T'interessa

Enllaços relacionats

opinión

Notes de premsa

Ves enrere José María Ángel explica en la Comissió de Gover-nació el pla d'actuació de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències

José María Ángel explica en la Comissió de Gover-nació el pla d'actuació de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències

El primer balanç de la campanya d'incendis de la Comunitat Valen-ciana de 2015 registra un total de 295 Incendis Forestals, el 40% causats per caiguda de llamp

José María Ángel ha explicat en la Comissió de Governació el pla d'ac-tuació per a la creació de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències de la Comunitat Valenciana. "Un nou model organitzatiu necessari per a afavorir la coordinació i control en la presa de decisions i gestió dels recursos de les distintes administracions i agents implicats en la seguretat i les emergències. I sempre respectant l'autonomia de cada un d'ells", explica Ángel.

La creació de l'agència és una necessitat pels reptes que planteja el canvi climàtic en la gestió de les emergències, la seua prevenció i la preparació enfront de les mateixes, va apuntar. Segons el Panell Intergovernamental sobre el canvi climàtic, els estius són més secs, més càlids i amb més vents, la qual cosa ocasiona més grans d'incendis i més virulents. A més, augmenta el risc de pluges torrencials. El que significa, com va subratllar José María Ángel, que està en joc, "més que mai, la protecció dels béns i la seguretat i benestar dels ciutadans". 

En el primer balanç de la campanya d'incendis forestals de 2015, la Co-munitat Valenciana registra 295 incendis forestals, dels quals el 40% del total s'han produït per caiguda de rajos i el 30% han sigut intencionats. Encara que estos últims representen únicament un 3'7% de la superfície cremada.
Enguany, hem viscut una onada de calor més llarga, de maig a juliol. Època en què es van originar els incendis del el Vall d'Ebo (Alacant), 1.175 hectàrees cremades i Segorbe (Castelló), 40 hectàrees. 

De fet, ha sigut l'estiu més càlid des de 1950. Els primers mesos de l'any van ser secs. Al febrer es va cremar més massa forestal que al juny i agost. Al juliol, amb una altra onada de calor va tindre lloc l'incendi de Montán per caiguda de llamp, com el 40% dels incendis que s'han produït enguany. Al contrari els mesos de juny i agost, més humits, ha fet que la campanya d'incendis fins al mes d'octubre siga menys severa.

La complexitat dels incendis provocats per llamp és que moltes vegades cauen en llocs inaccessibles pel que és necessari, com va explicar José María Ángel en la comissió, "tindre una xarxa de vies d'accés en el terreny forestal en bones condicions per a evitar que el mateix terreny es convertisca en combustible i propague de forma més ràpida el foc".

La situació dels incendis forestals en la Comunitat Valenciana s'agreuja amb el canvi climàtic segons el primer balanç de l'any i amb situacions més extremes "tindrem grans incendis forestals". En este sentit, el director general de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències va insistir en la necessitat coordinar davall una mateixa entitat, la seguretat i les emergències "com a solució organitzativa més eficaç i eficient que supere els problemes de coordinació i puga oferir una resposta integral, estratègica i immediata". 

L'Agència té com a objectiu incorporar els millors professionals en la matèria; servir de punt de trobada entre experts del món de les emergèn-cies; afavorir l'intercanvi de coneixement i experiències; i impulsar la for-mació, on l'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (IVASPE) tindrà un paper essencial amb la participació de les universitats.