T'interessa

Enllaços relacionats

opinión

banner

Avisos de Riscos

Avisos de Riscos

Bon Nadal

Notes de premsa

Ves enrere La Generalitat aprovarà demà un decret d'emergència per a fer front als incendis forestals

La Generalitat aprovarà demà un decret d'emergència per a fer front als incendis forestals

La lluita contra els incendis "no és solament una acció del govern local o del govern de la Generalitat, és una acció de país"

El President de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, han avançat que el Ple del Consell aprovarà demà un decret d'emergència per a fer front als incendis forestals, després de reunir-se amb els alcaldes dels municipis afectats pel foc de la setmana passada.

El cap del Consell ha explicat que aquest decret de "urgència" té com a objectiu "desenvolupar tota l'activitat, en funció als danys quantificats" i ha detallat que, a partir aquest moment, tots els ajuntaments afectats podran presentar totes les seues peticions, perquè la Generalitat articule "un fons de contingència previst en els Pressupostos de la Generalitat".

"Anem a donar resposta a les exigències que reclamen els ajuntaments, però també tenint en compte que una de les qüestions fonamentals és subjectar al màxim el sòl forestal i, a partir d'ací, fer una planificació científica de com es recuperen els boscos", ha afirmat Puig, que ha qualificat aquestes actuacions com a "fonamentals", coincidint amb l'exposat per la consellera Cebrián.

La consellera Elena Cebrián ha explicat que els ajuntaments tindran un període per a fer la valoració tècnica de danys i necessitats, "d'un mes, en lloc dels 15 dies que s'havien previst inicialment". A més, ha assenyalat "la gran labor" que pot realitzar la Diputació de València, també present en la reunió, en assessorament i ajuda tècnica "perquè els municipis puguen realitzar la valoració de danys que entraran en les actuacions que es desenvolupen a posteriori d'aqueix decret i en les quals, probablement, la Conselleria d'Agricultura i Medi ambient tindrà actuacions que desenvolupar".

En aquest sentit, el President de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, ha afirmat que la diputació ha volgut estar present "abans, durant l'incendi i el dia de després, al costat de la conselleria i la Generalitat Valenciana". Per açò, Rodríguez ha expressat la voluntat de la institució per a articular "un equip tècnic que facilite als ajuntaments tot el que es referisca als danys patits per a tenir la valoració de danys feta com més prompte millor", tal com ha explicat també la consellera Cebrián.

Puig ha remarcat que ara "hem de tenir el compromís que açò no ocórrega més i d'intentar evitar-ho entre tots", en referència a incendis com els de la passada setmana, i ha assegurat que aconseguir-ho depèn de l'acció de tota la Comunitat Valenciana i de tot el país. "Aquesta no és solament una acció del govern local o del govern de la Generalitat, és una acció de país i efectivament es necessita prevenir, perquè guarir sempre és pitjor", ha declarat el President.

Taules de concertació de Bolbaite i Carcaixent

També per a fer front al foc, Elena Cebrián ha anunciat la convocatòria de les taules de concertació per als dos "grans incendis" de Bolbaite i Carcaixent, que tal com ha avançat, es duran a terme en la primera quinzena de juliol, "una vegada estiguen realitzats els primers informes tècnics i d'avaluació, que està elaborant ja el Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani".

Com ha explicat la consellera, en aquestes taules "s'avaluarà i concretarà qui i amb quins mitjans es va a actuar durant el post incendi", una labor que, segons Cebrián, "és un treball continu i no puntual, en el qual és molt important la col·laboració". Per açò, en aquestes taules de concertació estaran presents els alcaldes dels ajuntaments afectats, representants de la societat civil i col·lectius interessats.

Prevenció i detecció primerenca

D'altra banda, la consellera Cebrián ha destacat que "el gran desafiament és enfortir la prevenció, que té un pilar molt solgut en la vigilància preventiva". En aquest sentit, la consellera ha fet referència al Pla de Vigilància Preventiva, en marxa des de l'1 de març, i ha assegurat que "la detecció primerenca és clau per a evitar que un xicotet incendi es convertisca en un de grans dimensions".

Finalment, Elena Cebrián ha donat a conèixer les dades "provisionals, però quasi definitius" dels quatre incendis ocorregut la setmana passada. La superfície afectada a Carcaixent, fins al moment, és de 2.210 hectàrees i la de Bolbaite és d'1.535 hectàrees, mentre que l'incendi de Benifairó ha afectat a 26 hectàrees i el de Terrateig a 13 hectàrees.