T'interessa

Enllaços relacionats

opinión

Notes de premsa

Ves enrere Bravo assegura que el Consell garantirà la millor formació en emergències davant dels reptes del canvi climàtic i les noves tecnologies

Bravo assegura que el Consell garantirà la millor formació en emergències davant dels reptes del canvi climàtic i les noves tecnologies

  • La consellera ha participat en la primera jornada de l'Escola d'Estiu de l'Ivaspe, que inclou tres cursos sobre drons, ètica policial i calfament global
  • S'han rebut fins al moment unes 300 sol·licituds per a participar en els tres cursos, un dels quals es desenvoluparà a Alacant

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha assegurat aquest dimecres que el Consell garantirà que les plantilles dels serveis de seguretat i d'emergències disposen "de la formació més completa que els poders públics siguen capaços de proporcionar i dels mitjans tecnològicament més avançats de què es puga disposar".

Bravo s'ha expressat així durant el seu discurs d'obertura de la III edició de l'Escola d'Estiu de l'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (Ivaspe). En aquesta convocatòria s'han inclòs tres cursos: un sobre l'ús de drons, un altre sobre emergències davant del canvi climàtic i un tercer sobre ètica policial.

Tal com ha recordat Gabriela Bravo, l'Ivaspe "s'ha convertit en tot un referent formatiu en una matèria tan important i sensible com és la seguretat" com demostra el fet que enguany ha rebut més de 21.000 sol·licituds de cursos per a formar professionals en seguretat i emergències.

Des que es va posar en funcionament, fa 25 anys, han passat per les seues aules més de 100.000 alumnes. Per a aquesta escola d'estiu s'han rebut unes 300 sol·licituds, tot i que aquest número pot augmentar ja que encara està obert el termini d'inscripció dels altres dos cursos.

El pla de formació anual de l'Ivaspe en matèria d'emergències va formar, l'any passat, 2.341 alumnes en els 70 cursos que va oferir en un total de 124 edicions. Les hores de formació van ascendir a un total de 5.744.

Gabriela Bravo ha explicat que l'aposta de la Generalitat en matèria de Seguretat i Emergències passa "per una acció doble: la formació constant i la inversió intel·ligent. Formació com la que ofereix l'Ivaspe i també inversió en les tecnologies més modernes -com els drons incorporats recentment a la dotació de l'Agència Valenciana de Seguretat- perquè els professionals tinguen els mitjans per a fer millor el que millor saben fer: salvar vides".

Aquesta escola d'estiu s'obri amb un curs sobre la utilització de drons, la seua regulació legislativa i el seu ús en operacions tant en seguretat com en emergències.

"Els drons -ha explicat la consellera-, ja no són futur, sinó un present tangible i, per tant, hem de traure el màxim partit possible d'una eina que ja és indispensable per a la resolució d'operacions de seguretat i d'emergències. No obstant això, com ocorre amb tota la tecnologia, el seu ús ha d'harmonitzar-se amb la nostra escala de valors democràtics".

En aquesta sentit, la consellera ha destacat que la segona jornada tracta, precisament, "de no oblidar que seguretat i llibertat no constitueixen cap dilema". Per això s'hi parlarà d'ètica policial amb la presència de referents de primer nivell com els catedràtics de Filosofia del Dret i Ètica, Javier de Lucas i Adela Cortina, respectivament.

Tal com ha dit Bravo, "ningú posa en dubte que volem societats segures, però ningú hauria de dubtar que aquesta seguretat s'haja d'aconseguir pagant peatges insuportables des del punt de vista de les llibertats individuals".

L'última jornada de l'Escola d'Estiu versarà sobre el canvi climàtic. Per a la consellera, les amenaces més grans en l'àmbit de les catàstrofes naturals per al territori valencià "venen de la mà d'una realitat com el calfament global que és tristament incontestable. Per això, hem d'estar preparats per a les conseqüències que puga comportar un canvi d'aquesta magnitud".

D'això es parlarà durant la tercera jornada que se celebrarà a Alacant i en la qual participarà Jorge Olcina, catedràtic d'Anàlisi Geogràfica i director del laboratori de Climatologia de la Universitat d'Alacant.