Notes de premsa

« Ves enrere

La Generalitat organitza el #GranSimulacre2017 d'un accident aeri prop de l'aeroport Alacant-Elx

La Generalitat organitza el #GranSimulacre2017 d'un accident aeri prop de l'aeroport Alacant-Elx

Participen 444 efectius de 25 organismes de les diferents administracions implicades, associacions de voluntariat i estudiants.

Turisme i Emergències acorden utilitzar els CdT com a Centres d'atenció a familiars de víctimes.

La Generalitat, a través de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, realitzarà el proper 9 de novembre el #GranSimulacre2017 que recrearà un accident d'aeronau comercial amb múltiples víctimes fora del recinte de l'aeroport Alacant-Elx i amb un àrea d'intervenció de 8 km al voltant de l'avió accidentat.

El supòsit recreat és l'accident d'un avió comercial amb problema tècnics greus que li fan perdre altura de forma brusca. En l'intent d'aterratge, en una de les avingudes del polígon industrial "Elx Parc Empresarial", a uns 4 km de l'aeroport, atropella diversos vehicles i destrueix una nau industrial que sepulta a diversos ocupants. El combustible vessat s'incendia i, com a dany, col·lateral es produeix un limitat incendi forestal.

L'aeronau quedarà dividida en dues parts: la cua, amb gran quantitat de passatgers ferits, i la zona de cabina, amb majoria de víctimes mortals.

El director general de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel ha destacat que el gran simulacre és un exercici molt complex perquè intervenen "un gran nombre d'organismes de diverses administracions que estan necessàriament coordinats". En aquest sentit, ha afegit, "aquestes activitats són l'oportunitat d'interioritzar els protocols que habitualment no solen activar-se. Encara que no ens agradaria sofrir un accident com el del supòsit, hem intentat contemplar la major part de casos per avaluar quin és el nivell de resposta".

El #GranSimulacre2017 es realitzarà el mateix dia en tres escenaris; els terrenys de "Elx Parc Empresarial", la Sala de familiars de l'Aeroport Alacant-Elx que atendrà a les persones que esperaven l'arribada del vol i el Centre d'Atenció de Familiars, al Centre de Turisme d'Alacant, per atendre a tots els familiars dels passatgers que es van personant per rebre informació i atenció psico-social.

Sis CdT seran Centres d'Atenció a Víctimes

En aquest simulacre es posarà en pràctica la utilització del CdT d'Alacant com a Centres d'Atenció a Familiars de les Víctimes perquè recentment l'Agència Valenciana de Turisme i l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències han subscrit un conveni que permet a aquesta última la utilització de 6 CdTs- Alacant, Benidorm, Castelló, Denia, València i Torrevella- com a Centres d'Atenció a Familiars de Víctimes en els casos en què es produeixin emergències amb múltiples víctimes en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, o que ocorrent fora del seu territori, requereixi activar mecanismes d'assistència a dites familiars. La constitució d'aquests centres implicarà necessàriament l'activació d'un Pla de Protecció Civil.

La complexitat del simulacre ha fet necessària la participació de 444 efectius i 130 vehicles de 25 organismes de diferents administracions, Generalitat, Diputació, ajuntaments, Administració General de l'Estat, empreses privades al costat de voluntariat de Protecció Civil, ONG i estudiants.

Es mobilitzen un nombre important de recursos, alguns extraordinaris, que realitzen cerques, rescats, triajes, atenció sanitària, aixecaments de cadàvers, control del tràfic i extinció d'incendis.

Diversos plans d'emergència

La torre de control de l'aeroport avisarà a l'1-1-2 de la desaparició de la nau de la pantalla del radar i de la columna de fum a uns pocs quilòmetres. La sala d'emergències del Centre de Coordinació d'Emergències avisarà al director general de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, qui és el responsable d'activar el Pla Territorial d'Emergències de la Comunitat Valenciana (PTECV), en aquest cas en el seu nivell 2, constituirà el Lloc de Comandament Avançat –PMA- i posarà en marxa els protocols -de gestió de la informació, de comunicacions, d'emergències amb múltiples víctimes i de persona de contacte amb familiars. L'aeroport activarà el pla d'autoprotecció i el pla d'emergència exterior. Els municipis afectats –Alacant i Elx- activaran també els seus plans territorials municipals.