T'interessa

Enllaços relacionats

opinión

Notes de premsa

Ves enrere Especialistes en emergències i en patrimoni impulsen el primer curs per a la gestió de riscos naturals en el patrimoni cultural

Especialistes en emergències i en patrimoni impulsen el primer curs per a la gestió de riscos naturals en el patrimoni cultural

  • L'objectiu és definir protocols d'actuació davant possibles emergències en entorns urbans i en paratges naturals que puguen posar en risc el patrimoni arqueològic o cultural
  • La formació inclou la celebració, en 2022, d'un simulacre d'incendi en el Museu de Belles Arts de València
L'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (IVASPE) i l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+I) organitzen la pròxima setmana el primer curs en la Comunitat Valenciana sobre gestió de les emergències en patrimoni cultural. La formació està dirigida a professionals dels serveis d'emergències i de l'àmbit de la gestió del patrimoni públic i privat. Naix amb l'objectiu d'establir protocols d'actuació enfront de desastres naturals que puguen danyar o posar en perill el patrimoni arqueològic i cultural com a incendis, terratrémols o inundacions, entre altres.
 
En el curs s'analitzaran els diferents escenaris de patrimoni urbà i natural que integren múltiples perills. També s'abordarà quins són els mecanismes a l'hora de prendre decisions per part dels professionals de les emergències i de les institucions responsables de la conservació preventiva. L'objectiu és establir estratègies d'emergència i preparar-se davant possibles desastres naturals com a incendis, inundacions o terratrémols, entre altres.
 
Durant els dies 11 i 12 de novembre, s'analitzaran els riscos de conservació de jaciments, els riscos del patrimoni arqueològic i rupestre en entorns forestals, la protecció del patrimoni subaquàtic o la intervenció de serveis d'emergències externs en museus, arxius o biblioteques
 
La segona jornada del curs conclourà amb una taula de diàleg amb equips de treball intersectorials que definiran protocols i propostes per a la realització, en 2022, d'un simulacre d'incendi en el Museu de Belles Arts de València. 
 
El simulacre en la pinacoteca valenciana és un exercici inclòs en el Projecte Fènix sobre Intel·ligència Artificial i noves tecnologies aplicades a la prevenció i gestió d'incendis i desastres naturals en Patrimoni Cultural moble i immoble, finançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat, que desenvolupa la Universitat Pablo Olavide en col·laboració amb el IVCR+i. L'objectiu d'aquest projecte és la recerca i desenvolupament de protocols basats en intel·ligència artificial, bones pràctiques de gestió, sistemes d'informació geogràfica i tecnologia d'informació i comunicacions per a la proteccions i conservació del Patrimoni Cultural.
 
El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel, ha assenyalat que aquesta formació "resulta fonamental perquè els efectius d'emergència puguen actuar de manera eficaç també en la protecció dels béns materials i el patrimoni cultural valencià". "Aquest tipus d'exercicis -ha afegit -ens permeten sumar l'experiència i el coneixement de professionals de diferents disciplines per a anticipar-nos als riscos que poden amenaçar al nostre patrimoni cultural en situacions d'emergència".
 
Per part seua, la Directora General de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha indicat que "la capacitat de la societat per a mantindre o incrementar el seu patrimoni implica clares responsabilitats en relació a la seua gestió i a la seua conservació. Com més gran siga el coneixement i la formació dels recursos humans en l'àmbit on s'assenten el patrimoni molt millor podem protegir-lo i gaudir-lo".