Te interesa

Enlaces relacionados

opinión

banner

Avisos de Riesgos

Avisos de Riesgos

Bon Nadal

Notas de prensa

Atrás Emergencias actualiza los protocolos operativos y de coordinación de medios aéreos del Plan Especial contra Incendios Forestales

Emergencias actualiza los protocolos operativos y de coordinación de medios aéreos del Plan Especial contra Incendios Forestales

El Pleno de la Comisión de Protección Civil aprueba la homologación de trece planes municipales territoriales, de incendios e inundaciones

El Ple de la Comissió de Protecció Civil de la Comunitat Valenciana ha aprovat la revisió del Pla Especial contra Incendis Forestals de la Comunitat Valenciana (PEIF) amb l'actualització dels protocols operatius de comunicació i coordinació dels mitjans aeris que participen en l'extinció dels incendis forestals.

El PEIF és el document marc on es regula la utilització, coordinació i mobilització dels mitjans i recursos terrestres i aeris dels organismes públics i privats que existeixen en l'àmbit de la Comunitat Valenciana en les situacions de preemergència i emergència per incendis forestals. Aquest pla va ser aprovat per decret del Consell en 1998 i, des de llavors, s'han realitzat actualitzacions en 2010, 2016 i 2020. Aquesta nova actualització es tramitarà per a la seua aprovació per decret del Consell i substituirà al de fa 23 anys.

La revisió que s'ha realitzat dels protocols operatius i de comunicació dels mitjans aeris recull les propostes de la tripulació d'aquestes aeronaus sobre la base de la seua experiència d'anys en l'extinció i vénen a millorar la coordinació a més d'adaptar-se a les recomanacions operatives a nivell nacional del Comité de Lluita contra Incendis Forestals.

Altres aspectes del pla que s'han revisat fan referència a la normativa i denominació de departaments; funcions i competències dels diferents mitjans i recursos de la Direcció General de Prevenció d'Incendis Forestals; gestió dels incendis forestals interprovincials; i la incorporació de la figura del cap en la prelació de comandament de la Unitat Bàsica d'Intervenció.

D'altra banda, el ple de la Comissió de Protecció Civil ha aprovat l'homologació de tretze plans municipals: els plans territorials municipals d'Albatera, Alacant, Bigastro, Formentera de Segura i Novelda (Alacant); els plans d'Actuació Municipal enfront d'Incendis Forestals d'Albatera i Banyeres de Mariola (Alacant) i Vilafamés (Castelló); i els Plans d'Actuació Municipal enfront d'Inundacions d'Almoradí (Alacant), Alcalà de Xivert (Castelló) i Antella, Carcaixent i Rafelguaraf (València).

Plans de Seguretat i Salvament de Platges

Finalment, la Comissió ha sigut informada de la tramitació dels plans de Seguretat i Salvament de Platges dels municipis d'Alacant (8 platges), Dénia (8 platges), Miramar (1 platja) i la Pobla de Farnals (2 platges), després de la seua aprovació per l'òrgan competent dels seus respectius ajuntaments. Aquests són els primers municipis que han elaborat aquest pla que regula l'actuació davant les emergències i l'anàlisi i avaluació de riscos a les platges de la Comunitat Valenciana.

Aquest ple de la Comissió de Protecció Civil és la primera vegada que es reuneix de manera presencial des de fa més d'un any quan, després de la declaració de la pandèmia de COVID-19, es van establir mesures de protecció davant l'avanç del virus i es van començar a realitzar reunions per videoconferència