T'interessa

Enllaços relacionats

opinión

Notes de premsa

Ves enrere El director general de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències anima als alcaldes a conèixer els riscos del seu municipi i elaborar i aprovar els seus plans

El director general de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències anima als alcaldes a conèixer els riscos del seu municipi i elaborar i aprovar els seus plans

José María Ángel ha acompanyat al President de la Generalitat, Ximo Puig, en la seua visita a Alzira i ha explicat que dels 35 municipis de la Ribera Alta, 17 tenen risc mitjà en inundacions i només 2 han elaborat el seu pla municipal de risc

José María Ángel en la visita que ha realitzat el president de la Generalitat, Ximo Puig, a Alzira, per a conèixer les emergències i riscos de la comarca, ha animat als alcaldes i regidors de la Ribera Alta a elaborar i aprovar els plans dels seus municipis. 

En concret, els 35 municipis de la comarca han d'elaborar el seu propi pla territorial municipal enfront d'emergències, segons la llei 13/2010 de Protecció Civil i gestió d'Emergències. Ho han fet Alzira, Algemesí i Guadassuar. La resta de municipis assessorats per la Generalitat disposen d'un pla territorial municipal que han d'aprovar en sessió plenària. Només 8 municipis ho han aprovat: Alfarp, Antella, Benimuslem, Càrcer, Cotes, Massalavés, Rafelguaraf i Tous. 

Ángel destaca la importància d'elaborar aquests plans per a actuar amb major celeritat en cas d'emergència: "Tots els municipis han d'elaborar el seu propi mapa de riscos i recopilar els recursos municipals necessaris en una situació d'emergència", destaca. Tant el pla territorial enfront d'emergències com els diferents plans d'actuació enfront de riscos com a inundacions, incendis o sísmic, "són necessaris per a donar una resposta adequada i protegir a les persones, els béns i el medi ambient", insisteix.

El director general de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergència tendeix la mà a alcaldes i regidors perquè s'interessen, actualitzen o creuen els seus propis plans i els ofereix, per a açò, l'assessorament dels tècnics de la Generalitat. 

Pel que fa al risc per inundacions, tenen risc alt set municipis: Alzira, Algemesí, Benimuslem, Carcaixent, Càrcer, Carlet i Cotes. I deu, risc mitjà. Aquests són Alberic, Alcàntera del Xúquer, Alginet, Antella, Benifaió, Benimodo, Gavarda, Real, Sallent i Sumacàrcer. Les 17 localitats estan obligades a confeccionar el seu Pla d'Actuació Municipal per risc d'inundacions i, només dues, Càrcer i Cotes, ho han elaborat. En la resta de municipis el risc és baix. 

José María Ángel ha explicat que des de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències de la Comunitat Valenciana es pretén entaular una línia de treball conjunt tant amb la Ribera Alta com la resta de comarques valencianes per a optimitzar els recursos existents en matèria de seguretat i emergències. Aquesta actuació és per a Ángel "una necessitat pels reptes que planteja el canvi climàtic en la gestió de les emergències, la seua prevenció i la preparació enfront de les mateixes".

Segons el Panell Intergovernamental sobre el canvi climàtic, els estius són més secs, més càlids i amb més vents, la qual cosa ocasiona major nombre d'incendis i més virulents. A més, augmenta el reg de pluges torrencials. El que significa, com subratlla el director general, que està en joc, "més que mai, la protecció dels béns i la seguretat i benestar dels ciutadans". 

Incendis forestals
En la Ribera Alta, excepte Sant Joanet i Senyera, tots els municipis tenen un risc alt pel que fa a incendis forestals. 
En 2015 s'han produït 28 incendis forestals en la comarca, 25 conats i tres amb més d'una hectàrea cremada. És el cas d'Alfarp (1'5ha), Algemesí (1,7 ha) i el de Senyera amb més de 8 hectàrees que va afectar també a espai protegit de Villanueva de Castellón. Tots han sigut intencionats.

En incendis, Alzira i La Pobla Llarga tenen el seu propi pla de prevenció. Alzira a més compta amb un pla d'actuació municipal en incendis. La resta de municipis estan inclosos dins del Pla director de demarcació de prevenció d'incendis de Polinyà del Xúquer, però de moment, cap ha elaborat el seu propi pla municipal. 

Quant a recursos per a emergències, la comarca disposa de dos observatoris de prevenció d'incendis i quatre unitats de prevenció amb el reforç d'una unitat més en casos de necessitat. També compta amb una brigada d'emergència de reforç de juliol a octubre, el parc de bombers d'Alzira del Consorci Provincial de Bombers més voluntaris de protecció civil distribuïts en 18 associacions locals registrades i dues associacions col·laboradores.

No obstant açò, cal assenyalar que l'àmbit d'actuació de tots els recursos de la comarca i de la resta de la Comunitat Valenciana no està localitzat, sinó que els recursos es mouen segons la necessitat de la urgència.

Amb tot, el director general insisteix en la necessitat que cada municipi conega i planifique els seus recursos per a coordinar-los en cas d'emergència sota una mateixa entitat, l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, "com a solució organitzativa més eficaç i eficient que supere els problemes de coordinació i puga oferir una resposta integral, estratègica i immediata". 

Altres plans especials
La perillositat sísmica en la Ribera Alta és major de 7 en l'Escala Macrosísmica europea. El que significa un risc alt. Per aquest motiu, tots els municipis de la comarca haurien de tindre un pla enfront del risc sísmic per a saber com actuar i gestionar l'emergència en el cas que es produïra un terratrèmol. Jose María Ángel assenyala que no es tracta d'alarmar sinó de tenir prevista "l'organització dels recursos necessaris en cas que ocorreguera una catàstrofe". 
En els últims anys, segons informa el Centre de Coordinació d'Emergències, les construccions i edificacions segueixen la normativa sisme resistent per a reduir els danys que pot ocasionar un sisme. Açò serveix d'eina per a prevenir deterioracions però és essencial l'elaboració d'un pla d'actuació municipal que permeta conèixer per endavant tots els mitjans a coordinar en cas d'emergència.

Formació en el IVASPE
José María Ángel també ha explicat als alcaldes de la comarca la formació que els serveis d'emergències i seguretat, com a policia local o protecció civil, poden rebre en l'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències. I l'objectiu de l'Agència de Seguretat de convertir aquest centre en punt de trobada de professionals de les emergències.