T'interessa

Enllaços relacionats

opinión

Notes de premsa

Ves enrere José María Ángel: “La formació en patrimoni ha de ser prioritària en la societat valenciana per a evitar l'espoli dels béns que transmeten la nostra cultura de generació en generació”

José María Ángel: “La formació en patrimoni ha de ser prioritària en la societat valenciana per a evitar l'espoli dels béns que transmeten la nostra cultura de generació en generació”

La Policia de la Generalitat celebra les I Jornades sobre Patrimoni en el Ivaspe dirigides a Policia Local perquè col·labore en la prevenció d'aquest delicte a través de campanyes de sensibilització i la seua vigilància i control

La Policia de la Generalitat a través de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències ha organitzat les I Jornades de Patrimoni dirigida a agents de seguretat i, especialment, com apunta el comissari de la Unitat Adscrita a la Comunitat Valenciana, Álvaro Rodríguez, "als policies locals que no disposen fins al moment de formació en delictes relacionats amb el tràfic il·lícit de béns culturals".
El grup de Patrimoni de la Policia de la Generalitat durant 2015 ha realitzat 199 inspeccions, ha identificat a 395 persones en les mateixes i ha intervingut 608 productes i materials relacionats amb el patrimoni cultural de la Comunitat Valenciana.
El director de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, assenyala que la tasca que realitza aquest grup de la Unitat Adscrita "és fonamental i s'ha de marcar com a prioritat la seua gestió en la societat per a evitar l'espoli de béns que han de seguir transmetent la nostra cultura generació després de generació".
Ángel incideix que aquest curs és important perquè els agents locals també poden col·laborar en una de les tasques més importants per a protegir el patrimoni com és la sensibilització social amb la finalitat d'evitar la destrucció o espoli en el seu terme munici-pal. 
En concret, el territori valencià disposa d'1.105 Béns d'Interès Cultural, 4.962 Béns de Rellevància Local i 9.157 Jaciments. "La seua vigilància i control és fonamental per a evitar accions delictives en aquest sector", afig Rodríguez.
L'inspector cap de Patrimoni Històric de la Policia de la Generalitat, explica que l'any passat aquest grup va realitzar un 21% més de serveis relacionats amb patrimoni que en 2014. "Després de les drogues i la prostitució, l'espoli és un dels delictes que més diners mou", apunta el director general de l'Agència de Seguretat. 
Jose María Ángel apunta que la Generalitat ha de salvaguardar el llegat cultural de la Comunitat Valenciana i aquestes jornades "són necessàries per a establir i coordinar relacions entre els diferents organismes que intervenen en patrimoni i perquè els professionals intercanvien experiències amb els agents de seguretat, concretar actuacions eficaces que milloren la protecció del nostre patrimoni". 
En aquestes jornades pilot que se celebraran a partir de demà i al llarg de tres dies en l'Institut Valencià de Seguretat Pública participen a més de la Policia de la Generalitat a través de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, la Direcció general de Cultura i Patrimoni de la Conselleria d'Educació, Recerca, Cultura i Esport i diferents administracions locals i Policia Local.

El programa de les jornades pot consultar-se en twiter @gva112 i en www.facebook.com/112cv.