T'interessa

Enllaços relacionats

opinión

Notes de premsa

Ves enrere Ximo Puig agraeix al personal de seguretat i emergències el seu treball de protecció a la ciutadania “en un any especialment difícil”

Ximo Puig agraeix al personal de seguretat i emergències el seu treball de protecció a la ciutadania “en un any especialment difícil”

  • Durant 2020 el telèfon 1·1·2 Comunitat Valenciana ha rebut 3,1 milions de crides.
  • La consellera Bravo destaca que el sistema d'emergències ha sigut capaç d'atendre s'ha sigut capaç d'atendre el considerable increment de crides de les quals el 70% guarden relació amb qüestions sanitàries.
  • Des de l'inici de la pandèmia s'han incorporat 43 nous operadors, s'han ampliat les línies telefòniques i s'han desdoblegats les sales en sis espais.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, han visitat aquest dijous el Centre de Coordinació d'Emergències de la Comunitat Valenciana  on han felicitat les festes al personal d'emergències. El president ha participat en una videoconferència en la qual ha agraït a forces i cossos de Seguretat i personal d'Emergències el seu esforç i dedicació en un any "especialment difícil".

Després de la visita, la consellera Bravo ha realitzat un balanç de l'operatiu de l'1.1.2 Aquest any 2020, el telèfon d'emergències de la Generalitat ha registrat 3.119.515 crides que s'han traduït en la gestió de 776.968 incidents. Des que es va iniciar la pandèmia el mes de març s'han rebut 2.623.626. crides, de les quals més de 300 mil estan relacionades amb la Covid-19. D'elles s'han derivat 145.917 incidents. La consellera Bravo ha destacat l'augment de les crides amb  motiu de la pandèmia i en concret  el fet que el 70% guarden relació amb la sanitat . " Malgrat l'increment de treball s'han atés totes les crides fonamentalment les que afecten col·lectius vulnerables,  com les 2.800 crides rebudes per casos de violència de gènere".

La major activitat de la sala es va registrar durant el mes de març amb 333.353 crides, 93.741 més que en el mateix mes de l'any 2019, i 111.656 incidents gestionats, dels quals el 37% estaven relacionats amb el protocol Covid-19. Les setmanes del 9 i de 16 de març de 2020 van ser les que més van elevar la xifra amb 17.818 i 19.892 casos respectivament.

Els altres dos mesos més actius van ser juliol i agost, amb 284.453 i 298.422 crides respectivament. La coincidència amb la desescalada i la volta a la normalitat va produir un nou increment en els casos Covid. La setmana del 24 d'agost es van gestionar 9.968 casos. Aqueix mes, el 17% dels incidents gestionats pel 1·1·2 estaven relacionats amb la pandèmia.

El tercer pic d'activitat anual coincideix amb la segona ona, entre els mesos d'octubre i novembre. La setmana del 26 d'octubre, dies després del pont, es van gestionar 8.326 crides relacionades amb la Covid-19. En la primera setmana de novembre, 8.684. Tant a l'octubre com al novembre, el 20% dels incidents gestionats pel 1·1·2 van estar vinculats amb el coronavirus.

Sistema operatiu del 1-1-2 reforçat durant la pandèmia

La consellera ha recordat que "s'ha planificat un reforç del personal  de la sala de l'1.1.2  del 43% fins a les tres de la vesprada de l'últim dia de l'any i que a partir d'aqueixa hora el reforç s'incrementa en  un 70% del personal. És un dia complicat, ha assenyalat Bravo,  en el qual l'1.1.2 ha de desplegar tots els mitjans per a solucionar qualsevol contingència que ocórrega durant aquesta Nit de cap d'any"

Bravo ha explicat que en realitat l'operativa de Sala 1·1·2 s'ha reforçat durant tota la pandèmia. Des del mes de març es va desdoblegar i es va incrementar amb més personal amb coneixements epidemiològics, amb una major planificació i amb  un desplegament tecnològic per a poder atendre durant tot aquest temps les necessitats ordinàries i les generades per la pandèmia".  La plataforma tecnològica  de la sala de control s'ha posat a prova durant la pandèmia, de manera ràpida i àgil ha anat adaptant-se a les necessitats de la crisi sanitària amb noves mesures que en l'actualitat continuen actives i serviran de lliçons apreses per a aplicar en pròximes emergències.

Durant la pandèmia s'han incrementat les línies d'atenció telefòniques i s'ha reforçat l'atenció telefònica amb 73 nous operadors i operadores formats específicament per a atendre l'alerta epidemiològica. A més, la Sala s'ha desdoblegat en sis espais independents distribuïts en dues seus situades en el Centre de Coordinació d'Emergències de l'Eliana i el IVASPE a Cheste.

Els torns de treball s'han reforçat un 25% des de l'inici de la pandèmia. En Nit de cap d'any, els torns dels operadors i operadors s'han incrementat un 43%.

"El repte tecnològic ha sigut considerable. Encara així, no s'ha detectat cap incidència tecnològica derivada de la càrrega de treball extraordinària gràcies a la implementació de totes aquestes mesures". Ha assenyalat la consellera d'Interior

Atenció a víctimes de violència de gènere

La capacitat d'atendre de manera integral als casos relacionats amb violència de gènere ha millorat en 2020 gràcies a la incorporació d'una nova eina de classificació de les crides susceptibles de violència de gènere, agrupades sota l'etiqueta VioGen. Aquesta classificació ha permés identificar casos que directament s'han coordinat des del lloc del Centre de Coordinació de Policies Locals en el 1·1·2 (Cempol).

Fins al 29 de desembre de 2020 s'han rebut un total de 2.808 crides relacionades amb casos de violència de gènere. La majoria procedien del servei ATEMPRO (1.139), seguit de les classificades sota l'etiqueta VioGen (980), les derivades del 016 (568) i les dels Centres Dona 24 hores (121).  El període de l'any amb major incidència ha sigut el comprés entre els mesos de juny a setembre, amb 866 anomenades al nombre d'emergències 1·1·2.

Per tipologia, en el 91% del total de les crides (2.564) es van mobilitzar mitjans sanitaris per a atendre els casos, mentre que en un 8% (219) es van mobilitzar mitjans de Seguretat.