T'interessa

Enllaços relacionats

opinión

Vents i temporal marí

Vents i temporal marí

El vent té el seu origen en els canvis de pressió, que solen ser conseqüència de canvis de temperatura (per exemple el fenomen de la brisa marina i la terrestre), el pas d'un front o la generació de borrasques.

La freqüència dels temporals de vent en el nostre territori és relativament elevada. Es poden definir dos tipus de temporals que solen ser els que afecten la Comunitat:

  • Llevant o temporal marí: afecta principalment les zones costaneres mediterrànies. Les ratxes de vent no solen superar els 100 Km/h, el principal problema durant un temporal de llevant és l'estat de la mar, ja que s'alça un fort onatge i solen estar acompanyats de pluges, i provoca danys importants a la costa.
  • Ponent: este és un vent molt sec i càlid de l'oest. Dificulta enormement les labors d'extinció dels incendis forestals, especialment a l'estiu. Pot aconseguir velocitats molt altes, i provocar múltiples danys.

Els episodis de forts vents i temporals marins a les zones costaneres són fenòmens meteorològics que a la Comunitat Valenciana tenen una incidència important a causa dels riscos que generen, per les causes següents:

  • Caigudes d'objectes, elements arquitectònics i mobiliari urbà en àrees metropolitanes, ciutats i zones habitades.
  • Increment de les dificultats en el trànsit amb greus problemes de seguretat, en especial per a grans vehicles.
  • Desenrotllament urbanístic en zones turístiques en la línia de costa amb gran increment de l'hàbitat, construcció de passejos marítims i ports esportius.

Estos fets ens porten a mantindre una actitud clarament preventiva en la qual el paper de la ciutadania, a través de la seua col·laboració, és fonamental per a la reducció dels perills associats a estos fenòmens.

El sistema d'alerta i prevenció

Protecció Civil, a través del Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat, i basant-se en els avisos que elabora l'Agència Estatal de Meteorologia, efectua alertes meteorològiques quan es preveuen vents forts o temporal marí, que arriben a la ciutadania a través dels seus ajuntaments i els mitjans de comunicació, acompanyades de recomanacions ajustades al tipus de risc.

TORNADOS

Un tornado és una columna d'aire que gira molt ràpidament des d'un núvol tempestuós fins al sòl. Sol durar poca estona, entre uns minuts i una hora, però és molt destructiu.

Una tromba o mànega és un tornado que es produïx sobre el mar.

El moviment de l'aire en un tornado està dirigit cap amunt el qual determina una ràpida expansió, refredament i condensació, i dona lloc a un núvol fosc que constituïx l'embut del tornado. Associat a este núvol fosc es registren forts ruixats i granissades abans i després del seu pas.

El diàmetre del tornado sol estar al voltant dels 300 metres en altura, encara que en alguns casos pot ser de 3 Km. En l'extrem oposat, en la zona en contacte amb el sòl, el diàmetre és d'uns 2 metres. 

La duració d'este fenomen sol ser d'uns 4 minuts, però pot durar més temps en funció de la distància que recórrega. 

La velocitat amb què avança sol estar entre els 40 i els 70 Km/h i gira en sentit sud-oest a nord-est. Pot recórrer des de 3-5 Km fins a centenars de quilòmetres. 

En el centre del tornado la pressió és molt baixa i açò fa que en algunes ocasions el pas d'un tornado puga fer explotar allò que es trobe.

Els tornados no són un fenomen corrent en el nostre territori, però cal tindre en compte este risc ja que es materialitza almenys un cada un cert temps. Un dels tornado d'importància registrat a la Comunitat va ser el de Xàbia a la tardor de 2009. A Espanya es produïx una mitjana de 6 tornados per any. La majoria són de força F0 i F1, però també s'han produït tornados F2 i F3.