Te interesa

Enlaces relacionados

opinión

Enlaces Avisos

Enlaces Avisos

Avisos de Riesgos

Avisos de Riesgos

Bon Nadal

Notas de prensa

Atrás Juan Carlos Valderrama destaca que els pressupostos reflectixen el reforç d’àrees clau per a les emergències amb l’increment de mitjans, recursos i infraestructures per als bombers forestals

Juan Carlos Valderrama destaca que els pressupostos reflectixen el reforç d’àrees clau per a les emergències amb l’increment de mitjans, recursos i infraestructures per als bombers forestals

  • Emergències i Interior destina 243,30 milions d’euros a la recuperació després de la dana, la qual cosa suposa un 55 % del pressupost
  • S’inclouen 1,5 milions d’euros perquè la Policia de la Generalitat “dispose de les instal·lacions que mereix”
  • Els comptes incorporen la dotació per a un nou lloc de comandament avançat, juntament amb vehicles d’emergències, per valor de 2,2 milions d’euros, per a reforçar la resposta immediata davant de catàstrofes

El conseller d’Emergències i Interior, Juan Carlos Valderrama, ha afirmat que els pressupostos del seu departament per a este exercici reflectixen “el compromís amb la seguretat, la previsió i la resposta eficaç davant de les emergències”, amb el reforç d’àrees clau com els bombers forestals de la Generalitat, que voran així incrementats els seus mitjans, recursos i infraestructures.

El titular d’Emergències i Interior, que ha presentat els comptes davant de la Comissió d’Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts, ha subratllat que estos pressupostos són l’“aposta ferma” del Consell “per construir un model de desenrotllament que situe les persones, els professionals de la seguretat i de les emergències i els municipis en el centre de les nostres prioritats”.

Valderrama ha emmarcat els pressupostos en una estratègia integral que abasta totes les fases de l’emergència, la qual cosa inclou accions en formació i capacitació professional contínua; inversions en tecnologia, infraestructures i protocols d’actuació per a minimitzar riscos; resposta ràpida i mitjans adequats per a actuar davant de l’emergència, i recursos per a la recuperació i l’enfortiment de la resiliència del territori i la població en la postemergència.

A més, ha emfatitzat el “marcat caràcter social” d’uns comptes en els quals “tant les víctimes i els damnificats per la dana com els municipis afectats són l’eix central”.

Per això, malgrat l’infrafinançament i una “desídia i abandó” per part del Govern central, que “es traduïx en la falta de recursos extraordinaris de l’Estat i ajudes a fons perdut”, el pressupost de la nova Conselleria d’Emergències i Interior per a l’exercici 2025 ascendix a 440,47 milions d’euros, que suposen un increment del 148,25 % respecte de l’exercici 2024.

Juan Carlos Valderrama ha remarcat que, d’esta quantia global, 243,30 milions d’euros corresponen a actuacions destinades a la recuperació després de la dana, la qual cosa representa un 55 % del pressupost, una xifra que situa la Conselleria d’Emergències i Interior com la quarta conselleria que més fons destina a la reconstrucció i recuperació.

Segons ha destacat, s’han aplicat principis d’eficàcia “buscant que cada euro públic complisca l’objectiu per al qual va ser concebut i garantint l’ús responsable dels recursos, evitant duplicitats, millorant processos i reforçant els mecanismes de control i avaluació”, perquè “darrere de cada partida, de cada programa, de cada inversió, hi ha una vocació profundament humana”, i este Consell “té clar que no pot deixar arrere als qui han patit les conseqüències d’esta catàstrofe”.

A més, els comptes incorporen “un increment històric en la inversió en seguretat i emergències”. Es tracta, en definitiva, d’uns comptes dissenyats per a proporcionar els recursos i ferramentes necessaris per a afrontar els desafiaments actuals i futurs als bombers forestals de la Generalitat, el personal tècnic d’emergències, el voluntariat de protecció civil, la Policia de la Generalitat, les policies locals i les entitats col·laboradores.

Estos pressupostos inclouen programes pressupostaris tradicionals de seguretat i protecció civil, emergències i extinció d’incendis i direcció i servicis generals, als quals s’afig un nou programa destinat a innovació en emergències. Les seues dotacions “es dupliquen i fins i tot tripliquen per a l’exercici 2025 en una aposta clara i ferma del Consell per la reconstrucció, la seguretat i el benestar dels valencians i valencianes”, ha assenyalat.

Pel que fa als capítols pressupostaris, la major participació la representen els capítols I (gastos de personal), amb un import de 8,73 milions d’euros; el capítol IV (transferències corrents), amb 407,53 milions d’euros; i el capítol inversor dels comptes, que ascendix a 23,28 milions d’euros.

“Es tracta d’uns capítols que s’incrementen d’una manera notòria en este exercici 2025, i que permetran que tant la Conselleria com el seu sector públic instrumental desenrotllen de manera eficient les seues actuacions en matèria de seguretat, protecció civil i el benestar social de la ciutadania”, ha argumentat el titular d’Emergències i Interior.

Reforç de mitjans per als bombers forestals

Pel que fa a la dotació de mitjans personals i materials dels bombers forestals, en este exercici s’incrementa el pressupost de la Societat Valenciana de Gestió Integral de Servicis d’Emergències (SGISE) fins als 74,88 milions d’euros, un 30 % més que en l’exercici 2024, un increment que no només reflectix el “compromís amb la seguretat, la previsió i la resposta eficaç davant d’emergències a la Comunitat Valenciana, sinó que atén una acció de govern compromesa amb els nostres bombers forestals”.

“Els nostres bombers forestals han demostrat la seua importància com un pilar fonamental en la protecció de les nostres muntanyes, les nostres infraestructures i, sobretot, dels nostres ciutadans, com bé han demostrat durant la dana”. Per això, els pressupostos de 2025 reforcen este compromís amb inversions clau en personal i mitjans materials.

En primer lloc, la dotació per a gastos de personal creix significativament, amb un increment d’11,08 milions d’euros respecte a l’exercici anterior. Esta inversió és essencial per a adaptar el servici al tercer torn, dotar el Servici de Bombers Forestals de 56 brigades de manera estable, crear nous llocs especialitzats que permeten una resposta més eficaç i professional davant de les situacions de risc, reforçar l’estructura organitzativa per a garantir un funcionament àgil i eficient i implementar la segona activitat per al personal, assegurant condicions laborals justes i adequades.

D’altra banda, la inversió en mitjans materials “és una peça clau d’este pressupost”. En este sentit, es compta amb una assignació de 10,76 milions d’euros, més del doble que en 2024, “per a modernitzar i millorar els nostres recursos”, ha precisat el responsable d’Emergències.

Esta inversió permetrà la renovació d’autobombes, moltes d’estes amb més de 30 anys de servici, que es plasmarà amb l’adquisició de sis noves unitats i la licitació enguany d’11 més, l’adquisició de 12 nous vehicles tot terreny i furgonetes 4x4 per a millorar la mobilitat en terrenys complicats i la licitació de 24 més.

A més, també possibilitarà la millora dels sistemes de radiocomunicació, a fi de garantir una coordinació efectiva en el terreny, l’adquisició d’equips informàtics, programari de gestió i sistemes de planificació de recursos empresarials per a optimitzar l’administració del servici.

Igualment, permetrà l’ampliació, la reforma i el manteniment de les bases operatives, com, per exemple, la construcció de la base aèria de Benagéber o de la base d’Olocau, així com les reformes i adequacions de les bases de la Torre de les Maçanes, Castell de Castells, Guardamar del Segura, Enguera, Cabanes, Morella, Fanzara, Llucena, Bétera, Vilamarxant i Castelló de la Plana, juntament amb el seu aeroclub.

Seguretat i protecció civil

Segons ha desglossat el conseller, en el marc del “compromís ferm” amb la gestió de les emergències, el programa de seguretat i protecció civil està dotat amb un muntant total de 437,23 milions d’euros, la qual cosa suposa el 99 % del pressupost de la Conselleria. D’este muntant, 430,65 milions d’euros són transferències corrents i de capital per a dotar de fons tant l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) com la SGISE.

Pel que respecta a l’AVSRE, es destinen específicament un total de 173,4 milions d’euros a la gestió d’ajudes i subvencions dirigides tant a persones físiques com a ajuntaments amb motiu de la dana, dels quals ja s’han abonat, amb càrrec al pressupost de 2025, més de 48 milions d’euros.

Tal com ha explicat el conseller, estes xifres reflectixen el “clar exemple del compromís social d’este Consell amb els damnificats i els municipis afectats, i que, en data de hui, ha suposat ja el desemborsament total, entre 2024 i 2025, de 142.062.000 euros als damnificats i 13.079.181,73 euros als municipis afectats”, xifres a les quals “se sumen 5 milions d’euros destinats a reforçar els mitjans personals i els recursos per a dotar la tramitació dels expedients d’ajudes de la màxima celeritat possible”.

Nou lloc de comandament avançat

D’altra banda, el pressupost preveu l’adquisició i la reposició de mitjans materials essencials per a fer front a les emergències. En este sentit, s’ha iniciat el procediment per a l’adquisició d’un nou lloc de comandament avançat (PMA), d’última tecnologia, juntament amb vehicles d’emergències, per valor de 2,2 milions d’euros, amb la qual cosa es reforça la capacitat de resposta immediata davant de catàstrofes.

Pel que fa a inversions, es destinaran quasi 23 milions d’euros a actuacions per a fer front a la prevenció, la comunicació i l’actuació en matèria de seguretat i extinció d’incendis. Entre estes destaquen la compra de vehicles, autobombes, ferramentes informàtiques, i la construcció i l’adequació de les bases dels bombers forestals, cosa que permetrà tindre una major capacitat de resposta.

Ajudes a municipis

D’altra banda, pel que fa a la planificació davant de les emergències, es consigna “la major partida pressupostària dels últims cinc anys” en ajudes als municipis perquè puguen tant elaborar com actualitzar els seus plans municipals d’emergències, amb un total de 2,34 milions d’euros.

Els municipis, com a primera línia d’actuació davant de les emergències, disposaran, així, de subvencions per a actualitzar, modernitzar i implantar els plans d’acord amb les necessitats actuals, en el que suposa “una aposta més per a dotar els ajuntaments de les ferramentes necessàries per a poder fer front als possibles riscos”.

En matèria de subvencions, s’han dotat dos línies pressupostàries per import d’1,12 milions d’euros, destinades a associacions i ajuntaments amb agrupacions de protecció civil.

I, finalment, es mantenen les aportacions estatutàries als consorcis provincials de bombers en la suma de 22 milions d’euros, així com els encàrrecs forestals, per un muntant total de 2,37 milions d’euros.

Policia de la Generalitat

En l’àmbit de la seguretat pública, l’“aposta per la Policia de la Generalitat és clara: la comissària de Pont de Fusta serà una realitat d’una vegada per sempre”. “Davant de la desídia, la deixadesa i l’abandó per part del Botànic, destinem més d’1,5 milions d’euros per a l’adequació de les instal·lacions amb la finalitat que la Policia de la Generalitat dispose dels mitjans que es mereix”, ha assenyalat Valderrama, que ha insistit que a estes actuacions s’afegiran les reformes de les comissaries d’Alacant i Castelló per valor de 315.000 euros.

Es dedica, a més, la quantitat de 230.000 euros a l’adquisició de set nous vehicles per a rejovenir el parc mòbil de la unitat adscrita i poder substituir les unitats que es van vore afectades per la dana. Així mateix, se subvenciona els ajuntaments amb 355.500 euros per a l’adquisició de mitjans materials per a la prestació del servici policial.

Reforç de l’Ivaspe

Valderrama ha indicat que la formació és el pilar fonamental de qualsevol sistema de seguretat i emergències, perquè “sense esta no hi ha resposta eficient ni seguretat real”, i, en este sentit, ha indicat que l’Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (Ivaspe) “està destinat a aconseguir l’excel·lència que li correspon, i per això ocupa un lloc preeminent en el nostre pressupost”.

El conseller ha destacat així els 470.000 euros en inversions que permetran “dotar el centre de les instal·lacions que mereix” en la seua seu principal a Cheste, amb la reparació de l’edifici administratiu i de l’aulari 7.1, i la creació de les delegacions en els municipis de Castelló de la Plana i Elx.

“La seguretat de la ciutadania comença per la preparació dels qui ens protegixen, i estos pressupostos no són només xifres, sinó una inversió en el futur, en la millora de les nostres forces de seguretat i emergències i en la garantia que la nostra Comunitat Valenciana continue estant a l’avantguarda en la gestió i resposta davant de qualsevol situació”, ha assegurat.

Unitat d’alerta primerenca

Valderrama ha destacat també la importància del nou programa pressupostari d’innovació en emergències, que tindrà com a objectiu prioritari la implantació d’una unitat d’alerta primerenca per a estudiar els possibles riscos meteorològics que puguen afectar la Comunitat, així com disposar de ferramentes avançades per al seguiment, l’avaluació i la interpretació d’estos riscos que integren tecnologies avançades com la intel·ligència artificial, l’anàlisi de big data i els sistemes d’informació geogràfica.

Amb una dotació inicial de prop de 200.000 euros, este programa és l’embrió de la unitat d’alerta primerenca, i es dedicarà, en este exercici 2025, “a la busca i l’adequació de ferramentes que ens permeten prendre decisions més ràpides i precises que contribuïsquen a minimitzar els impactes humans, econòmics i ambientals de qualsevol emergència”, ha precisat.

Així mateix, la Direcció General d’Innovació en Emergències, en col·laboració amb la Conselleria d’Educació, s’encarregarà de continuar materialitzant el programa formatiu de prevenció per a les emergències i compromís actiu col·lectiu, que ja ha iniciat el seu camí i que “formarà els nostres jóvens mitjançant tallers pràctics que els capaciten per a previndre i afrontar les emergències i les situacions crítiques, però també el conjunt de la comunitat”.

Bous al carrer

Finalment, es destina també una partida de 120.000 euros a la divulgació, promoció i seguretat sobre festejos taurins tradicionals, i de 30.000 euros per a l’edició de llibres, revistes i programes en mitjans de comunicació en matèria taurina. “Amb este pressupost, assegurem la dotació dels recursos necessaris per a reforçar la seguretat jurídica d’estes activitats, garantint la seua continuïtat i consolidant-les com un motor econòmic i cultural de la nostra Comunitat”, ha assenyalat.

Ver todas las notas de prensa