T'interessa

Enllaços relacionats

opinión

Notes de premsa

Ves enrere La Generalitat coordina més de 500 efectius en el #GranSimulacre2017 que recrea un accident aeri amb múltiples víctimes prop de l'aeroport Alacant-Elx

La Generalitat coordina més de 500 efectius en el #GranSimulacre2017 que recrea un accident aeri amb múltiples víctimes prop de l'aeroport Alacant-Elx

La Generalitat ha coordinat un total de 508 efectius pertanyents a 28 organismes de l'àmbit de la seguretat i les emergències de la Comunitat Valenciana en el #GranSimulacre2017 que, anualment, organitza l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències i que, en aquesta ocasió, ha recreat un accident aeri amb múltiples víctimes fora del recinte l'aeroport Alacant-Elx. 

El director general de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, ha estat present en el transcurs del simulacre junt amb el director general de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l'Interior, Juan Antonio Díaz Cruz, i els representants dels altres organismes participants, així com els dels consolats d'Alacant de 25 països de tot el món. 

El simulacre ha recreat, en tres escenaris diferents, l'accident d'un avió comercial tipus B737, amb 55 passatgers i 5 tripulants a bord. L'aeronau es disposa a aterrar a l'aeroport Alacant-Elx i pateix un problema tècnic greu que li fa perdre altura de manera brusca. Finalment, s'estavella en una de les avingudes del polígon industrial Elx Parc Empresarial, a 4 km de l'aeroport, s'emporta per davant uns quants vehicles que hi circulaven en aquell moment i en l'impacte destrueix una nau industrial que sepulta diversos ocupants. Uns dos mil litres de combustible de l'avió es vessen i es produeix un incendi. L'avió queda dividit en dues parts: la cua, amb gran quantitat de passatgers ferits, i la zona de cabina, amb una majoria de víctimes mortals. 

Un total de 75 figurants, estudiants dels instituts d'Alacant on s'imparteixen els mòduls d'Emergències, han escenificat les situacions més complicades del simulacre relacionades amb l'assistència a les víctimes mortals i ferits. En total, 30 maniquins s'han utilitzat per a simular les víctimes mortals i són 20 ferits crítics i 10 greus. 

El director general de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, ha posat de manifest "la importància d'inocular en la població la cultura del simulacre tan arrelada en cultures com l'anglosaxona", ja que considera que "només d'aquesta manera es pot greixar la maquinària d'atenció i resposta davant d'emergències per part dels organismes implicats, aspecte aquest de vital importància perquè els ciutadans se senten segurs i protegits". 

Ángel també ha destacat "la gran complexitat en l'organització, coordinació i realització d'un simulacre d'aquesta magnitud que aconsegueix reunir un gran nombre d'efectius i organismes pertanyents a diverses administracions", i ha afegit que "són una oportunitat per a desplegar els protocols d'actuació establits i avaluar en quins aspectes s'ha donat una resposta òptima, i detectar també aquells que cal millorar". 

Per la seua banda, el director general de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l'Interior, Juan Antonio Díaz Cruz, ha ressaltat la importància d'aquests simulacres perquè "ens permeten estar alerta i preparats davant de diverses situacions que es puguen donar i que requereixen, a més de la resposta immediata davant de l'emergència, una especial sensibilitat en l'atenció a les víctimes i als seus familiars". 

"Vull destacar el treball realitzat per a definir la figura de les persones de contacte, així com el paper fonamental dels centres d'atenció a familiars, ja que del seu bon funcionament en la comunicació amb els afectats, dependrà, en gran part, l'èxit de la gestió de l'emergència", ha afegit. 

Al marge de l'escenari on s'ha desenvolupat la part del simulacre en què s'ha recreat l'accident d'avió (en els terrenys d'Elx Parc Empresarial), s'han establit dos escenaris més: la sala de l'aeroport Alacant-Elx on esperaven els familiars dels passatgers del vol sinistrat i el Centre d'Atenció de Familiars (CAF), ubicat en el Centre de Turisme d'Alacant, on s'ha informat els parents de les víctimes i se'ls ha donat assistència psicosocial. 

CdT Alacant com a Centre d'Atenció a Familiars de les Víctimes 

En aquest simulacre s'ha posat en pràctica per primera vegada la utilització del CdT d'Alacant com a Centre d'Atenció a Familiars de les Víctimes, ja que fa uns dies l'Agència Valenciana de Turisme i l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències han subscrit un conveni que permet a aquesta última la utilització de 6 CdT -Alacant, Benidorm, Castelló, Dénia, València i Torrevieja- com a Centres d'Atenció a Familiars de Víctimes en casos en què es produïsquen emergències amb múltiples víctimes en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, o que tot i ocórrer fora del seu territori, requerisca activar mecanismes d'assistència a aquests familiars. La constitució d'aquests centres implicarà necessàriament l'activació d'un Pla de protecció civil. 

La complexitat del simulacre ha fet necessària la participació de 508 efectius i 157 vehicles de 28 organismes de diverses administracions, tots coordinats pel Centre de Coordinació d'Emergències de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències de la Generalitat. Aquests organismes són Consorci de Bombers Alacant, Bombers Municipals Alacant, Bombers de l'aeroport, Bombers Forestals de la Generalitat, Unitat Militar d'Emergències, Policia Local d'Elx i Alacant, Policia Nacional, Guàrdia Civil, Guàrdia Civil de Trànsit, Unitat Adscrita de la Policia Nacional, Servei de Protecció Civil Elx, Voluntaris Protecció Civil d'Elx i Alacant, Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Hospital IMED Elx, DYA Elx, Creu Roja Alacant, Institut Mèdic Legal d'Alacant, Centre de Turisme d'Alacant, Aeroport Alacant-Elx, Tragsa, Psicoemergències CV, Psicòlegs sense Fronteres, Serveis Socials Municipals d'Alacant, Il·lustre Col·legi de Psicòlegs Alacant i figurants voluntaris. 

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha fet un gran desplegament de mitjans amb la mobilització de 80 efectius de les unitats desplaçades, personal del Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències (CICU) i del Servei d'Emergències Sanitàries (SES), i de la Conselleria mateixa. Han estat presents un helicòpter medicalitzat, 7 unitats del servei d'ajuda mèdica urgent (SAMU), 4 unitats de suport vital bàsic (SVB), 2 unitats de transport col·lectiu, 2 vehicles de múltiples víctimes, 2 vehicles d'intervenció ràpida i 2 unitats de transport no assistit (TNA) dotats amb metges i infermers. 
El simulacre ha servit per a mobilitzar un nombre important de recursos, alguns d'extraordinaris, que efectuen recerques, rescats, triatges, atenció sanitària, alçaments de cadàvers, control del trànsit i extinció d'incendis. Al mateix temps, avalua l'actuació de la persona de Contacte (PECO), element clau en la prestació d'assistència a les víctimes d'accidents d'aviació civil i els seus familiars. 

Activació dels plans d'emergència 

La torre de control de l'aeroport ha avisat el 112 de la desaparició de la nau de la pantalla del radar i de la columna de fum a uns pocs quilòmetres. La sala d'emergències del Centre de Coordinació d'Emergències ha avisat el director general de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, qui és el responsable d'activar el Pla territorial d'emergències de la Comunitat Valenciana (PTECV), en aquest cas en el nivell 2, ha construït el post de comandament avançat -PCA- i posarà en marxa els protocols -de gestió de la informació, de comunicacions, d'emergències amb múltiples víctimes i de persona de contacte amb familiars-. L'aeroport ha activat el pla d'autoprotecció i el pla d'emergència exterior. Els municipis afectats -Alacant i Elx- activaran també els seus plans territorials municipals. 

El pròxim dia 14 de novembre tindrà lloc en la sala d'actes del parc de bombers de Sant Vicent una reunió amb els responsables dels mitjans intervinents amb l'objectiu de fer un bala