Notas de prensa

« Atrás

La Comisión de Protección Civil de la Comunitat Valenciana homologa 6 nuevos Planes Territoriales Municipales frente a Emergencias

La Comisión de Protección Civil de la Comunitat Valenciana homologa 6 nuevos Planes Territoriales Municipales frente a Emergencias

En total, 298 municipis dels 542 que té la Comunitat Valenciana disposen d'un Pla Territorial Municipal enfront d'Emergències

El ple de la comissió de Protecció Civil de la Comunitat Valenciana ha homologat sis nous Plans Territorials enfront d'Emergències. En concret, dels municipis de Penàguila, Chóvar, Bellús, Beneixida, Llocnou d'en Fenollet i Manuel.

Aquests municipis se sumen als 292, dels 542 municipis de la Comunitat Valenciana, que ja tenen elaborat i homologat el seu propi Pla Territorial enfront d'Emergències. La següent fase és la implantació del Pla. Així ho va recordar fa unes setmanes José María Ángel, director de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, en una missiva que va remetre en col·laboració amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies a tots els ajuntaments que ja disposaven dels seus plans homologats. 

Els Plans Territorials Municipals enfront d'emergències són documents que estableixen com ha de ser l'organització general de resposta a situacions de greu risc col·lectiu, i indiquen, tant els mecanismes per a la mobilització dels recursos humans i materials necessaris per a la protecció de les persones, els béns i el medi ambient, com la forma en la qual aquests s'organitzen amb l'objectiu principal de minimitzar les conseqüències. Com explica Ángel, "tots els municipis han d'elaborar el seu propi mapa de riscos i recopilar els recursos municipals necessaris en una situació d'emergència". 

Una vegada elaborats i homologats "són pocs els Ajuntaments que comproven la seva efectivitat a través de la seva implantació. I és aconsellable que una vegada aprovat el pla es difonga la documentació del mateix entre els intervinents, es duga a terme la formació sobre la intervenció contemplada en el pla, s'efectuen activitats pràctiques i estiga en constant revisió perquè perdure la seua eficàcia", afirma Ángel.

Tant el pla territorial enfront d'emergències com els diferents plans d'actuació enfront de riscos com inundacions, incendis o sísmic, "són necessaris per donar una resposta adequada i protegir a les persones, els béns i el medi ambient", insisteix.

El servei de planificació de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències ha assessorat en 2016 a més de vint-i-sis municipis de més de 5.000 habitants i ha elaborat els plans a dèsset de menys de 5.000 habitants.