T'interessa

Enllaços relacionats

opinión

Notes de premsa

Ves enrere Bravo destaca la “bona coordinació” entre cossos d'emergències durant un simulacre en la potabilitzadora de Manises amb 215 efectius

Bravo destaca la “bona coordinació” entre cossos d'emergències durant un simulacre en la potabilitzadora de Manises amb 215 efectius

  • La AVSRE i la EMSHI celebren un simulacre d'incendi forestal i d'incident químic a l'entorn de la planta potabilitzadora d'aigua a Manises

L'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) i l'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics (EMSHI) han realitzat aquest dimecres un simulacre d'emergències als voltants de la planta potabilitzadora d'aigües "La Presa" de l'Ajuntament de València, situada a Manises, una infraestructura crítica que proveeix a 48 municipis de l'àrea metropolitana de València. En l'exercici de simulació, que ha fet coincidir un incendi forestal i un incident químic a l'interior de la potabilitzadora, han participat 215 efectius de 22 organismes d'emergències i 60 voluntaris.

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, acompanyada pels responsables dels cossos intervinents i d'altres autoritats, ha presidit la comitiva oficial que ha visitat els diferents escenaris on es desenvolupava el simulacre. Bravo ha destacat "la bona coordinació entre tots els organismes que intervenen en una emergència real" i ha posat en valor que aquest tipus d'exercicis "són fonamentals per a reforçar els protocols d'actuació". "La ciutadania pot estar tranquil·la i sentir-se segura, hui hem comprovat que els nostres serveis d'emergències estan completament preparats per a afrontar amb eficàcia i rapidesa qualsevol situació de crisi, fins i tot en casos complexos en què es produïra una emergència on confluïsquen diversos riscos de manera simultània com hem vist en aquest simulacre", ha afegit.

Durant l'exercici, la AVSRE ha coordinat un equip de 215 efectius procedents de 22 organismes d'emergències i altres entitats, com el Servei de Bombers i Bomberes Forestals de la Generalitat; bombers del Consorci Provincial de València i municipals de València; personal sanitari de la Conselleria; els ajuntaments de Manises, Riba-roja i València; i efectius de les forces i cossos de seguretat com la Policia de la Generalitat, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i les Policies Locals de Manises i Riba-Roja. A més, el simulacre ha comptat amb la participació de personal tècnic d'Iberdrola i de Ferrocarrils de la Generalitat. D'altra banda, també han participat 60 persones voluntàries, estudiants del mòdul superior Formació Professional d'Emergències i Protecció Civil de centres educatius de Bétera i Mas Camarena (Paterna), que han intervingut com a figurants.

Protocols d'actuació davant riscos simultanis

L'exercici de simulació ha permés a tots els organismes participants posar en pràctica els protocols d'actuació davant l'activació del Pla Especial enfront del reg d'Incendis Forestals, el Pla Territorial Municipal de Manises i el Pla Territorial d'Emergències de la Generalitat.

L'exercici s'ha desenvolupat en cinc escenaris diferents. El primer d'ells ha sigut en el llit del Túria, a l'altura de la urbanització La Presa de Manises, on s'ha simulat l'origen d'un incendi forestal que ha requerit la intervenció del Servei de Bombers i Bomberes Forestals de la Generalitat i del Consorci Provincial de Bombers de València. L'avanç del foc cap a la urbanització i la possible afectació a la planta potabilitzadora ha fet que el Centre de Coordinació d'Emergències (CCE) ordenara l'evacuació de la primera línia d'habitatges de la urbanització i el confinament de la resta del veïnat.

A causa d'aquest incident, l'Ajuntament de Manises ha activat el seu Pla Territorial Municipal, constituint un Centre de Coordinació Municipal (CECOPAL) per a coordinar els recursos necessaris en l'atenció a la població figuradament afectada, primer pel foc i després per la fuga de gas en la planta.

En la planta potabilitzadora d'aigua "La Presa", gestionada per la EMSHI a través de l'Ajuntament de València, s'ha activat el Pla d'Emergència Interior i s'ha evacuat al personal no crític davant la proximitat de l'incendi. S'ha simulat la parada de la potabilitzadora, una infraestructura essencial per a la ciutadania, atés que s'encarrega del proveïment de l'aigua per a consum humà de la ciutat de València i d'altres 48 municipis de la seua àrea metropolitana. Coincidint temporalment amb l'incendi forestal, quan en la potabilitzadora s'ha realitzat l'evacuació del personal a un punt segur de trobada, es produeix una fugida de clor a la sala d'emmagatzematge d'aquest producte, que utilitzen com a desinfectant en la línia de tractament. L'equip d'intervenció de la potabilitzadora es dirigeix a la reparació de la fugida, però s'agreuja la situació per la presència del núvol de fum provocada per l'incendi, que dificulta les tasques de reparació i deixa accidentat a un treballador. Davant aquesta situació, el CCE ha activat el Pla Territorial d'Emergències de la Comunitat Valenciana i ha requerit la intervenció d'equips RBQ (risc radiològic, biològic o químic) del Consorci de Bombers de València i dels bombers de l'Ajuntament de València, i un bomber resulta accidentat també. La fugida queda esmenada, s'atén els axcidentados i es resol l'incident amb la col·laboració de totes les administracions implicades. Malgrat els severs escenaris, es garanteix el subministrament d'aigua potable a València i la seua àrea metropolitana.

Els altres dos escenaris del simulacre han sigut el Parc fluvial del Túria i l'àrea recreativa La Presa de Manises, on s'ha evacuat a excursionistes, transeünts i esportistes. El Lloc de Comandament Avançat des d'on s'ha coordinat tota l'operació s'ha situat en l'aparcament de l'estació La Presa de MetroValencia.