Generalitat.

Bravo ha animat les dones a seguir l’exemple d’aquestes professionals “que han trencat amb els estereotips i han superat prejudicis treballant en un àmbit com és el de les emergències, que tradicionalment ha estat masculinitzat”.

La consellera ha insistit que “només incorporant dones a llocs de lideratge i de presa de decisions es podrà aconseguir que aquests serveis siguen espais referents en igualtat i millorar les xifres sobre presència femenina, que actualment encara posen de manifest que hi ha una infrarepresentació que cal millorar”.

La responsable d’Interior ha manifestat que “les xifres estan molt lluny de la realitat demogràfica i social de la societat. Per això hem d’aplicar mesures valentes i innovadores que incentiven la incorporació de la dona a aquests serveis i no frustren les seues aspiracions professionals”.

Més dones en emergència

Durant la seua intervenció, la consellera ha explicat que en el cas de la Policia de la Generalitat la incorporació de la dona assoleix un 16 %, mentre que en el Servei de Bombers i Bomberes Forestals l’SGISE suposa el 8 %. Unes xifres baixes en cossos d’intervenció, que contrasten amb la presència majoritària al Centre de Coordinació d’Emergències i el 112, on el nombre de places ocupades per dones és majoritari i ja suposa al voltant del 70 %.


Aquest diagnòstic —hi ha afegit— “demostra que cal impulsar més normes que afavorisquen la presència equilibrada de dones en sectors masculinitzats, vetlar pel compliment de la legislació i els plans d’igualtat”. En aquest sentit, ha defensat que “com a Administració, la nostra missió és aplicar mesures d’acció positiva per a arribar a uns percentatges més pròxims a la paritat en els diversos cossos”.

Gabriela Bravo ha insistit que, per a continuar sumant les dones a tots els àmbits d’actuació, la Generalitat impulsa mesures com el recentment aprovat pla d’igualtat de l’SGISE. “Aquest pla articula mesures com la priorització de la dona en la promoció i l’accés a categories en les quals està infrarepresentada; l’eliminació de criteris discriminatoris garanteix la presència equilibrada de tots dos sexes en tots els nivells i possibilita el treball a distància d’un màxim del 40 % per a facilitar la conciliació per als llocs susceptibles de teletreball”, hi ha afegit.
Violència de gènere
 
Una altra de les qüestions que s’ha tractat és la important tasca que desenvolupa la Policia de la Generalitat en l’àmbit de la violència de gènere.
En aquest sentit, ha indicat que “som la comunitat autònoma que més jutjats exclusius ha creat en 2022” i ha valorat l’ampli catàleg de recursos de suport, com ara les oficines especialitzades de denúncies, la Xarxa d’Oficines d’Atenció a les Víctimes del Delicte o les unitats de valoració forense integral. Recursos —ha dit— “amb els quals tractem de fer front a una xacra insuportable que és el màxim exponent de la desigualtat”.