Notes de premsa

« Ves enrere

Culmina amb èxit el primer simulacre amb població dissenyat per l'Agència de Seguretat, Almassora i Castelló

Culmina amb èxit el primer simulacre amb població dissenyat per l'Agència de Seguretat, Almassora i Castelló

La realització del primer simulacre d'emergència per accident en el polígon del Serrallo s'ha dut a terme en els municipis d'Almassora i Castelló de la Plana amb èxit, en un exercici de coordinació sense precedents en la zona que ha durat 52 minuts. Per primera vegada, la població ha participat en aquesta actuació organitzada per l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVRSE) amb la col·laboració dels ajuntaments d'Almassora i Castelló i la Subdelegació del Govern a Castelló, i que ha servit per a avaluar el coneixement de la ciutadania de les mesures d'autoprotecció que havia d'adoptar davant una emergència en el polígon.

Així doncs, i tal com ha informat la Cap de servei de Planificació de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVRSE), Mercé Trullén Gas. La telefonada d'avís ha arribat al 112 a les 10.02 minuts i passat un minut, les policia locals d'Almassora i Castelló i emergències ha rebut la comunicació d'activació del simulacre. En 10 minuts, tots els efectius de tots dos cossos, Policia de la Generalitat, Guàrdia Civil i Policia Nacional han arribat als punts de control per a regulació del trànsit i informació a la població.

Així mateix, el simulacre ha servit per a activar per primera vegada les sirenes d'avís, a més de perquè "la població conega com sona realment una alarma de confinament i identifique els diferents sons", ha assegurat l'alcaldessa, Merche Galí. La primera edil ha confirmat que "tots els mitjans s'han coordinat correctament i aquest exercici ha demostrat que estem preparats". "Els plans d'emergència que s'han fet abans estaven ben dissenyats per a respondre correctament davant una emergència", ha celebrat Galí.

Per part de la Policia Local d'Almassora, l'edil de Seguretat, Roger Beltrán, ha destacat que la constitució del Centre de Coordinació Operativa Municipal (CECOPAL)- en el qual participa personal de fins a nou departaments- haja sigut constituït en poc més de 20 minuts. "Hi ha hagut casos en els quals han eixit cotxes de cases", situacions en les quals "la Policia Local ha informat a conductors i vianants de la conveniència de romandre en el domicili" posat que "en un cas real es tallarien els camins".

En la seua compareixença davant els mitjans, els responsables de l'organització del simulacre han agraït la col·laboració de Guàrdia Civil, Policia Nacional, bombers, Protecció Civil, empreses del polígon i Policia de la Generalitat. Tots ells han participat en la reunió d'avaluació celebrada després del simulacre en l'Ajuntament d'Almassora.

cal destacar que aquest exercici ha servit per a posar en funcionament l'última fase del Pla d'Emergència Exterior del Polígon El Serrallo, del que formen part els termes municipals d'Almassora i Castelló. L'objectiu fonamental ha sigut comprovar que la ciutadania tenia coneixement de les mesures d'autoprotecció que havia d'adoptar davant una emergència en el polígon i que coneguera els sons que identifiquen una alarma per confinament.

En les fases anteriors, la AVRSE ha realitzat la formació i ensinistrament del personal dels organismes implicats. Els ajuntaments han realitzat en l'últim any acciones divulgatives, formatives i de recollida d'informació. S'han realitzat xarrades informatives per part dels tècnics de l'agència i de les cinc empreses a la Policia Local i als tècnics municipals.

Cal destacar que en la tasques d'informació a la població, la Policia Local d'Almassora ha traslladat els aspectes del Pla d'Emergència Exterior que poden afectar-los directament. Així mateix, ha actualitzat el cens poblacional per a garantir que totes les persones foren coneixedores de l'existència del pla i de com actuar en el cas veure's afectada per una emergència.